Muurikka

Muurikka-säsongen kan börja + tävling!


Jo, nu har jag, eller rättare sagt vi bestämt oss! Vi blåser ut köket här i huset, öppnar upp i nock till en gammaldags skorsten med tvärdrag från öst till väst. All köksinredning, skåp och bänkytor åker ut, spis, ugn och micro likaså! Istället inreder vi nu all köksyta med ett orginellt bohemskt utekök, ja fast inomhus! Låter inte det toppen??

Vi ska såklart isolera köket från övriga huset så det inte blir snorkallt här om vintrarna men annars så kör vi helt åt hållet med direkta norrländska influenser av muurikkaköket som mittpunkt, bänkar med renskinnsfällar, fotogenlampor och facklor längs väggarna och den säregna rökdoften på köpet! Klinkersplattorna på golvet är redan bortfrästa och 3 skopor jord håller vi nu på stampa till barfota så det blir ordentligt med vildmarks-feelings. Blåbärsris, hjortron, hängbjörk och kattguld kommer också att planteras ut så att helheten stämmer!

Lite kul hade det allt varit? Ehh…? 😉

Skojar bara…

Nä, dagen idag har vi vigt till skruvande, svärande, skruvande och åter svärande. Det sistnämnda mest från min sida trots att jag endast stod för att skruva ihop gasolskyddet men det var också tillräckligt. Min alldeles underbara, fantastiska, tålmodiga och helt enormt fina, gulliga, snälla, omtänksamma, kära make stod för resten! Jösses”

Jag fick huvudvärk bara jag såg alla lösa delar, skruvar, plugg och finska bruksanvisningar men när allt föll på plats, (njae… Föll, å föll men…) När allt var KLART så var nog ingen nöjdare än jag! Maken drog en lättnads suck och fick plötslig huvudvärk och jag log sådär ömt och tacksamt lyckligt som bara jag kan när jag vill ha något fixat! Ni fattar va? 😉

Muurikkas sommarkök står nu på plats, inte i köket utan på altanen förstås. Den nya woken är placerad. Gasolbordet väntar på gasolflaskan, röken är ikväll invigd för första gången och det har serverats hemmarökt lax på det Nilssonska muurikka-residentet! Inte illa va?

Muurikka-säsongen är HÄR!! Nu kör vi så de ryker!

I detta inlägg kommer ni få en liten inblick i muurikkas sortiment, produkter anpassade för ändamålet och ni som följt mina uppdateringar vet också att nu i vår inleder vi början på ett samarbete här på kryddburken tillsammans med just muurikka.

En tävling står också på spel, samt att jag förstås vill påvisa det absolut mest njutbara och harmoniska sätt att både laga och äta mat på är utomhus, vare sig man bor i lägenhet, täppa eller skog. Det är ju inte nödvändigt att laga mat utomhus just på en balkong bara för att man bor i lägenhet. Man tar med sig hela packet ut i naturen, placerar rumpan på en stubbe under en tall och känner efter om det duger, vanligtvis duger det alldeles ypperligt för att uppleva både frisk luft, god mat och ett sätt att umgås på! Man behöver då inte dra med sig ett helt muurikkakök, det duger gott med en stekhäll på tre ben, matsäck och tändstickor. En utflykt, picknick, sommardag med familjen, skogsäventyr eller tältsemester! Alla BEHÖVER en muurikka tycker jag! 😛


Dagens mästerverk. Fy sjutton va nöjd jag är!! 😛


Silava. En fet kräm som används för inbränning av muurikkan vid första-gångs-användning eller inför förvaring. Du kan även steka i detta fett. Muurikkas stekpade är lite speciell i sitt slag då den är tillverkad i fjäderstål och håller alltså samma form hur mycket du än böjer den. Perfekt vid tillagning på muurikkan som är välvd och det långa skaftet behövs för det kan bli rejält varmt.


Här ser ni röken som vi har invigt ikväll med en fin, färsk laxsida kryddad med citron, chili, salt och peppar. Alspån och lite njutbar väntetid med en kall öl så fixade gubben middan klockrent. Det är så de ska va! 😉

Muurikkas elrök i rostfritt, (denna på 1100 W )
Storlek: Ø 25/50cm
Ca butikspris: 2495:- Läs mer på http://www.muurikka.se/kategori/rokar/  

Mina planera för den här är stora; jag ser framför mig rökt sidfläsk/bacon, renstek, baklår av rådjur, skinka, hela fiskar, korv och gud vet allt. Röken fungerar också som vanlig ugn vid sidan om muurikkan om du till exempel vill tillaga kött på och ha en gratäng eller hasselbackspotatis till. Superfin-fin-fin!! 😛


Ja, det är här är mitt eget lilla skruv-mästerverk då! Gasolskyddet. ”Trätunnan” är placerad på en rund platta med hjul där själva gasolbehållaren skall stå. Både snygg och väldigt praktisk då man aldrig kan få för många avställningsytor när man lagar mat.


Kryddsprayerna är nya för i år. ”Smak på spray” med endast naturliga aromer blandat med rapsolja. Här i smakerna vitlök, citron och basilika.


Nu kommer vi till själva tävlingen!
Det ni ser på bilden ovan är det ni kan vinna till er muurikka, eller som tillbehör till muurikkan ni tänker köpa! 😉

Kryddsprayer, silava och den klassiska stekspaden i fjäderstål. 3 st paket lottas ut till ett värde av 535kr vardera.

FÖR ATT DELTA I TÄVLINGEN SKALL DU ; 
”GILLA” Muurikkas sida på facebook samt DELA tävlingens facebookinlägg offentligt i er logg.

Tävlingen pågår till och med fredag den 27 april, därefter presenteras vinnarna här på Kryddburken under helgen.

 

Lycka till! 

Inlägg, tävling och utlottning i samarbete med Muurikka

 

 

1
yes

83 svar till “Muurikka-säsongen kan börja + tävling!

  1. Nathalie Eriksson skriver:

    Gillar & delat 🙂 (Nathalie Eriksson)

  2. Mormor skriver:

    Hej!
    Det är bra att du är en så flitig bloggare, för det är så roligt att läsa dina ”samlade verk”!

    Silava. Fet kräm, jaha hm. Men vet du vad, det är ett finskt ord som helt enkelt betyder ”fläsk”. (Uttalas med kort i och tonvikten på första stavelsen.) Man ska ju gnida in t.ex. gjutjärnspannor med osaltat fläsk innan man steker första gången. Det är ju bra att Muurikka också tillhandahåller en ”fläsktub”!

    God fortsättning!

  3. Mika Wasserman skriver:

    Gillat och Delat!

  4. Maria skriver:

    Gillat & delat och hoppas på vinst 🙂

  5. Jag gillar och delar! (och håller tummarna)

  6. Leena Andersson skriver:

    Gillat och delat! Så klart!!

  7. Sara Norberg skriver:

    Gillat och delat =0) Hoppas

  8. Matilda skriver:

    Måste man ha Facebook för att vara med i tävlingen?

  9. jenny skriver:

    Jag gilla roch delar. Ocj jag gillar muurikka otroligt mycket och kommer gärna dela med mig av min vinst 😀

  10. Catharian Eriksson skriver:

    Klart man vill vara med o tävla.Murrikkan är en av de bästa uppfinningar inom matlagning .Delat och gillat.
    Catharina

  11. Ingela skriver:

    Gillat & delat!

  12. Marie skriver:

    Gillar, delar och håller tummarna!

    🙂

  13. dietistemma skriver:

    Gillat och delat! 🙂 Vinner jag ska jag strunta i att låna pappans Muurikka och köpa mig en egen!

  14. Anna skriver:

    Gillat och delat 🙂 Vår nyårsoxfilé stektes ute på Muurikkan vilken suverän stekyta helt oslagbart

  15. Susanne skriver:

    Vilken trevlig tävling. Skulle verkligen vilja ha en muurikka, och här får jag ju chansen =) Tack för en härlig blogg med många goda recept!

  16. Emma Norberg skriver:

    Delat och gillat ^^,

  17. Susanne Olsson skriver:

    Har aldrig använt en muurikka men det hade varit kul att testa en. Om jag har tur får jag snart göra det 😉

  18. Mia skriver:

    Delat och grillat..eh gillat menar jag ju! 😉

  19. Karin skriver:

    Jag har gillat och delat!!

  20. Helena skriver:

    Hejsan och jag har delat och gillat:)
    Jag älskar själv matlagning och det vore en ära att vinna och få prova dessa produkter.
    Nu håller jag tummar och tår
    ha en skön kväll
    kramen

  21. Rickard Larsson skriver:

    Nu är det gillat och delat!

    Skulle vara underbart att få bjuda min familj på dessa underbara läckerheter.

  22. Maria skriver:

    Gillat och delat.
    Hoppas på tur!!

  23. Sofia skriver:

    Åhh det vill jag ha…älskar att murrikera som mina barn säger…allt blir ju såå gott! Tack för en inspirerande blogg!
    gillat och delat

  24. Helena skriver:

    Hej

    Oj så kul tävling…
    gillat o delat!

    Hoppas och håller tummen för att laga mat i ”min” Murrikera…så spännande och nytt för mig!
    /Helena

  25. Johnny skriver:

    Bästa julklappen jag fått av min fru. På sommaren användens flitigt för stekt potatis. Även biff Rydberg. I dag lagades det egenfångad lax samtidigt som man höll i ett glas Rosé. Perfekt start på säsongen.

  26. Diana skriver:

    gillat delat och vill vinna!!!!

    rara Linda… vart har ni köpt eran rök????
    blev väldigt intresserad av den åxå…

    nu ska det bara väntas in en vinst…<3

  27. Johan Ma skriver:

    Gillat och delat, nu ska här stekas

  28. Bettan Andersson skriver:

    Hej
    Det ser spännande ut med kryddor och sånt, har aldrig sett det innan trots flitig användare av muurrika, klarade till och med att dela och gilla på de olika sidorna.

  29. Maria Persson, Skåne skriver:

    Gillat och delat!

    Tack för en jättefin och bra blogg.
    Hittar mycket inspiration från den.
    Hade ju varit superhäftigt med en Muurikka, nog ingen häromkring som har en.
    Tack så länge!
    Kram Maria 🙂

  30. Heli Wasserman skriver:

    Gillat och delat. Har nyss hittat till din blogg och gillar jätte mycket.

  31. Veronica skriver:

    Med denna kan fredagsmyset bli en fest
    går även att använda när vi får någon gäst
    Nu får vi gyllene färg på vår kotlett,
    på absolut enklaste tänkbara sätt !

    Gillat, delat och håller tummar och tår
    och hoppas att vi denna får 🙂

  32. Kerstin skriver:

    Gillat och delat! Har alltid velat ha en Murikka och om jag vinner tillbehören måste jag ju köpa en 🙂

  33. mija skriver:

    VIll gärna vinna så nu har jag gillat och delat och önskar att Muurikkan äntligen ska bli min. Den kommer att få ett bra hem blir älskad och använd torkad och rengjord och det kommer att tillagas allt ifrån det enklaste maträtten till den godaste och inget är väl bättre än att få äta under bar himmel?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.