Köket

Det gick käpprätt åt skogen! *TIPS ÖNSKAS*


Hade en söt liten vision när jag rörde ihop en pannacotta och tänkte att dom här små formarna (mandelmusslor) blir lagom i både storlek och form. Söta att vända dom upp & ner som små vågiga brylepuddingar! Men det gick åt skogen fullständigt! Efter att det stått i kylen och stelnat sina timmar och jag skulle vända på formarna så satt pannacottan som gjuten!

Jag provade att doppa hastigt i hett vatten men inte de heller… Jag petade lätt i kanten med tandpetare men inte sjutton lossnade dom! Så dom fick ätas direkt ur formarna istället och det var inte alls vad jag hade tänkt! så nu behöver jag era tips på hur man får UT dom ur formarna!???

Kan tillägga att jag även smorde in formarna lätt med lite rapsolja, men det hjälpte ju inte för de!?? Så hur gör man??

Nu jag jag köpt mig fina ”jelly-formar” som jag tänkt använda till just pannacotta men jag tänker då inte prova förrän jag fått veta hur jag får ut dom!

TIPS TACK!!! 😛 

15 svar till “Det gick käpprätt åt skogen! *TIPS ÖNSKAS*

 1. Camilla Sjöström skriver:

  Man kan väl ha plastfolie i formarna så det bara är att ”lyfta” ur dom. Prova det…

 2. kryddburken skriver:

  Men då blir det ju ”rynkigt” och inte slätt som jag vill ha de!? :/
  /Linda

 3. Camilla Sjöström skriver:

  Vet..men det är det bästa tipset jag kan komma på tyvärr

 4. Karin skriver:

  Jag skulle testa att använda silikonformar som är mjuka i ”skalet” istället. Jag tror det blir enklare att lirka ut pannacottan då 🙂

 5. Agnes skriver:

  Pröva att vattenskölja formarna först, brukar funka med allt som man har gelatin i.

 6. Annika skriver:

  Jag bor i Schweiz, och här finns det speciella pannacotta formar att köpa, ganska hard plast, men med ett litet lock i botten som man helt enkelt tar av när den är klart, och med ett litet slörp ljud lossnar pannacottan perfekt 🙂 Har även testat silikonformar, men tycker att den fastnar lätt i sana ocksa :-/ Aven om man kan snirkla ut den lite, sa tycker jag ända den ser lite trakig ut. Mina harda formar däremot= perfekt 🙂

 7. Karin L skriver:

  Tror bara du hade otur!!! Det borde funka som du tänkt dig!

 8. Christina L skriver:

  Förr fanns det små geleformar i glas som man kan använda o som dessutom kan vara fina att servera ur om det ”går åt pipan”

 9. Malin skriver:

  Testa igen med att ha formarna i hett vatten. Gjorde pannacotta på nyår i plastglas som sedan fick vara i en skål med vatten i mellan 20-90sek. Man kan se att det börjar smälta lite runt kanterna. Viktigt är att stortsett hela pannacottan får vatten runt sig annars släpper bara botten men inte kanterna. Hoppas du förstår hur jag menar och lyckas bättre nästa gång!

 10. Sara skriver:

  Har läst recept där det står att man ska skölja formarna i kallt vatten innan man häller i smeten. Vet inte om metallen i formarna har någon inverkan… Annars tror jag att porslin/stengods-formar och att skölja i kallt vatten är bra. Lycka till nästa gång! 😉

 11. natalia skriver:

  testa ha plastfolie i formen innan du häller i själva pannacottan å sen när de har stelnat i kylen så är det bara att dra ut plastfolien och du har fått loss pannacottan, har dock ej testat det här själv men det är vad jag skulle tro fungerar

 12. MiniMe skriver:

  Du får gärna skriva ett inlägg om du lyckas! 🙂 Jag undrar också! Rent spontant kände jag att man kanske måste ha lite mjukare formar så att man kan trycka ut de små rackarna, men det kom ju några bra tips här bland kommentarerna som kanske kan funka… Lycka till! Följer projektet med spänning! 🙂

 13. Jag har sett kockar på tv använda gasolbrännare på diverse formar, för att få innehållet att lossna. Har inte provat själv, men det kanske är värt ett försök!

 14. Helena skriver:

  Hej! Så här såg mina ”fusk” pannacotta (Ekströms pulver) ut när jag tog ut dom ur formen, de lossnade lätt utan ansträngning. Jag tror du törs prova:)
  http://klarafardiga.com/?p=230

  Lycka till!
  Helena

 15. kryddburken skriver:

  Alltså, tusen tack för era tankar, idéer och tips. Jag har nog kommit fram till att dessa små ”mandel-musslor-formar” är på tok för små… Det blir helt enkelt för liten mängd pannacotta som mer sätter sig än lossnar…

  Och TACK Helena, det är ju dom formarna jag köpt av dig och inte har jag sett att du redan gjort pannacotta i dom heller… Imorgon ska jag göra ett nytt försök! Självklart återkommer jag med bildbevis och hur det gick!
  /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.