Grillat

Grillad flintastek, nykokt färskpotatis och vitlökssmör


Visste du det här om flintasteken? 

 • Blev uppfunnen på slutet av 70-talet och kallades då ”ryss-stek”.
 • Imponerade inte på svenska folket förrän Fred Flinta (The Flintstone) började sändas på TV, därav dagens namn flintastek!
 • Är sommarens motsvarighet till vinterns julskinka.
 • Är en styckdetalj där man helt enkelt skurit skivor rakt igenom grisskinkan och behållit benen.

En inte alls tokig grillprodukt som dessutom brukar räcka till 2-3 personer, dessutom tycker jag om när köttet är lite tjockare.  Jag gillar också smaken man får av att grilla kött med ben och en rejäl fettkappa. Klipp eller skär snitt i fettet runtom annars blir köttet som en ”skål” på grillen. Ett litet (eller snarare stort minus är att det är väldigt svårt att hitta okryddad/omarinerad flintastek, men hör med charken i din butik eller vänd dig till ett gårdsslakteri)

Köp rent kött och marinera själv, det blir ALLTID godast och köttet ska grillas med fettet på även om man inte äter det så ger det smak! Servera med klassiskt vitlökssmör!

3 svar till “Grillad flintastek, nykokt färskpotatis och vitlökssmör

 1. Camilla skriver:

  Jag kommer ihåg ”ryssteken”, men den fanns bara på Åhléns i Västervik som ligger 7,5 mil härifrån. Okryddad flinta kan jag bara köpa på Citygross och det ligger 6 mil härifrån. Kilopriset blir lite väl högt då… Men när jag ändå har vägarna förbi brukar jag köpa tre- fyra stycken att stoppa i frysen för jag är inte särskilt förtjust i den färdigmarinerade. Ha en bra grillsommar! /Camilla

 2. Cecilia skriver:

  Fina bilder! Såg riktigt gott ut! Flintastek är ju väldigt gott med en stor sallad till och någon god sås också 🙂

 3. Anna skriver:

  Ja flintastek är väldigt gott, en sommar utan flintastek är ingen riktig sommar=)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.