Förrätt

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!


Alla känner ni nog till Knorr´s färdiga soppor på tetrapack. Knorr utmanar nu till soppduell och här är mitt bidrag till deras pressmaterial i samarbete med tävlingen. Jag sitter dessutom med i juryn för tävlingen, tre finalister skall utses och det är här ni kommer in i bilden. Självklart är ni väl med och tävlar? Tävlingen hittar ni på Knorr´s facebook-sida här >>

För att få lite extra vinstchans lottar jag nu ut en Le Creuset gryta (värde 1800kr) här på Kryddburken i samarbete med Knorr. Själv fick jag också en gryta och nu har ni alltså chansen att få en likadan, färgen kan dock variera.


Stor och liten… Det är alltså den STORA grytan ni kan vinna! 😛
Dom små passar utmärkt att servera soppan i som jag har gjort i detta recept.

FÖR ATT TÄVLA : 
Lämna ditt bästa sopprecept här i kommentarsfältet och tävla om Le Creuset-grytan, samtidigt som du kan delta med ditt recept på Knorr´s egen tävling. Låter väl inte så tokigt va?

  • Skriv ner ditt bästa sopprecept i kommentarsfältet
  • Glöm ej uppge en giltig epostadress
  • Tävling pågår tom.  1:a april

Det här är en rejälare soppa som passar utmärkt en solig vårdag efter en dags arbete i trädgården eller en långpromenad i skogen. Med norrländska influenser av renskav är det en mättande soppa men samtidigt vårlik och fräsch med smak av timjan och citron. Med en extra piff av timjancrèmen passar den även ypperligt i mindre portioner som förrätt till färs och vilträtter.

Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème (2 port)

1 förp Knorr skogssvampssoppa
150 gram renskav
Smör till stekning
½ tsk torkad timjan
1 msk pressad citron Salt o peppar

Timjancrème :
3 msk färskost 1 knippe färsk timjan Rivet skal från ½ citron Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop ingredienserna till timjancrèmen. Endast bladen av timjan ska användas, inte stjälkarna. Finhacka den och rör ihop med färskost, rivet citronskal. Smaka av med salt och peppar. Värm soppa i kastrull, späd eventuellt med lite vatten för tunnare konsistens. Bryn renskaven i het panna med lite smör. Smula ner torkad timjan. Pressa över citronsaften. Salta och peppra.
Lägg upp renskaven i två djupa skålar, häll på svampsoppan och toppa med timjancrèmen. 


En svampsoppa med norrländsk touch!

Inlägg och tävling i samarbete med Knorr

80 svar till “Skogssvampsoppa med renskav och timjancrème + en tävling!

  1. Åsa i köket skriver:

    Hej
    Här kommer mitt tips på en underbar thaisoppa.
    Inga direkta mått utan jag tar efter behag 😉

    400g fläskkött
    1-3 msk röd currypasta
    3msk olja
    ostronsås
    soya
    fisksås
    5-7 kaffirlimeblad
    3 brk kokosmjölk (ej light)
    Sockerärtor
    Rödpaprika

    Fräs currypastan i olja, tillsätt strimlat griskött och låt bryna. Tillsätt soya, fisksås och ostronsås. Häll kokosmjölken över och ta bort stjälken och strimla kaffirlimebladen. Tillsätt även dessa och låt koka tills köttet känns mört. Späd ev ut med havremjölk (eller vanlig om det inte finns allergier)
    Strimla sockerärtor och paprika och blanda i strax innan servering. Om det blir för starkt servera creme fraiche till
    Så himla gott.
    Lycka till.

  2. Therese skriver:

    Min och familjens favoritsoppa är den här gulaschsoppan med nötfärs och natuligtvis en ordentlig klick creme friche, gärna med lite vitlök i :))

    4 port:
    400 g nötfärs
    1 burk krossade tomater
    2 morötter
    4 potatisar
    1 gul lök
    1 röd paprika
    smör att steka i
    1 msk oxfond
    1/2 liter vatten
    2 msk soja
    2 vitlöksklyftor
    2 tsk spiskummin
    1 tsk paprikapulver
    salt & peppar

    creme fraiche till servering, ev blandad med en pressad vitlöksklyfta

    Bryn köttfärsen. Hacka sedan lök, potatis, paprika och morot i små bitar och bryn detta i smör i en stor gryta. Tillsätt vatten, fond, kummin, paprikapulver, soja, pressad vitlök och krossade tomater. Häll i köttfärsen.

    Låt koka ca 30 min. Rotsakerna ska mjukna. Smaka av med salt & peppar och lite mer soja om det behövs.

    Rör upp creme fraichen och servera den till soppan. Servera gärna ett gott nybakat bröd till soppan också, grymt gott och den perfekta maten efter en lång härlig vårdag ute i solen :))

  3. Ninna skriver:

    Här är världens godaste svampsoppa, passar även bra som förrätt.

    4 portioner

    2 l blandad svamp
    2 st charlottenlök
    4 st vitlöksklyftor
    5 dl kantarellbuljong
    2 dl mjölk
    3 dl grädde
    200 gram chevreost
    salt, peppar
    olivolja, smör

    fräs svamp i en torr panna, spara gärna lite till garnering. Tillsätt olja el. smör och lök när svampen vätskat ur sig. Lägg över allt i en gryta/kastrull.
    Häll i buljong, grädde och mjölk. Koka upp och låt puttra en stund.
    Smula ner osten i soppan och smaksätt med salt och peppar. Red soppan om den är för tunn.
    Garnera med smörstekt svamp och persilja. Servera gärna med bröd.

  4. Helén skriver:

    Familjens favoritsoppa på hösten. Mycket grönsaker och curry, det gillar vi!

    Zucchinisoppa (4 port )
    1/2 purjolök
    2 stora zucchini
    1 potatis
    2 msk smör
    1,5 liter vatten
    1 grönsaksbuljong
    2 vitlöksklyftor
    1 dl grädde
    200 gr hackad fryst spenat
    1 tsk curry
    1/2 tsk italiensk salladskrydda

    Skär zucchini , purjo och potatis i tunna skivor. Bryn de skivade grönsakerna på svag värme med vitlöken och curryn. Bryn i 10¬-15 minuter utan att det tar färg. Tillsätt vatten, buljongtärningen och italiensk salladskrydda. Koka upp och koka under lock 25–30 minuter. Mixa soppan slät och fin med en mixerstav. Tillsätt grädden och den hackade frysta spenaten och koka upp. Servera soppan varm. Pressad citron kan vara gott till.

  5. Jacob Lennartsson skriver:

    Kräftsoppa
    Till fyra personer behövs:

    2 msk margarin

    2-3 finrivna morötter

    2 msk vetemjöl

    7 dl vatten

    1 dl vitt vin
    2 fiskbuljongtärningar

    400 g kräftost

    2 dl creme fraiche

    1 burk kräftrumpor i lag

    svartpeppar

    dill

    Gör så här:
    Fräs de rivna morötterna i smör och strö över vetemjöl. Späd med vatten, vin och tillsätt buljongtärningar och svartpeppar. Låt soppan puttra i cirka tio minuter och rör om med jämna mellanrum. Tillsätt mjukosten, creme fraiche, dill och låt småkoka ytterligare fem till sex minuter. Häll i kräftrumporna och smaka av.

  6. Nicolina skriver:

    Det här är en soppa som är god och enkel att göra en stressig dag eller bara när du vill göra något enkelt men ändå gott efter din promenad i det kalla vädret, så att den dessutom värmer dig gott.

    Spexig Korv och nudelsoppa

    1 pkt Knorr krämig Grönsakssoppa
    1 pkt chorizo korv (ev om man vill ha en lite mindre stark korv Scans Kolbász)
    smör till stekning
    2 st paprikor, en röd och en gul
    3-4 pkt nudlar
    1 tsk paprika krydda
    1 tsk chilikrydda
    1 klyfta vitlök

    Gör så här:
    skär korven i lagom stora bitar, skiva paprikan i bitar och börja och fräs korven i smör och vitlök och när den nästan är klar släng i paprikan och fräs den lite kort. Koka nudlarna och värm upp soppan. Häll i korv paprika och vitlöks röran i soppan och krydda med chilikrydda och paprika kryddan efter egen smak (beroende på hur stark du vill att den ska bli.) När nudlarna är klara häll av vattnet och häll ner nudlarna i soppan. Klart! servera den med lite gräddfil om du så vill. smaklig måltid!

  7. Joel skriver:

    Här kommer mitt recept:
    Morotssoppa med avocado
    4 portioner

    5-6 morötter (500 g)
    2 potatisar
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    olivolja
    12 dl vatten
    2 tärningar grönsaksbuljong
    1 msk färsk riven ingefära
    1 tsk rivet limeskal
    1-2 msk pressad lime
    ca ½ tsk sambal oelek
    salt
    1 dl pumpakärnor
    1-2 avocado
    1 paket bacon

    Till servering rostade pumpakärnor, avokado, knaperstekt bacon.

    Skala morötter och potatis och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i oljan utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka ca 20-25min. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. (Istället för ovanstående kan man använda Knorrs krämiga Grönsakssoppa, snäppet enklare men lika gott.) Blanda i ingefära, limeskal och saft och koka upp. Smaka av med sambal oelek och salt.

    Rosta pumpakärnorna i mitten av ugnen, ca 3 min i 250 grader. Pass upp så de inte bränns. Det går bra att rosta i en stekpanna också. (Jag brukar skippa kärnorna om det inte är säsong.)
    Knaperstek bacon, låt fettet rinna av på hushållspapper.
    Skär avokadon i tärningar och pressa över citrussaft.

    Toppa soppan med avokado, pumpa kärnor och bacon i bitar.

    Soppan görs lite titt som tätt här hemma och serveras då med nybakt (okej, ibland med köpt) bröd.
    De söta morötterna gifter sig bra med syrligheten från limen och ingefäran och sambal oelek ger soppan en välbalanserad styrka som mildras av avokadon. Pumpakärnorna och baconet ger lite nödvändigt tuggmotstånd. Soppan både mättar och smakar riktigt bra och med lite eget nybakt bröd så står man sig länge.

  8. Sara skriver:

    Räddaren i nöden: Créme Ninon (kallar jag det för ärtsoppa så får jag skäll av min mor 🙂
    Creme Ninon är en soppa på gröna ärtor som går på nolltid att tillaga, är supergod och vill man festa till det lite extra så kan man ha i vitt vin eller champagne (jag gör den ofta till vardags och brukar då ha i det om jag har en flaska öppen, annars är den supergod utan ändå!)

    Stek en hackad gul lök i ca 1 msk smör i en kastrull tills den har mjuknat. Tillsätt 1 liter grönsaksbuljong (min absoluta favorit of all time: Renée Voltaires lantbuljong), ärtor (ca 500 g), låt koka i 3 minuter, mixa slät, tillsätt grädde (ca 1 dl) krydda med salt och nymalen svartpeppar. Låt koka upp, tillsätt eventuellt champagne eller vitt vin innan servering.

    Servera som den är eller med ett gott bröd till!

  9. Daniela skriver:

    Ädel soppa

    2 st gula lökar, hackade
    1.5 dl trattkantareller
    7 dlkraftig köttbuljong, 2 tärningar
    2 dlgrädde
    2 dlmjölk
    1 dlcrème fraiche
    2 msksoya
    3 mskrödvin
    70 ggräddädelost
    2 mskvetemjöl

    1. Ädel soppa
    Finhacka lök och svamp, som fräses i stekpannan.

    2. Lägg över i en kastrull.

    3. Häll på resten av ingredienserna och låt allt puttra en stund.

    4. Blanda ut mjölet med mjölken.

    5. Lägg sist i bitarna med grönmögelost och låt det smälta ner i soppan.

    6. Servera med en klick creme fraiche

  10. Ida j skriver:

    Detta är en stående favorit hos oss! Ljuvlig!

    Rosa Fisksoppa

    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    2 burkar krossade tomater
    2 msk chilisås
    1/3 röd chili
    1 dl vitt vin
    1 burk creme fraiche
    1 msk buljongpulver
    400 g vit fisk
    400 laxfilé
    400 g oskalade räkor
    1 burk kräftstjärtar
    (eller musslor)
    örter efter skafferi och smak
    grönsaksbuljong
    salt och vitpeppar
    färsk dill

    Fräs lök och vitlök. Tillsätt krossade tomater, chilisås, och örter efter smak. Smaka av med salt, peppar och chili, samt en rejäl sluring vitt vin. Låt småkoka länge, blanda sedan ner creme fraiche tills soppan antar en rosa skepnad. Lägg slutligen i fisk och skaldjur efter smak. Soppan är färdig när fisken är kokt, det tar bara några minuter. Avsluta med att ha i rejält med färsk hackad dill. Servera med aioli lite skaldjur samt rykande vitlöksbröd.

  11. Stefan Å skriver:

    Mättande tomatsoppa

    1 pkt Knorr Tomatsoppa med Mozzarella
    250g Tortellini
    2st Chorizo korv
    1st Paprika (röd/gul)
    1nypa Oregano

    1.Tillred tortellini:n enligt anvisningen för den.
    2.Skiva chorizon i halvcentimeters skivor
    3.Hacka paprikan
    4.Häll alla ingredienser i en kastull och låt koka upp och sjuda i 5 minuter.
    5.Portionera upp och strö över oreganon.

    Om barnen tycker chorizon är för stark byt den mot tex ostkorv.

  12. Jessica - studentlagaren skriver:

    Linssoppa med kyckling

    3 dl linser
    6 dl vatten + lite till att späda med
    God buljong
    2 msk tomatpure
    2 vitlöksklyftor, pressad eller fint hackad
    1 morot, julienne
    1 kycklingbröst, smått tärnat
    1 gul lök, fint hackad
    tabasco, några stänk
    salt&peppar

    Bryn kycklingen. Ha sedan i löken och vitlöken. I med tomatpuren och släng ner linserna och rör runt. Häll över vattnet och i med buljongen. Rör om då och då. När linserna börjat mjukna men inte är genomkota så lägg i morottstrimlorna och låt koka tills linserna är genomkokta. Tillsätt lite mer vatten. Smaka av med peppar&salt och ha i några stänkt tabasco. Tycker du soppan är alldeles för tjock så späd med mer vatten.
    Vid serveringen är det fasligt gott att ringla lite vinäger över. Rödvins, balasamico eller någon annan god vinäger du har hemma. Det ger soppan lite mer syra och karraktär men kan uteslutas om man inte tycker om det 🙂

  13. linda skriver:

    Matigt mättande linssoppa, vegetarisk.

    Gör ofta en vegetarisk linssoppa hemma som uppskattas av både barn och man.
    Basreceptet är:
    3 dl röda linser
    1 liter vatten
    2 buljongtärningar
    1 strimlad purjolök
    1 gul grovt hackad paprika
    1 röd grovt hackad paprika
    2 skivade morötter
    salt,peppar och sambal oelek

    Strimla grönsaker och fräs på i lite matolja, tillsätt linserna, vatten, boljongtärningar och kryddor. Låt koka ca 20 minuter eller tills linserna kokat sönder och självrett soppan. Underbar smak av purjon. Går enkelt att variera med de grönsaker man har hemma, tex squash. Man kan göra den lite thai -inspirerad med hjälp av en skvätt kokosmjölk och lite currypasta. god och mättande!

  14. Stephanie skriver:

    Här kommer mitt recept på min favoritsoppa som jag bjuder på både till vardags och till fest!

    Steffis Fisksoppa 5-6 port

    1 paket fryst torsk
    2 laxfiléer
    1 gullök
    2 vitlöksklyftor
    2 grovt rivna morötter
    1 grovt riven palsternacka
    1 paket passerade tomater
    ca 3 dl vatten
    1 tärning grönsaksbuljong
    3 msk fryst dill
    2 dl vispgrädde
    En nypa strösocker
    Salt
    Peppar
    Ca 500 gram frysta räkor
    En burk creme fraiche+en klyfra vitlök

    Tina fisken och dela den i kuber, ca 2*2 cm. Hacka löken fint och fräs den i en msk smör i en kastrull eller gryta ihop med fint riven vitlök. Tillsätt de rivna morötterna och palsternackan och slå på vatten, passerade tomater, buljongtärnimg, dill, socker, salt och peppar. Koka upp och lägg i fisken, låt sjuda ett par minuter innan du häller i grädden.

    Toppa soppan med skalade räkor samt vitlökscreme fraiche (creme fraiche som blandats med en klyfta pressad vitlök).

    Gott med en bit surdegsbröd som gräddats i ugnen med vitlökssmör i 220 grader i ca 10 minuter.

  15. Betul Barakat skriver:

    Turkisk linssoppa.

    1 dl röda linser
    vatten
    1 stor potatis
    1 morot
    1 mellanstor lök
    1 vitlöksklyfta
    2msk smör
    chilliflingor efter behag
    torkad mynta efter behag
    salt&peppar

    Koka upp linserna i en kastrull med så mycket vatten som behövs för att täcka linsera. När det skummar vitt så tar du bort det med hjälpa av en sked.

    Skala och hacka grönsakerna i tärningar. Häll ner det i kastrullen med linserna och täck det med så mycket vatten det behövs för att allt ska täckas. Koka tills grönsakerna är mjuka och mixa med en stavmixer. Om du tycker soppan är för tjock så är det bara att späda ut den med vatten.

    Smält smöret i en stekpanna och häll i chilliflingor samt myntan och bryn det i ung. 1-2 min och häll det sedan ner i soppan och rör om. Salta &peppra.
    Gott med krutonger till.

    Samklig spis!

  16. Rebecka Keeling skriver:

    Rebeckas smarriga jordärtskocksoppa med tryffelolja
    (2 personer)

    0,5 kg jordärtskockor
    2 schalottenlökar, finhackade
    2 msk Smör
    1 dl vitt vin eller matlagningsvin
    4 dl grönsaksbuljong
    1 dl grädde
    Några stänk tryffelolja
    salt och peppar
    Ett gott surdegsbröd
    Eventuellt 4 pilgrimsmusslor

    Stek löken i smör på låg värme, utan att den tar färg. Under tiden skrapar du av skalet på jordärtskockorna med en sked, så förlorar du inte så mycket av den dyra rotfrukten som om du använder en potatisskalare. Skär skockorna i mindre bitar och släng i tillsammans med löken. Sen häller du på buljong och vin, och låter det koka upp tills skockorna är riktigt mjuka (ca 15 minuter). Mixa till en slät soppa, tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar – jag tycker personligen att det är gott med rätt mycket peppar. Servera i skålar och stänk på tryffelolja lite snyggt och konstnärligt. Om du inte gillar tryffelsmaken går det lika bra med en god och smakrik olivolja. Servera med några skivor saftigt surdegsbröd och flingsalt.

    När jag serverar soppan som förrätt brukar jag nöja mig såhär, men är det till huvudrätt så steker jag upp ett par pilgrimsmusslor per person. Använd varm panna, generöst med smör och stek dem snabbt, ca en minut på varje sida beroende på storlek.

  17. Sabina Pannwitz skriver:

    Jag delar med mig av denna underbart goda & enkla soppan! 🙂

    KRÄFTSOPPA!

    2 Rivna morötter
    1 Klick smör
    1 Msk Mjöl
    1 Liter Vatten
    2 Fiskbuljongstärningar
    1 Burk Creme Fraiche
    1 Ask Kräftost (mjukost)
    Finhackad dill

    1. Ta en klick smör & fräs de rivna morötterna.
    2. Häll i Mjölet & rör om, Häll i Vattnet & lägg i buljongtärningarna.
    3. Koka upp & låt koka några minuter.
    4. Häll i Creme Fraichen & Önskad mängd dill.
    5. Ta i kräftosten (Ska ej kokas)
    6. Häll upp i en skål & Servera med en dillkvist

    (Det är väldigt gott att ha Foccacia till)

    Suuupergott & Enkelt & kan ätas både som huvudrätt & förrätt:)
    Smaklig måltid!

  18. Anna skriver:

    Annas smaskiga spenatsoppa med frikadeller

    cirka 700 gram fryst, hackad spenat (drygt 1,5 påse à 450 gram)
    cirka 1 liter hönsbuljong
    1,5 dl vispgrädde
    2 msk vetemjöl
    salt, vitpeppar och muskot efter smak
    500 gram fläskfärs
    1 ägg
    salt och vitpeppar

    Koka upp hönsbuljong; börja med en mindre mängd, och späd senare till den soppkonsistens du vill ha. Lägg i spenaten, och låt den koka i fem minuter. Krydda med nymald vitpeppar och muskot. Rör ut vetemjölet med grädden. Vispa noggrant ned denna redning, för att undvika klumpar.
    Blanda ägget med färsen, salt och vitpeppar. Forma frikadeller, som du försiktigt plumsar ned i den sjudande soppan. Smaka av, och se om det behövs mera salt och vitpeppar.

  19. Gitte Brammås skriver:

    En soppa som går fort att göra när man är hungrig.
    Gittes snabblagade Röd Linssoppa! 4 portioner.

    Stek en finhackad lök mjuk i lite olja och tillsätt 2,5 dl (250 g)röda linser, 425 g konserverade krossade tomater och 1 liter grönsaksbuljong. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter. Rör ner lite hackad basilika och servera med en liten klick crème fraiche.
    Man kan även mixa soppan och då den blir krämigare.

  20. Ani Berggren skriver:

    Enkel men ack så god ”sommarsoppa”

    Skala och dela sex potatisar i fyra bitar,förväll i saltat vatten i tio min.Häll av vattnet häll på röd mjölk så det täcker,tillsätt en hackad gul lök,en näve små buketter av blomkål,ärtskidor eller en dl frysta ärtor!Koka upp och sjud tills potatisen är mjuk,smaka av med salt och peppar!

  21. Miriam Strömqvist skriver:

    Färs soppgryta

    500g fläsk eller bland färs
    2 gula lökar i bitar
    600g vitkål i bitar
    4 morötter skivade
    10 potatisar i tjocka skivor
    2brk krossadetomater
    10 kryddpeppar korn
    4 lagerblad
    7dl köttbuljong
    salt och peppar

    Ta en stor gryta och bryn köttfärsen,lägg i grönsaker och lök
    Häll på bujong och krossade tomater
    Krydda och låt små koka i ca 1 timme

    Vid servering stör över lite persilja.
    Soppan är nästan godare nästa dag 🙂

  22. Emelie skriver:

    Trattkantarellsoppa

    1 Liter förska eller 1 dl torkade trattkantareller
    2 msk smör
    6 dl buljong, om man inte har hemmagjord ta en grönsaksbuljong
    2 dl vispgrädde
    2 msk maizena
    50 g mögelost, vilken favoritsort som helst
    1 msk tomatpuré

    Fräs svampen i smöret, strö över maizenan och rör om. Tillsätt buljong, grädde ost och tomatpuren. Låt koka i 15 minuter. Smaksätt med salt och peppar. En snabb och supergod soppa med lite sting i.

  23. Nina skriver:

    Nässelsoppa är vår absoluta favoritsoppa 🙂

    1 stor el 2 små lök(ar)
    2 liter förvällda nässlor

    Finhacka löken och sautera i en kastrull. I med nässlorna. Häll i

    5 dl hönsbuljong
    3,5 dl creme fraiche
    1,5 dl grädde

    Låt koka ihop några minuter, mixa soppan och smaksätt med salt och peppar. Till soppan serverar jag ägghalvor.

    Smaklig spis!

  24. Sara skriver:

    Här kommer ett recept på en jättegod fisksoppa. Den är snabblagad och mycket lätt att göra samtidigt som den är lyxig.

    Fisksoppa

    400g torskfile
    1 pkt Knorr tomatsoppa
    1 lök
    1 pkt saffran
    1 tsk salt
    1,5 dl vatten
    1,5 dl grädde
    0,5 dl dill
    100g räkor

    1. Fräs löken i smör
    2. Tillsätt saffran
    3. Häll i vatten+grädde och koka upp
    4. Lägg i den skivade torsken och sjud fisken i 10 min
    5. Häll i tomatsoppan och låt den bli varm
    6. Lägg i dill och skalade räkor och servera

  25. monika gustavsson skriver:

    Bulgarisk Linssoppa! Familjens favorit!

    Ingredienser:
    2 dl gröna eller röda linser
    2 gula lökar
    1 msk olja
    1 liter vatten + 2 st buljongtärningar
    1 msk paprikapulver
    1 tsk salt
    1 st lagerblad
    1-2 st vitlöksklyftor
    1 burk (ca 400 gram) krossade tomater
    ½ tsk socker
    ½ tsk vinäger
    (½-1 tsk stött timjan)
    Gör så här:
    Skölj linserna väl. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomater med spad.
    Koka under lock på svag värme tills linserna är mjuka, gröna linser 30-40 minuter, röda linser 8-10 minuter. (De röda linserna blir gula efter kokning.)
    Smaka av den färdiga soppan med socker, vinäger och eventuellt mer kryddor. Späd med lite vatten om soppan verkar tjock.

    Vi älskar denna soppa!
    vh
    Mamma Monika

  26. Fröken Dill skriver:

    SOM jag drömmer om en Le Creuset-gryta! Jag vet inte hur många år jag besökt köksaffärer och suktat över de fina grytorna. En riktigt bra, tjock, emaljerad botten är helt oslagbar när man ska laga soppor och grytor. Problemet är att Le Creusetgrytan är för dyr för att rymmas i min budget.

    Jag skulle bli fullständigt överlyckling om jag vann en gryta. Jag är helt säker på att den skulle användas många, många gånger under hela livet.

    Jag älskar soppor och har ägnat den senaste tiden till att komma på vilka som verkligen är de absolut godaste. Bidraget blir ”Skummig majssoppa medbacon quesadillas”.

    http://frkdill.blogspot.se/2012/01/skummig-majssoppa-med-baconquesadillas.html

    För många år sedan blev jag bjuden på en majssoppa som var så otroligt god. Mustig smak där majsens sötma balanserades väl och soppan hade en härligt skummig konsistens. Sedan dess har jag experimenterat och kommet fram till ett eget recept. Majs är en smart bas till en soppa eftersom man alltid kan ha det på lut i frysen. Tillbehör till soppor är viktiga. Majssoppan serverar jag helst med baconquesadillas.

    Skummig majssoppa med baconquesadillas, 2 port

    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 selleristjälk
    1 msk neutral rapsolja
    3 dl frysta majskorn
    5 dl kycklingbuljong (vatten+fondkoncentrat från flaska)
    2 msk färdig tacosås, eller några hackade inlagda jalapenos
    1 dl grädde
    salt och peppar
    1 dl lättmjölk
    färsk koriander, tacokrydda och några sparade majskorn att toppa med

    4 tortillabröd
    2 msk smör
    2,5 dl riven lagrad ost
    1/2 paket bacon
    1/4 purjolök
    Santa Marias chipotlepasta efter smak (den är stark, men jag vill ha ett par msk)

    Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka selleri. Fräs i olja i en kastrull utan att det tar färg. Häll på kycklingbuljongen och koka tills löken är mjuk, ca 10 minuter. Häll i majskornen, tacosåsen eller jalapenon och låt allt bli varmt. Mixa soppan ordentligt med stavmixer. Om man vill ha en slätare soppa, pressar man soppbasen genom en trådsil så att majsskalen kan tas bort. Häll i grädde, koka några minuter till. Smaka av med salt och peppar.

    Knaperstek bacon. Bred tortillabröden med smör och sedan chipotlepasta. Skiva purjon fint. Fördela ost, purjo och bacon över tortillabröden och lägg ihop två och två. Stek på hög värme i en torr stekpanna så att osten smälter och bröden får fin färg. Klipp i trekanter.

    Mixa sopppa just innan servering. För extra skum värmer man lite lättmjölk och vispa den skummig. Toppa soppan med mjölkskum, majskorn, färsk koriander och lite tacokrydda. Servera tortillatrekanterna till.

  27. Lindha Johansson skriver:

    Jag är inte särskilt förtjust i soppor, beror nog mest på att jag tvingats till flytande diet i flera veckors tid två gånger i mitt liv. Man hinner bli rejält trött på soppor till slut!

    Men en riktigt varm sommar är det gott med en svalkande gazpacho. Snabbt och lätt i värmen och då det inte behöver kokas något kan man alltid servera den i den snygga Le Creuset-grytan istället! Hoppas jag vinner en… 🙂

    Gazpacho
    8 personer
    6 mogna kvisttomater
    2 skalade gurkor
    1 röd paprika
    1 grön paprika
    1 gul paprika
    2 schalottenlökar
    2 vitlöksklyftor
    4 skivor vitt färskt bröd
    3 dl tomatjuice
    2 msk rödvinsvinäger
    1/2 dl (oliv)olja
    1/2 dl färsk basilika och/el bladpersilja
    salt och peppar
    1 msk citronsaft
    svartpeppar
    socker (kan uteslutas)

    Skär ner nästan alla grönsaker i grova bitar och lägg dem i en bunke. Det är gott att spara en del av paprikan, gurkan och tomaterna och hacka smått och strö över soppan som garnering, även lite mer tuggmotstånd!

    Skär löken och vitlöken i tunna skivor och blanda dem med grönsakerna. Smula ner brödet i bunken och häll på tomatjuice, rödvinsvinäger och olivolja.

    Tillsätt basilika (och el bladpersilja), men spara lite till garneringen, och smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Låt det hela marineras i 1 1/2-2 timmar.

    Mixa soppan så slät som möjligt och smaksätt vid behov med mer salt, svartpeppar och eventuellt en gnutta socker. Servera gazpachon kall, gärna med vitlöksbröd och skaldjur till (om man nu gillar skaldjur).

  28. Maria Jonsson skriver:

    Här kommer en god och lättlagad köttfärssoppa som blivit mångas favorit!

    Receptet är för 4 personer.

    300 g nötfärs
    1 gul lök, finhackad
    1 vitlöksklyfta, hackad eller pressad
    Olivolja eller smör till stekning
    3-4 potatisar, skalade och delade i små tärningar
    1 paprika, tärnad
    3 msk tomatpure
    1 dl grädda (såklart godast med vispgrääde, men matlagningsgrädde fungerar också bra)
    6 dl standardmjölk
    1 msk Knorrs kalvbuljong, flytande eller en tärning köttbuljong
    1 tsk torkad oregano
    salt och peppar

    Till servering
    thaisås
    gräddfil/creme fraiche
    färsk oregano för garnering

    Fräs köttfärs, lök och vitlök.
    Tilsätt potatis och paprika och fräs ytterligare någon minut

    Häll över i tjockbotnnad kastrull och tillsätt mjölk, grädda, buljong och kryddor. Låt koka ca 15 min.

    Garnera med gräddfil, färsk oregano och lät gästerna smaksätta med thaisås. Vi serverar såklart soppan i våra små Le Creuset skålar. 🙂

  29. Ella skriver:

    En ljuvligt god, krämig och miljövänlig soppa

    4 portioner

    2 gula lökar
    4 vitlöksklyftor
    1 röd chili
    2 msk ingefära
    1 msk kardemummakärnor, lätt mortlade
    1 msk gurkmeja
    2 kanelstänger
    3 msk olivolja
    1 förpackning passerade tomater
    1 burk kokosmjölk Eldorado
    2 grönsaksbuljontärningar
    2 dl röda linser
    1 dl gula linser
    200 g färsk spenat

    Låt linserna ligga i blöt ett par timmar. Hacka lök, vitlök, chili och ingefära, låt allt svettas i olivoljan. Tillsätt gurkmejan, kardemummakärnor och kanelstängerna. Låt svettas en kort stund. Tillsätt de passerade tomaterna och kokosmjölken. Koka upp. Mixa soppan med en stavmixer. Tillsätt linserna och låt dessa koka 20-30 minuter, till de blivit mjuka. Eventuellt kan du behöva tillsätta någon deciliter vatten eftersom linserna sväller efter hand. Riv spenatbladen och lägg i soppan. Njut soppan som den är eller tillsammans med ett Libabröd som du doppar.

    En underbar soppa som både är miljövänlig och råder husmorsbot på förkylningar =)

  30. Eva Högström skriver:

    Detta är min bästa soppa, eftersom att den är lättlagad, smakrik och relativt budgetvänlig. Jag, som student, brukar passa på att laga den när jag kommer över billiga, färska champinjoner i mataffären. Resterande ingredienser finns i regel i mitt basförråd! Jag kallar den rätt och slätt för Evas champinjonsoppa.

    Receptet avser 4-5 portioner

    2 liter färska champinjoner, skivade
    3 gula lökar, hackade
    3 vitlöksklyftor, hackade
    4 dl mjölk
    2,5 dl grädde
    3 dl vitt vin
    vatten efter behov
    3 msk soja
    2 msk vitvinsvinäger
    2 msk ostronsås
    2 msk olivolja
    2 tärningar svampbuljong
    4 msk tomatpuré
    1 msk smör

    3 msk fryst eller färsk, hackad persilja
    salt
    svartpeppar
    maizenamjöl
    créme fraiche

    Förväll svampen i en stekpanna och ös sedan över den till en gryta.

    Stek löken i smör och rör ner den tillsammans med svampen.

    Slå på mjölk, olivolja och vatten så att svamp och lök täcks av vätska. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

    Tillsätt resterande vätskor och smaksättare. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter.

    Om du vill ha en tjockare konsistens, tillsätt någon matsked maizena. Använd med fördel en tesil för att undvika för att mjölet klumpar sig. Låt soppan sjuda ytterligare några minuter.

    Smaka av med salt, peppar och persilja.

    Servera med en klick créme fraiche toppad med persilja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.