Smörgåstårtor

Smörgåstårta med rostbiff


Här kommer receptet på vår smörgåstårta vi hade till nyåret! Vansinnigt god och så enkelt att göra!

Smidig att göra i en springform också om man inte vill använda sig av hönökaka (halvmånar) eller så men jag tycker storlek på en vanlig springform är precis lagom dessutom!

Jag har använt mig av skivad formfranska, så självklart blir det lite ”klipp & klistra” när man lägger i brödlagren men det är inga konstigheter. Kantskär lite rundade kanter och fyll i lite här å där. Fördelen med springform är att du kan fylla den dessto mer utan att det rinner iväg ut på sidorna om du har en lös fyllning, vilket jag tycker är godast. Snåla inte och bred på ordentliga lager fyllning, dom håller sig på plats och sugs upp av brödet istället, vilket blir en ännu saftigare smörgåstårta! 😛

Det här behöver du : 
1 rund springform med löstagbar kant
ca ½ förp. skivad formfranska

Grundröra : 
4 dl grädde (som vispas löst)
3 msk majonäs
salt & peppar

Lager 1 : 
4 kokta ägg
2 dl mjukost på tub (naturell)
ca 1 dl av grundröran

Lager 2 : 
200 gram rökt skinka el. picnicbog
1 burk konserverade mandariner
ca 1 dl av grundröran

Täcke/topping : 
Resten av grundröran bres ut runtom. Om du tycker att det inte är tillräckligt mycket för att täcka hela så kan du blanda ut med lite creme fraiche och smaka av med salt och peppar igen!

Garnering : 
500 gram skivad rostbiff
ca 16 ostskivor
Apelsinskivor
Physallis
Carambola
Gula körsbärstomater
Vindruvor
Remouladsås på tub (Mills; den innehåller inte curry) eller hemmagjord
Rostad lök


Andra lagret med rökt skinka/mandariner och grundröra innan sista brödlagret läggs på. Sedan plastfolie och en tyngd och vila i kylskåpet över natten.


Det roligare börjar nu!! 😉 Täck tårtan med grundröran ett jämnt lager runtom.


Sen är det lika roligt varje gång jag börjar garnera för jag bestämmer aldrig i förväg hur den ska se ut, det bara kommer liksom… Här fick ostrullar bli till en krans runtom, sen löste sig resten av bara farten! 😉


Rostbiffen…


Som jag vek ihop som dragspel och la lite slarvigt mellan varje ostrulle!


Och sen ösa på med frukt och färger!


Våga låta fantasin flöda och släpp alla tankar om ”hur sjutton ska jag göra nu då???” Istället ska du se dig som en liten konstnär med penseln i högsta hugg, i full fart med en Picasso i världsklass! 😛


Lycka till, hoppas ni provar denna variant!

Jag är kontorsråtta nu hela veckan så det blir lite sena kvällar med kryddburken men nu ska jag i alla fall hoppa i säng! Må så gott allihopa och tack för alla fina hälsningar och kommentarer ni lämnar!

14 svar till “Smörgåstårta med rostbiff

 1. Pinglan skriver:

  God fortsättning på dig! Smörgåstårta vad det jag mest av allt ville ha på nyårsdagen, men då fanns det ingen lust att fixa en sån. Men nu när jag ser den snygga och troligtvis väldigt goda tårta så måste jag nog göra en snart. Ha det bra!

 2. Kanel och vanilj skriver:

  Oj, den såg imponerande ut!

 3. Mattanten Sara skriver:

  Du får mig sugen på smörgåstårta… Och jag som inte ens tycker smörgåstårta är gott!

 4. Josefine skriver:

  Jag har en fråga till dig, vad brukar ni oftast dricka till maten på vardagarna ?:)

 5. kryddburken skriver:

  Josefine!
  Oftast vatten, men ibland mjölk!
  /Linda

 6. Kristina D skriver:

  Om jag någon gång åker till Öland med familjen så ska jag banne mig förvarna dig och så kommer vi ut till er och ÄTER! 😀 Jag vill ha smörgåstårta och GRILLAT 😀 hahaha! Fan, vad sugen jag blev på smörgåstårta nu då! 😀

 7. Vi vill också ha smörgåstårta, det hade passat bra, dagen till ära:) Känns som det är en evighet sen vi gjorde vår egen och smarrade på, detta måste åtgärdas fortast möjligt!

 8. Anna J skriver:

  Dina smörgåstårtor är som konstverk. Och jag blir så inspirerad av att försöka mig på att göra en själv eftersom du kommer med så bra tips och bilder. Mitt nyårslöfte får bli helt enkelt att göra en egen smörgåstårta… 🙂

  God fortsättning också på det nya året till dig och din familj!

 9. Anna skriver:

  jag blir så vansinnigt sugen på denna nu så man får nästan göra den i helgen tror jag. Hur stor är din springform i diameter?

 10. emma skriver:

  Åh den såg god ut :3

 11. Hej Linda!

  Jag har nu både bakat och ätit den här skapelsen. Och lagt upp receptet på min blogg! För enkelhets skull har jag kopierat ditt recept rakt av – hoppas det är okej!

 12. Malin skriver:

  Hej Linda! Denna smörgåstårtan testade jag för något halvår sedan och nu, ikväll är det dags igen. Den är verkligen kanonmumsig! Tack!

 13. Carina Svensson skriver:

  Hej, jag undrar hur många den här tårtan räcker till?

 14. alexandra skriver:

  Hej! ser att du har räknat ut pris på två stycken andra tårtor, vad skulle du uppskatta att den här går på? 🙂 MVH/Alex

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.