Köket

Pyssla ihop dina egna våningsfat & tårtfat av gammalt loppisfynd!


Ja nu är det pyssel på gång igen… Idag bjuder jag på våningsfat, tårt & kakfat! Gå på loppis, slipa, limma, spraya! Klart! 😛


Dom som stod efter mig i kön på loppisen måste tyckt jag hade väldigt varierande smak när det gällde porslin… Jag kan bara instämma. Inte det vackraste men nog så passade till mitt pyssel-projekt.

Enkla ljusstakar i porslin och vida pizzatallrikar fungerar alldeles ypperligt att tillverka egna tårtfat av då en pizzatallrik är väldigt platt och inte som en vanlig tallrik. Dessa hade också rätt snygga kanter så jag slog till på 5st. Kakfat får det gärna var lite djup i och lite finare vågiga kanter på.

Träfaten och de små skålarna tänkte jag göra våningsfat av, lite rejälare form och mer rustik känsla. Inte till kakor utan till härliga frukter och dignande vindruvsklasar som får pryda alla våningar. Va tror ni? Kan väl bli bra va? 😉


Jag börjar med att ta bort klisterklappar och sandpappra ytan så lim och färg fäster. Sen limmar jag ihop ljusstakarna med varsitt fat. Låt stå över natten. (Limmer jag använd heter Fix-it)


Samma sak med våningsfatet i trä. Sandpappra ytan och limma ihop. Jag började med bottenfatet och ”limmade” mig uppåt. Använd vattenpass då limmet är som en tjock fog och enkelt att justera.


Här ser ni lim (Fix-it), slippapper och sprayfärg (vit & svart matt) som jag använt.


Fatet grundmålade jag en gång med vitt. Sedan sprayade jag kanterna med svart färg och sen hela våningsfatet 2 ggr med vitt så det täckte helt. Kanterna ska jag sen sandpappra lite gran för att få fram lite gammal känsla.


Tårtfat och kakfat är sprayade 3 ggr med vanlig vit matt sprayfärg på burk.


Undersidorna också…


Låt torka… Sen är det bara att plocka in dom och börja använda! 😛


Joline gjorde ett svart ”tårtfat” till att ha stenfigurer, ljus och annat småpyssel på! 😛
”Hitta-3-saker-gubbar” är superkul att göra! (Leta, hitta 3 saker, absolut inte fler och sen bygger ni en gubbe)


Nu såhär i efterhand när det stora våningsfatet är klart vet jag inte om jag ska ”ruffa” till kanterna lite med slippapper eller inte… får suga på den karamellen en stund! Dom andra faten är jag jättenöjd med! 😉


Våra egna jordgubbar och egentillverkat kakfat, kan ju inte bli bättre! 😛

25 svar till “Pyssla ihop dina egna våningsfat & tårtfat av gammalt loppisfynd!

 1. Piia Karlsson skriver:

  Jätte fina fat,en verkligt kul idé. Vad använder du för lim och färg till porslinet?
  Tack för att du delar med dej av dina tips. Piia

 2. Lotta skriver:

  Åh, vad fina!! I morgon får det banne mej bli en loppisrunda!! Tack för tipset!!

 3. Blev ju jättefina! Blev sugen på att testa själv 🙂

 4. Men så otroligt fiffigt. Och snyggt blev det också :-). / Nettan

 5. Annica Lundgren skriver:

  helt underbara ideer måste fixa jag me….imorn blir det loppis…du e bara bäst…vilken färg och lim till porslinet.. ta gärna bild och lgg ut….tusen tack på förhand

 6. kryddburken skriver:

  Bilder på färg, lim och Jolines fat är nu uppdaterat!
  /Linda

  Ja, sätt igång o pyssla med er nu! 🙂

 7. kajomida skriver:

  Inte för att jag använder våningsfat osv. särskilt ofta, men vilken bra idé – och jag som skänkte bort hur mycket ljusstakar som helst när vi flyttade för drygt 2 år sedan… men, det var till en *loppis*-familj 😉

  Ett våningsfat till jul av olika trätallrikar och träljusstakar (olika ser nästan bättre ut!) vore nog jättefint med äpplen, clementiner, apelsiner med nejlikor i, en våning med blandade nötter osv.

 8. Mårdaklevs Pernilla skriver:

  Gud så fiffig du är! Gör fina 🙂 klippa och klistra papper är min grej… Älskar att scrappa!

 9. Anna J skriver:

  Så fina! Blir som kajomida sugen på att göra ett julvåningsfat. Tack för ett fint pysseltips.

 10. SÅÅÅ snyggt! Älskar det höga träfatet, och kan verkligen se det med lite hängande vindruvor, fikon och grejer 🙂

 11. Åh, va fiffigt! Jag är dålig på att pyssla då jag inte är alltför kreativ så tack för att du ger mig inspiration 🙂

 12. Anna/Frostrosor skriver:

  Så fina de blev!

 13. Ida skriver:

  Åh så fina fat! Kul idé

 14. Annica skriver:

  Tusen tack för denna toppenidé. Vet ju att man kan bygga egna tårtfat, men inte att det var så enkelt =)
  Kram Annica

 15. Therese skriver:

  kanon bra blev det ju! Fiffinurlig du är!

 16. ninni skriver:

  Vad roligt att det är lite pysselgrejor här. Alltid roligt att se andras pyssel!

  Jättefint har du gjort.

 17. Katrin skriver:

  Vilken toppen idé och vad fina de blev:)

 18. Camilla.L skriver:

  Åh, vad fina och vad duktig du är 🙂

 19. Louise B skriver:

  Det blev jättesnyggt! Vilket bra tips!!

 20. Therese skriver:

  Fiffig idée 🙂 riktigt snyggt med 😀

 21. Alla kan sy skriver:

  Visst är det en bra idé! Själv gör jag det med färdiga kakfatsstativ, och har även sådana stativ till salu på min blogg för den som är intresserad. http://allakansy.blogspot.se/2012/09/alla-kan-goratillverka-egna-kakfat….
  Vill man prova även en sådan variant, kostar dem jag har hemma 60 kr/st inklusive porto inom Sverige. Tack för fin inspiration!

 22. Annelie skriver:

  Vilket bra och fint pysseltips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.