Billigt

Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong


Hej på er! Här på ön har barnen sportlov denna vecka, dock med början av ett par vab-dagar av förkylning, men vi hoppas det snart är förbi så vi hinner med en massa skojigheter ute i snön också! Den lilla snö som finns kvar ska tilläggas för det är otroligt va fort det smälter undan nu, det droppar från stuprören och nån skridsko-is är tveksamt om det blir nåt av.

Vi börjar väl ändå med ett gott februari-recept på en värmande gryta! 😛 Detta är favoritkorvgrytan här hemma som den är dessutom perfekt att hälla ner i en termos och ta med sig ut i skogen till exempel! Kan ätas ur både mugg och djup tallrik! Supergod, särskilt om man har hemmagjord buljong i frysen man kan använda sig utav.

Jag vet att ett par av er har undrat över det här med buljong i mina recept. För de mesta har jag nedfryst buljong i pet-flaskor från både kött och kyckling. Ett bra tips när man skär grönsaker och lök är att spara på kanter och lite mindre fina bitar och frys ner i en påse som du fyller på efterhand. Det kan vara ändbitar av morötter, lökskal, purjolöksblast, örtkvistar, ändbitar av rotfrukter  osv osv…

Samla allt i en påse i frysen och när det är dags för buljongkok så ner med allt i en stor, rymlig gryta tillsammans med vatten och antingen kött, kyckling eller skaldjur eller enbart som det är för grönsaksbuljong.

Ska du koka köttbuljong så spara på märgben, revben, kotlettben, köttbitar du ”putsar” bort osv. Allt går att ta tillvara för att koka egen buljong. Samma sak med kyckling som du helsteker i ugn. Där sparar du på skrovet, ev skinn eller bitar du inte äter. Koka ner! Kommer du över färska märgben, revben eller ben överhuvudtaget till bra pris, passa på att rosta dom i ugnen på en plåt med tomatpuré och grönsaker/rotfrukter innan du kokar ner som buljong, då får du en mustigare och mörkare smak! Buljong deluxe! 😉

Skaldjursbuljong; räkskal, kräftskal, fiskben, fiskdelar; huvud, fenor etc. Alla biprodukter vi inte äter ger fantastisk smak till buljonger som du låter koka länge! En buljong ska puttra i flera timmar för få fram alla smaker och kalcium ur benen. Koka ihop med grönsaker/rotfrukter, lagerblad, peppar, torkade örter, chili osv. Allt utom salt! Salt tillsätter du sen när du använder buljongen istället.

4-6 port
Det här behöver du :
250 gram falukorv, köttkorv, kryddkorv etc.
3 stora potatis
2 morötter
1 stor palsternacka
½ purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1 liter kraftig köttbuljong (alt fond/tärning + vatten)
Vitpeppar & svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och skär rotfrukter och lök i mindre bitar. Skär falukorven i skivor och sedan i fjärdedelar. Värm upp buljongen eller koka upp vatten med fond alt. buljongtärning. Lägg ner allt i grytan, både korv, rotfrukter och lök och på med lock. Låt puttra på svag värme ca 45 min. Servera med hårt tunnbröd!


Korv, lök och rotfrukter.


Puttrar i buljongen.


Prova denna enkla korvgryta! Mild och mustig såhär i sportlovstider! 😛

7 svar till “Vintergryta med korv och rotfrukter i mustig buljong

  1. Camilla skriver:

    En fiskbuljong ska ENDAST koka i 15-20 minuter, inte en sekund mer. Den blir fruktansvärt besk om den överskrider den tiden, tänk på det. Koka alltså den aldrig mer än 15-20 minuter! /Kock sen 22 år tillbaka

  2. kryddburken skriver:

    Tack Camilla!
    Skaldjurbuljongen kokar jag dock flera timmar och har ibland fiskdelar/ben med och de funkar utmärkt utan att bli beskt! Har du en skiss på hur du gör din fiskbuljong får du gärna skriva ner den här!
    /Linda

  3. matmedmera skriver:

    Tycker att det värt besväret att koka egen fiskbuljong.Nyligen min äkta halva slängde min fiskbuljong som jag tagit ut från frysen för att tina från frysen för att han tyckte att den luktar konstigt…Den luktade fisk för mig i alla fall

  4. Johanna skriver:

    Hej ska man bara ta en buljongtärning eller två?

  5. kryddburken skriver:

    Johanna!
    Om du använder tärning så ger inte EN tärning så mkt smak, bättra på med salt, vit & svartpeppar, kanske lite cayenne på slutet? Du får nog gå upp till 3 st om du vill ha en mustig buljong! Knorr har kommit ut med nya tärning utan glutamat, prova dom om du har möjlighet!
    /Linda

  6. Linda skriver:

    Hej!
    Tänkte bara säga att jag precis hittat din blogg och tycker den är kanon! Den fick snabbt en plats bland mina favoriter!
    Häromdagen lagade jag den grillade kycklingen med chilifräst bacon som du lagt upp in något tidigare inlägg..Den gick hem kan jag säga! 😉

    Tack!!

    / Linda

  7. annamaria skriver:

    Det här lagade jag första gången på Hemkunskapen. Har älskat det sedan dess. Enkelt och gott. Ostmacka till förstås. Jag måste dock ha persilja på…hehe.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.