Grönsaker & Rotsaker

Pasta lövbiff i krämig sås med gorgonzola


Igår kom mamma och syrran hemma på middag. Pasta och lövbiff fick det bli. För att inte den strimlade lövbiffen ska bli seg och tråkig som den lätt kan bli så bräserade jag den ca 1½ timme i en kryddig sky av oxfond, vitlök, sambal oelek lök mm. Blir riktigt, riktigt mört och smakrikt då.

Bräsera utan lock och pyttsa på mer vätska efter hand hela tiden då den kokar bort. Väldigt enkelt för att få möra fina strimlor. Till en snabb wok däremot fräser jag på biffsstrimlor i riktigt het panna bara en ½-1 minut för att behålla dem möra, men här hade jag ju tänkt mig mig en pastassås så då föredrar jag att bräsera istället.

Sen när köttet är bräserat rör du ner en burk creme fraiche, en skvätt grädde, eller en burk färskost, det är en smaksak. Grönsaker  i form av strimlad morot, sugar snaps och zucchini behövs för lite krisp och fräschör, annars blir rätten på tok för mäktig. Sist av allt smular du ner gorgonzolaosten så får du en himmelsk krämig sås att blanda med pastan.

8 port
Det här behöver du :
6-8 port pasta (Rigatoni)
600 gram lövbiff
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
1 tsk tomatpuré
2 msk mörk oxfond
ca 1-1½ liter vatten

Såsen : 
1 burk creme fraiche
1 rejäl näve sugar snaps
2 morötter, tunna strimlor
½ zucchini, strimlor, slantar
150 gram gorgonzola el. annan grönmögelost
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen och bryn i het stekpanna tillsammans med hackad gul lök. Pressa i vitlöksklyftorna, tillsätt sambal oelek, tomatpuré och oxfond. Sen sänker du till medelvärme och slår på vatten så det precis täcker köttet, låt bräsera (inget lock) och fyll på mer vatten efter hand. Efter ca 1½ timme är köttet så mört och fint att det bara smälter i munnen.

Rör ner ingredienserna till såsen. Tillsätt morötter (skurna i tunna strimlor) och sugarsnaps som du förvällt nån minut i saltat, kokande vatten. Zucchinin behöver inte förvällas utan tillsätts rå.
Smula ner osten och rör om så den smälter ner. Smaka av med salt & peppar. Blanda hela såsen med pasta eller servera var för sig. 


Lövbiff i strimlor, bryns tillsammans med gul lök.


Tillsätt resten av kryddorna och vatten så det precis täcker köttet. Bräsera utan lock ca 1½ timme och fyll på mer vatten efter hand det kokar bort.


Rör ner creme fraiche och tillsätt grönsaker.


Smula ner gorgonzolaost och låt den smälta.


Woilaaa! Lyxpasta en vardag… 😛

9 svar till “Pasta lövbiff i krämig sås med gorgonzola

  1. kajomida skriver:

    Oj vad gott det ser ut! Men jag är nog lite *larvig* för när sasen är sa där jättegod sa vill jag gärna ha potatis till (som man kan mosa…) för pastan ”suger” ju inte lika bra 😉

  2. Nu sitter jag ju här på jobbet och blir hungrig… Ser gott ut! Blir ädelostsås i veckan här också, men med bacon och broccoli… Blev så sugen på det när du pratade om pasta i förra veckan! 🙂

  3. MrArboc skriver:

    Bräsera lövbiffen? Varför har jag inte tänkt på det?

    Tack för tipset!

  4. Diana skriver:

    Ser helt underbart ut, tack för alla fina recept och bilder. Insprirerar en köksfegis som mig att börja experimentera i köket!

  5. Anna skriver:

    Men varför kan jag inte LÄRA mig att inte klicka in mig här en timme före lunch när jag är vrålhungrig? Dålig karaktär. Det ser otroligt gott ut!

  6. milla skriver:

    Viken smarrig rätt detta recept sparar jag

  7. Angelica skriver:

    Har en sambo som jobbar borta på veckorna och behöver matlådor med sig och han börjar bli lite less på dom maträtter vi gör.
    Går den här rätten att frysa och har du några andra bra tips på frysbara maträtter.

  8. Cecilia skriver:

    Hittade detta receptet och kände att jag bara måste prova. Vilken succé! Så gott med spänst kvar i grönsakerna, och gorgonzola (som jag faktiskt aldrig ätit förut) var ju en ny favorit ! Tack för en inspirerande blogg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.