Hemmagjord räksallad


Här kommer receptet jag lovade på räksalladen. Om man ska göra egen räksallad är det absolut godast med hemmagjord majonäs också så när man ändå håller på så är det lika bra att göra det från grunden. Här har jag också valt lite hetta i räksalladen med några droppar chilisås, den kan förstås uteslutat helt också om man vill.

4 port
Det här behöver du :
150 gram stora skalade räkor
1½ dl majonäs (se recept nedan)
(alt 1 dl majonäs + ½ dl creme fraiche/gräddfil)
1 dl ganska hårt vispad grädde
knappt 1 dl finhackad schalottenlök
1 tsk tomatpuré
½ tsk stark chilisås (D´Elidas)
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Vispa ihop din majonäs först av allt. Vispa grädden. Mängden i receptet är 1 dl färdigvispad grädde, så ta knappt ½ dl och vispa.
Skala räkorna. Grovhacka hälften och låt resten vara hela. Finhacka schalottenlök och blanda med räkorna, majonäsen och vispgrädden. Tillsätt resten av ingredienserna. Justera styrkan med chilisåsen om du vill ha den riktigt het så öka på några droppar. Du kan även utesluta den helt. Smaka av med salt och vitpeppar.

Majonäs (blir ca 400 gram)  :
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1½ tsk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm vitpeppar
4 dl rapsolja

GÖR SÅHÄR :
Vänd ner ner alla ingredienserna utom oljan i en skål. Tänk på att alla ingredienser bör ha rumstemperatur. Droppa ner oljan försiktigt under kraftig vispning. Efterhand tjocknar majonäsen och blir mer krämig och vit då kan du hälla i oljan i en jämn stråle. Skulle du misslyckas och majonäsen blir som vatten i konsistensen, börja om med en äggula i en ny skål, tillsätt den ”vattniga” majonäsen lite i taget under kraftig omrörning/vispning så brukar den tjockna.

Print Friendly

13 reaktion på “Hemmagjord räksallad

  1. Jag tror att jag får en lycklig (eller ännu lyckligare) man här hemma om jag bjuder honom på hemmagjord räksallad. Härligt Linda!
    Välkommen tillbaks från välförtjänt bloggledighet. Måste dock erkänna att it’s good to have you back! :-)

  2. Åh, har inte vart inne på din blogg på länge men kan inte hålla tassarna borta. Otroooligt söt katt! Ni verkar vara en så härlig familj!

  3. Låter riktigt gott, kan nog bli ett försök snart!

    Jag gjorde massor av smörgåstårtor inspirerad av dig i helgen. Läs gärna mer om det på min blogg, jag har länkat hit!

  4. Så mycket godare med hemmalagad räksallad, extra bonus med hemgjord majjo också:)
    Vi har gärna vitlök i vår räksallad och vill vi ha den riktigt het så blir det lite sambal oelek i den!

  5. hej! vart får man tag på sånna där gula å röda senap och ketchup flaskor? Med vänlig hälsning, elib

  6. Tack allihopa!
    Kul att ni e på hugget när man kommer ”tillbaka” igen!
    Mia, ska genast ta en kik hos dig, va roligt! :)

    Elin!
    Dom retro flaskorna till senap & ketchup har jag budat hem från Tradera, vet inte alls vart man kan få tag på såna annars, tyvärr…

    Åsa!
    Inte jag heller! Å lit kul är det att göra räksallad när man som jag inte äter räkor! ;-) Jag får smaka av på det runtomkring alla räkor istället!
    /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>