Färs

Persiljejärpar i gräddsky


Vi kör en ostalgitripp tillbaka till skolmats-tiden och persiljejärparna. Dessa är dock snäppet godare men jag minns ändå att just järparna tyckte jag verkligen om i skolan. Detta recept påminner lite om wallenbergare i smaken med len fin kalvfärs som gör sig ypperligt bra till just järpar. Du kan göra dom på två sätt, vill du ha den där lilla ”håligheten” i mitten som blir i klassiska järpar ska du fylla dom med ett persiljesmör, ca ½-1 tsk och sen rulla ihop dom. Här har jag istället använd massor med finhackad bladpersilja direkt i smeten. Smaksak eller variation. Väl själv!

Trevlig helg allihopa, nu blir det soffa och Let´s Dance. Missa inte att idag är det sista chansen att tävla om tillbehörs-kitet till muurikkan!

Det här behöver du :
2 skivor franskbröd
2 dl mjölk
ca 800 gram kalvfärs
1 vitlöksklyfta (finriven)
2 dl vatten
1 msk tomatpuré
1½ msk potatismjöl
1 rejäl knippa bladpersilja (finhackad)
1 tsk nymalen vitpeppar
1 tsk salt

Såsen : 
1 liter kraftig köttbuljong (Egen. Fond eller tärning+vatten)
1 tsk soya
1 tsk tomatpuré
1 tsk svartvinbärsgelé
1-2 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smula ner brödet i en skål, slå på mjölken och låt det stå och svälla.  Rör sedan ner kalvfärsen och övriga ingredienser till en smet. Blöt händerna och forma med matsked ovala järpar. Lägg upp dom på blöt skärbräda. Stek hastigt i het stekpanna runtom så de får fin färg, lägg upp på ett fat efter hand. Vispa ur pannan med buljong. Tillsätt lite soya, en tesked vinbärsgelé och låt såsen koka upp. Tillsätt en skvätt grädde och smaka av med salt och peppar.  Lägg tillbaka järparna i pannan med såsen och låt dom sjuda ca 10-12 min.

Alternativ :
Du kan även utesluta persiljan i smeten och istället göra ett persiljesmör som du sedan fyller (ca ½tsk) varje järp med innan stekning. Då blir det järpar på gammaldags vis. 😛


Forma smeten med hjälp av blöta händer och en matsked till ovala järpar. Lägg på blöt skärbräda så fastnar dom inte medan dom väntar på stekpannan.


Brynta och fått fin färg.


Sen får dom puttra färdigt i såsen ca 10-12 min eller mer beroende på storlek.


Under tiden jag fixade med såsen och järparna stod Joline för salladen. 😛


Färdigt att serveras.

15 svar till “Persiljejärpar i gräddsky

  1. Mariette skriver:

    Det lät verkligen gott! Skall prova detta med älgfärs i helgen.
    (har ingen kalvfärs hemma)

  2. Cecilia skriver:

    Åh nu blev jag hungrig 🙂 Ser gudomligt gott ut. Va längesen jag gjorde järpar. Är nog dags för det imorgon.

    Trevlig helg!

  3. Lisa skriver:

    Åååå järpar!
    Det har jag inte ätit sen jag var liten!
    Så gott ju!

  4. Fröken Dill skriver:

    En riktig barndomsfavorit och lika god för vuxna. Kalvfärs, DET ska jag testa nästa gång!

  5. Coolaannna skriver:

    Åh, hjälp vad man blir hungrig här inne hos dig!! Och inspirerad av dig.

    Ikväll ska vi grilla och jag ska kika lite på dina recept! Snart ska jag blogga om Muurikkan! Den som står högst upp på listan när jag snart fyller 45 🙂

    Nu ska det bli annan matlagning hemma hos mig! Kul ska det bli 🙂

    Kram Anna

  6. kajomida skriver:

    Järpar hänger ihop med *matan*, alltsa skolmaten… vi fick mycket gott som jag kan längta efter än idag, fast det är hemskt länge sedan 😉 Gjorde min första egna järpar för bara ett pa veckor sedan; det blev en traditionell sort med katrinplommon i och en *modernare* variant med en fyllning av knaperstekt bacon och ost. Dina persiljejärpar blir det nästa gang och jag är säker pa att även sasen smakar lika bra som den ser ut!

  7. Linnea skriver:

    Ser supergott ut – precis som allt annat du lagar! 🙂 Kram

  8. konstit skriver:

    Hej Linda,
    jag kanske har önskat det tidigare… Men kunde det tänkas att du kunde låta bilderna vara i originalstorlek, eller i alla fall långt större ? I WP kan man ju skalera bilderna i själva inläggen, men dina bilder är så vackra/läckra att jag vill fylla hela skärmen utan att det blir ”pixligt” när man klickar på dom ?

  9. A skriver:

    Den där purjolöksalladen gjorde vi enorma satser av på somrarna. Dock hade vi även i ananas på burk då piggar man upp den annars ganska maffiga salladen. Smidigt tyckte mamma då vi ungar gick och tog för oss dagarna långa och hon slapp gnäll om ”vad blir det för mat, jag är hungrig” ^^ Kunde hon i lugnan ro vara ute i trädgården med nöjda barn!

  10. Tess skriver:

    Åh vad goda dessa var! Hoppas det är ok att jag länkar till din blogg och även lägger ut receptet. Stort tack till dig för att du gav oss en härlig lunch idag!

  11. Seida skriver:

    Tack igen för en jätte god middags tips !Jag la några i sås och några åt vi tårra,mycket nöjda och väl mätta blev hela familjen 🙂

  12. Emma skriver:

    Dessa var supergoda! Jag har bokmärksmarkerat så många recept nu, så här ska testas mat! =)

  13. Therese skriver:

    Hej! Vill testa detta recept, går det bra med ströbröd istället för formfranska & fryst persilja istället för färsk? Vad ska man använda för mängd då?

  14. kryddburken skriver:

    Ta ungefär motsvarande mängd i handen, det är inte jättenoga.
    /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.