Dryck

Flädersaft


I år provade jag ett nytt recept på flädersaft som jag fick av en go vän. Har aldrig gjort så god saft innan så detta recept får bli stående och enkelt är det också. Såklart! 😉

Fläderblommor, citroner, socker och citronsyra ner med allt i en stor hink och slå på kokande vatten. Lätt som en plätt! Sen ska den stå kallt 4-5 dagar, sedan silas och redo att tappas upp på flaskor.

Avnjutes iskall med med massor av en is en varm sommarkväll. Ge bort i present eller frys in… Godare saft finns inte! 😛

ca 5 liter koncentrerad saft
Det här behöver du :
40 stora klasar fläderblommor
3-4 stora citroner
50 gram citronsyra
2 kg strösocker
2 liter vatten

GÖR SÅHÄR :
Skölj fläderklasarna i kallt vattenbad. Skrubba citronerna med borste. Varva fläderblommorna med citronskivor, lite socker, lite citronsyra om vartannat i en 10 liters hink. Koka upp vattnet och slå på. Rör om kraftigt med träslev och låt svalna något. Täck med lock eller plastfolié.

Gör plats i kylskåpet eller om du har något annat svalt ställe att förvara saften på, den jäser lätt i värmen så kylskåpet är att föredra. Låt stå i 4-5 dagar. Rör om i hinken en gång om dan med träsleven.

Sila blomklasar och citronskivor genom durkslag och sedan saften en gång genom saft/silduk. Tillsätt ev. atamon för konservering eller frys in saften, då behövs ej konserveringsmedel.

Du kan frysa in saften i PET-flaskor, iskubstärningar/påsar, eller i plastlåda med lock och ”skopa” upp saften direkt i kanna med glasskopa.

 

16 svar till “Flädersaft

 1. Cizzi skriver:

  Flädersaft är nog något av det godaste som finns! Mamma brukar göra parfait på flädersaft och det smakar verkligen sommar!!

 2. Annika skriver:

  Jag måste fråga hur du gjort förut??? för så där som du beskriver har min mormor och mamma gjort i snart 30 år. finns det nåt annat sätt???
  Vi gör också fläderparfait. det är väldigt gott.
  Jasg tycker att om man gör på de sista fläderblommorna så kan det lätt bli beskt…

 3. Sommarfröken skriver:

  Hej!
  Det låter gott! Jag brukar göra på samma sätt med äpplen, perfekt att frysa in och ha under vintern. Jag brukar inte göra den så söt, godare när äppelsmaken fär komma fram Jag har för mig att man kan göra citrondricka på samma sätt, vet du?
  Ha det bäst! Kram från Sommarfröken

 4. fiskefrun skriver:

  Instämmer med Annika, hur gjorde du innan, även min mormor och mamman gör så här.
  Om man använder flädersaft i drinkar blir det väldigt gott och om man doppas en blomma i pannkakssmet blir dt härligt goda frasiga pannkakor

 5. kryddburken skriver:

  Tidigare har jag alltid kokat upp vatten med citronsyra och hällt över fläder o citron, sen låtit dra ett par dygn för att sila och koka upp, och DÅ tillsätta sockret så detta är klart smidigare! 🙂
  /Linda

 6. Linus skriver:

  Otroligt gott, dock tycker jag att den blir på tok för söt med så pass stor andel socker trots att jag aldrig klagar på att saker är onyttiga osv. Jag brukar ta 1.25Kg socker och 2.5 liter vatten, då tycker jag den blir mer läskande.

 7. Anna skriver:

  Hmmff, alla fläderbuskar runt omkring här verkar ha drabbats av små svarta löss som sitter runt blommorna, inte så fräscht. Så tyvärr blir det nog ingen egengjord flädersaft här i år :((

 8. Katrin skriver:

  Älskar flädersaft och jag gör på samma sätt och så har även mamma och mormor alltid gjort, enkelt och gott!

 9. Camilla skriver:

  Jag ser att detta är en gammal tråd men jag såg kommentaren om lössen. Jag har själv problem med löss men det var inga problem att göra saft på blommorna ändå! Lössen sätter sig nämligen främst på själva stjälken, så nyper man av högst uppe vid blommorna så får man bort de flesta. De andra dör när man häller på sockerlagen och silas ju bort tillsammans med blommorna innan saften hälls på flaska! Det är då verkligen inget som syns eller känns på saften!

 10. Pia skriver:

  Tänkte prova göra min första saft idag. Dock undrar jag över receptet, kan det verkligen bli 5 liter koncentrerad saft på 2 liter vatten?

 11. kryddburken skriver:

  Ja, det är mkt som vattnas ur iom blommor o frukt och socker, jag brukar få ut 5l av detta iaf.
  /Linda

 12. Kristina skriver:

  Himla enkelt och smidigt recept! Har just satt min första sats och hoppas på goda resultat. Du skriver att det blir koncentrat, ungefär hur koncentrerad blir saften, alltså hur mycket brukar du späda den?

 13. Madrleine skriver:

  Ska ut o plocka mina första blommor o göra saft på dom för första gången .se hur det går 🙂

 14. Isa skriver:

  Man måste klippa bort bladfästet, annars blir saften besk! Efter att fått kasta en sats klipper jag nu tätt intill blomman.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.