Blogg-info

I 5år har jag matbloggat!


Det är idag 5 år sedan jag publicerade mitt första inlägg på något som jag just då nyss hade döpt till Kryddburken…

I 5år har jag matbloggat!

Det har varit en fantastisk resa i matens värld, men framför allt i ”människo-världen” som mött mig. Stöttat mig, kritiserat mig, gett mig lovord och beröm, sågat och analyserat, debatterat med mig och många gånger även hållit med mig i mina åsikter. Det är många år av skriverier, foton som blixtrat i mitt kök och recept som avverkats. En smula sentimental blir jag _alltid_ då nånting stort är på gång. Ja, å där kom första tåren…

När kryddburken föddes fanns egentligen bara en massa bilder på mat jag fotat efter att ha lagat. Recept fanns inga. Bara i huvudet. Jag har aldrig lagat efter recept, bara från ren inspiration. Självklart har jag kollat stektider och temperaturer på kött i nån bonniers kokbok och slagit upp styckscheman för gris och nöt o dyl, men bortsett från såna fakta har jag alltid lagat mat efter eget huvud. Inspiration är en annan sak än att följa en text till punkt o pricka.

Inspiration har jag såklart letat överallt! Matbloggar, mattidningar, TV-program, vänners middagar, släktens påbrå och familjens önskemål, men inte minst av min egen erfarenhet från uppväxt, arv och skolans hemkunskap, inte att förglömma! 😉

Så kom då dagen då jag bestämde mig för att starta en matblogg.
Jag älskade ju att laga mat och att fotografera. Höll igång intensivt ett tag med frilansande som bröllopsfotograf och var ansluten till ett par bildbyråer men tiden blev knapp i och med husbygge, vi skulle gifta oss och barnen började skolan och en massa annat trevligt tog upp min tid om helger, då folk vanligtvis gifter sig så sakta men säkert avtog den lilla karriären jag då hade! Istället började jag laga mat mer avancerat och alltid med kameran i vänster hand o vispen i höger! 😉 Ja… På den vägen är det!

När Joline var liten lagade jag mycket barnmat själv, jag rullade och kokade frikadeller och köttfärssåser och frös in i små burkar. Skar spagetti med kniv och gaffel i minimala bitar och blandade med bechamel och på med lock, in i frysen! Jag passerade majs och gröna ärtor i trådsilen, kokade torsk och gjorde puréer och mos. Jag kokade fruktkrämer och fyllde muffinsformar, och sen in i frysen i lagom stora portioner. Perfekt att packa ner i skötväskan när man skulle iväg och det vankades mellanmål på öppna förskolan eller dyl.

Jo, mat har alltid varit ett intresse jag lagt lite extra energi på.
Dels för att det är roligt att göra allt själv, från grunden, med fina råvaror och dels för att man vet vad man äter. Sen är det ju självklart ett plus om de som äter maten tycker det är gott också! 😛

Varje år har jag firat med en tårta, och till 3-års jubileumet hade jag en stor utlottning varje dag hela veckan med fina vinster till er läsare om ni minns! Nu är det dags igen. Jag måste erkänna att jag faktiskt höll på att missa denna 5-års dag med kryddburken, men tack vare den nya tidslinjen på facebook blev jag påmind när jag höll på greja med kryddburken där.

Herregud!! Det är ju 5år nu??!!  (sa jag tyst för mig själv i måndags eftermiddag)
DÅ först gick det upp ett liljeholmen att idag, tre dar senare är det ju 5-års jubileum!! Jösses amalia och självklart fick jag eld i baken och tusen järn i elden som smidits fram tills idag. Ett 5-års jubileum kan man ju inte bara låta passera sådär, eller hur? 😉

Jag hoppas ni kommer bli glada! Jag ska hålla er på halster några timmar till men i eftermiddag får ni en överraskning från mig och de samarbetspartner som står mig närmast och många av dom har också varit med sen första åren jag bloggade. Jag är väldigt tacksamt för allt härligt och generöst bemötande jag fått genom åren av alla sponsringar till tävlingar och utlottningar och många av dom har jag lärt känna väl vid det här laget så jag är faktiskt väldigt stolt att i eftermiddag kunna presentera det jag ska.


Jag har ibland fått frågan hur jag kom på namnet kryddburken… Det ska jag berätta nu! 

Jag funderade länge på ett namn som var lätt att komma ihåg, nånting som ingen skulle glömma när man nämnde det i förbifarten och som dessutom skulle vara lätt att söka upp. Jag fundera också på vilken anknytningen namnet skulle ha med mig? Inget, kom jag fram till. Namnet får frambringa sin anknytning till mig med tiden tänkte jag… Å så tänkte jag tillbaka i tiden när jag var liten och vad jag hade för minnen av saker och namn och ett av mina minnen föll på pappas varma mackor med Lawry´s krydda på. Lawry´s kryddsalt är en fin, nostalgikrydda för mig som fortfarande säljs i butik. Utseende på burken påminner mig idag om när jag var liten. Och känner ni mig så vet ni ju att jag kan ju inte motstå minnen och att förälska mig i gamla traditioner så en Kryddburk fick de bli. Nu vet ni de!


Den första loggan jag hade på Kryddburken såg ut såhär. Ja, de va tider de…
På den tiden använde jag både Aromat och Vegeta och fotade inte alls som jag gör idag, förlåt mig för de! 😉


Det första receptet som publicerades på Kryddburken var Thekakor. Recept här >>

Nu ska jag däremot avsluta lite vackert och runda av med ännu en liten tår på kinden och tacka för alla fina år ni förgyllt mig med. Med era kommentarer, mail, frågor och tips. Ni är universums allra bästa kryddburken-läsare och passa på nu i eftermiddag för detta är till ER som följer Kryddburken, just bara till er…  

Kärlek i massor till mannen i mitt liv som alltid står ut med mig, mina prövningar, experiment och galenskaper! Till min fina familj, ni är mitt allt här i livet! Utan er vore vardagen alldeles dötrist å långtråkigt och… Och alldeles underbar!!   Utan er, inget jag…!

Okej, orkade du läsa ända hit? Handen på hjärtat, orkade du??!
– I så fall är du verkligen en grym ”Kryddburken-läsare” Puss, Puss!  😉

 

93 svar till “I 5år har jag matbloggat!

 1. Karin skriver:

  Du är grym!! Upptäckte dig för ett år sedan i samband med att jag köpte min andra Muurikka – ge oss gärna mer recept om denna underbara ”panna”!

 2. Tessan skriver:

  Och vi hoppas att det blir MINST 5 år till! 🙂

 3. Ann skriver:

  Tack för en JÄTTE bra sida och JÄTTE fina bilder.. Å grattis till dom 5 åren.. Kram.. 🙂

 4. stella hedlund skriver:

  Nu får jag tårar i ögonen. Du är helt fantastisk Linda 🙂 <3

 5. Anna skriver:

  Roligt, har varit med dig hela tiden! Missade väl nån månad i början men annars så! Alltid så fina bilder Kram

 6. Lena skriver:

  Jo jag läste allt! & har älskat din blogg från första början som jag kollade in här! för ca 3 år sedan.
  Grattis till dom 5 fina åren!♥ /Lena

 7. Beatrice skriver:

  Hjärte-grattis till dig och bloggen. 5 år är en lång tid med tanke på alla fantastiska inlägg du gör. Jag förstår att det går åt en hel del timmar åt att göra dessa inlägg och för det tackar och niger vi 😉

  Även Joline skall ha en eloge för de fina inlägg hon bidrar med med jämna mellanrum. Hon går verkligen i mammas fotspår.

  Snöiga hälsningar från Västkusten (Jodå det kom ca 10 cm i natt, snopet)

 8. Susanne skriver:

  Du är verkligen en inspirationskälla, tack för en underbar blogg med fantastiska inlägg. Hoppas du orkar minst fem år till 😉

 9. Johanna skriver:

  Väldigt fint skrivet. 🙂 Jag kan inte ens räkna på alla recept jag använt från din sida. Du är ta mig tusan den bästa matbloggaren ever ! Hoppas du aldrig slutar, för då skulle jag behöva leva på vatten å bröd 😉
  kram

 10. Kristina D skriver:

  Klart jag orkade! 😉 Kram och Grattis!

 11. Grattis till 5 år 🙂
  Du gör verkligen ett bra jobb med bloggen!

  Ha en finfin dag!

 12. Jenny skriver:

  Grattsi grattis till min favoritmatblogg och jag följer en hel del 😉

 13. Marie skriver:

  Grattis till 5-årsjubileet!!

  Det är alltid lika roligt att följa dig, och läsa dina lååånga inlägg! 😉

  Stor Kram Marie

 14. Stort grattis, Linda!

  Du blev min inspiration till att starta en egen matblogg, något som jag har stor glädje av varje dag. Liksom att hälsa på här hos dig regelbundet.

  Fortsätt med vad du gör, du har verkligen ett vinnande koncept. Lycka till även i framtiden!

 15. Bönan skriver:

  Grattis! Din blogg är min favorit när det kommer till matbloggar!

 16. Ulliz skriver:

  Grattis!
  Hoppas på många fler år. Alltid lika roligt att läsa din blogg och jag har flera gånger gått efter dina recept och slår ofta upp den om jag har idetorka då veckohandlingen ska göras.
  Kram

 17. Natalie skriver:

  STORT GRATTIS idag till dig Linda o till Kryddburken! Som var den första matblogg som jag upptäckte o förälskade mig i! <3 från mig. Kram

 18. kram på dig! (klart vi orkar läsa 😉 )

 19. Camilla.L skriver:

  Grattis önskar jag från en ö till en annan. Kryddburken var den första matblogg som jag upptäckoch som jag ofta talar varmt om för folk i min omgivning. Det första receptet som jag använde härifrån var Solskensbullar, och sen dess har det rullat på

 20. Lena Brandt skriver:

  Ett stort GRATTIS! Du har inspirerat mig mycket i min matlagning. Har skickat din länk till flera vänner som är som jag; den ständiga frågan vad man ska laga för mat när man kommer hem.
  Ja, jag läste hela ditt inlägg.
  Lycka till i fortsättningen, för det hoppas jag på.
  Mors!
  /Lena

 21. cia skriver:

  Grattis till de 5 åren. du är så talangfull, både vad gäller matlagning och fotografering. kram cia!

 22. Anna S skriver:

  Orkade läsa varenda rad och jag ser med spänning fram emot vilket typ av firande 5-års jubileumet får! Sist men inte minst, ett stort GRATTIS till bloggen 🙂

 23. Anna skriver:

  Självklart orkar vi läsa 😀 Grattis till bloggen! Hoppas det blir minst lika många år till!

 24. Alexandra skriver:

  Självklart är jag en kryssningar som läser hela inlägget, det är faktiskt inte bara recepten jag vill åt 😉 Jag har inte följt dig alla fem år men nästan. Kryddningen och jag firar fyra år i år i har gett nivå fima standardrecept som funkar i vardagen. jag gör som dig med recepten i ser dom som inspiration och gör dom till mina. Så tack för dom här åren i låt de bli många fler är du go, jag behöver dig i min vardag!
  I nu till min önskan jag e glad över att få berätta vad jag fått ut av din blogg i de räcker fint. Men det är klart jag kommer önska mig ett pris, jag vill gärna ha strössel. Märket är av b bra kvalité i jag fyller gärna på mitt skafferi med fler sorter. Återigen TACK Linda för dom här åren!
  väldigt

 25. Alexandra skriver:

  Haga så många fel de blev i mitt inlägg innan, skriver med min nya mobil i vi är inte helt överens ännu. Hoppas du ändå förstod vad jag ville.få sagt. KRAM till dig Linda!

 26. Alexandra skriver:

  Å nu såg jag att jag kommenterade fel inlägg, får göra om å rätt… Men blir datorn till de.;-)

 27. Gith skriver:

  Jag orkade ;D alltså är jag Grym, precis som Kryddburken….
  TACK för alla fina recept, tips & råd, kommer fortsätta följa denna blogg ♥ ♥ ♥

 28. Sara skriver:

  Min kollega tipsade om din blogg och jag har följt den sen dess!!

 29. Lillemor skriver:

  Började läsa din blogg i oktober-11, läser nu nästan varje dag, mycket bra recept och trevlig läsning. Hittade bloggen när jag sökte efter matbloggar. Hoppas på tur!

 30. Alexandra skriver:

  Ash de får vara, sak samma om jag får något eller inte. Din blogg räcker fint för mig. Vill bara tillägga att när jag pratar o rekomenderar din blogg (vilket händer minst en gång per vecka) så brukar jag beskriva dig så här ”Hon lagar upphottad husmanskost o tar snygga bilder på maten”. Riktigt härligt. ÅTerigen, kram!

 31. Matilda skriver:

  Har tittat in hos dig titt som tätt de senaste åren och alltid hittat nya spännande recept och inspiration! Grattis till 5-års jubileet! Hoppas du orkar fem år till 🙂

 32. Anna/Frostrosor skriver:

  Grattis fina Linda till Kryddburken 5 år!

 33. Saraldci skriver:

  Hej, stort GrAtTis till 5 års jubileumet!

  Jag hittade sig för lite drygt 1.5 år sen.
  Jag har själv hus i Borgholm och vi satt en sommarkväll och
  pratade om bloggar och mat.
  Jag sökte på Ölandsk mat och fick fram dig!!

  Varje kväll efter barnen somnat kollat jag alltid in till dig!

  Fortsätt leverera med samma innehåll då bara måste det vara fler som hittar dig!!

  Tack för en otroligt varm och hjärtlig blogg.

 34. Linda skriver:

  Bra jobbat och grattis till 5-års jubileumet!
  Jag hoppas på att få inspireras och glädjas av dig även i fortsättningen, du är grym! (Klart jag läste hela inlägget)

 35. Ja bara fortsätta till 10 års jubileum . Bra gjort!

 36. Ulrika skriver:

  Jag har inte följt dig i fem år, inte heller i fyra men åtminstone tre. Jag är dålig på att kommentera men duktig på att sno idéer och recept, ibland som det är utskrivet och ibland My own way! TACK för en fantastisk blogg!

 37. Erna Vatvedt skriver:

  Grattis med jubileet! Din blogg er veldig bra, med god kvalitet på receptene. I dag er jeg innom for jeg skal lage vaniljeglass, og din recept er den beste jeg har prøvd.

 38. Catharina Eriksson skriver:

  Hej.Hamnade på din sida nov 2011 genom någon annan sida där det pratades om matbloggar tyvärr minns jag ej vars.Men nu läser jag din blogg ofta.En toppensida anser jag.Har provat några recept. Synd att jag inte visste om din sida när du började men jag har ju mycket nu att botanisera i.Hoppas du fortsätter länge till.
  Hälsningar
  Catharina

 39. Yvonne Ingridsdotier skriver:

  jag halkade in på din blogg igår när jag surfade runt å letade fransk husmanskost… hittade flera recept som ligger på lut att tillredas inom de näraste två vekorna… efter att läst alla glada lovord om din blogg så är kryddburken nu inlagd bland mina bloggar som jag följer på återseende 🙂

 40. Floyd skriver:

  Hej.
  Vet inte hur jag hamnade på din sida men det var väl i en desperat situation om vad vi skulle äta en dag.
  Jag och Örnita (kärringen) har alltid outalat försökt dela på sysslorna hemma typ matlagning.Jag har genom åren plöjt igenom allt om mat,nätsidor,diverse proffsmenyer men aldrig funnit någon glädje i det,ok att familjen har tyckt det var bra men när man själv inte tycker det är värt besväret så blir det en belastning.
  Så en dag hittar jag KRYDDBURKEN !
  Den/du är så jävla bra att det bara inte finns,där finns lättförståliga beskrivningar,bra bilder och goda recept och det har gjort att jag tycker det börjar bli spännande att laga mat igen.
  Så ett stort TACK från Ernie.
  Tyvärr så ser jag en stor risk med att du försvinner från bloggandet.Pga att du är för duktig med det du håller på med.Men det är kul så länge det varar 😉
  E.Floyd

 41. Anders Dahlgren skriver:

  5 år, stort grattis!! Jag hoppas få se även 10-års jubileet 🙂 Kryddburken är perfekt för att få näst intill daglig inspiration på vad det ska serveras för mat under veckan. Senast var det din palt som inspirerade mig till att göra kroppkakor i kväll. Mums!

 42. Cilla skriver:

  Inte jag som vann!! 🙁 mp bästa kommentar vinna!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.