Glögg-provar-kväll med goda tilltugg


Igårkväll hade vi glöggprovning här hemma ett gäng tjejer, med knytkalas med goda tilltugg! De blev en massa glöggflaskor och vi har ett par stycken kvar att prova så vi måste helt enkelt köra en glöggkväll till, stackars oss! ;-)

Det var verkligen supermysigt med en liten tjuvsmak av alla julens smaker och dofter! Vi provade en flaska hemmagjord glögg som Ulla hade med sig, en starkvinsglögg från Ullis, och Kiviks glögg med äpple/kanel/vanilj, samt hallon/kardemumma. De två sistnämnda kan man nog inte ens kalla för glögg, dom dissades ganska snabbt. Alldeles för söta och saftiga i smaken och luktade inte ens glögg! Men god som varm dryck i övrigt om man späder ut med lite vatten!

Starkvinsglöggen ”Biskopens blandning” var god, men med mycket smak av rött vin om man gillar de! Ullas hemmagjorda kammade dock hem titeln för kvällens godaste! Klart bäst! Fyllig, len smak av alla juldofter man kan tänka. Stark men inte med så mycket vinsmak. Riktigt god, och jag fick jag äran att lägga upp receptet här, den måste ni bara prova!


Här kommer receptet på Ulla´s hemmagjorda glögg! 

”I december 1992 blev jag inbjuden till min underbara granne Maj-Britt för att stöpa ljus med hennes vänninor. En upplevelse i sig och ett minne jag har med mig. Då blev vi bjudna på denna glögg och jag fick ta del av receptet, och jularna därefter gjorde jag glöggen. Sen har det inte blivit av förrens vår glögg kväll, och jag hittade receptet i min samling./Ulla”

Maj-Britt´s julglögg
1 flaska, 70 cl, gott rödvin
10 cl renat lr vodka
10 gr hel kanel, 4-5 bitar
20 st kryddnejlikor
1 liten bit ingefära
4 krm krossade kardemummakärnor
½ pomeransskal
3 dl strösocker
1 rågad tsk vaniljsocker

Mandel och russin efter behag

1. Börja med att krossa kardemumman i en mortel och bryt sönder kanelen
2. Lägg kryddorna i en glasburk och häll över spriten, på med lock
3. Låt burken stå över natten, misnt, så att kryddsmaken dras ur ordentligt
4. Sila bort kryddorna gm ett melittafilter
5. Skålla och skala mandeln
6. Häll vinet och spriten i en kastrull
7. Blanda i socker ocg vaniljsockret
8. Låt glöggen sjuda en stund men aldrig koka
9. Servera m mandel och russin

Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor.


Barnens pumpor som fick lysa på verandan!


Starkvinsglögg med stark smak av vin, bokstavligt talat! God men väldigt ”vinig”, säger man så? ;-)


Kiviks glögg som var rejält koncentrerade och alldeles för söta! Luktade och smakade äppelkaka. Hallonglöggen med kardemumma var liiite bättre, men väldigt söt den också!


Lite kex & goda ostar måste man ju ha! B la. appenzeller, gruyère, manchego, svart Arn, kittost och getost med honung och fransk brie!


Laxsnittar på kavringsbotten med laxpastej/philadelfiaost, citron, räkor och rökt lax! Supergoda!


Mjuk pepparkaka med en spritsad mix av ädelost/kesella, fikonmarmelad och valnötter! Vansinnigt goda! :-P

Krustader med en mild chevre och breasola, en riktig god kombination!!


Min tallrik… ;-)


Godis måste man ha också! Dessa hemmagjorda chokladpraliner med hallontryffel (om jag inte minns helt galet) var det sting i!


Bountybollar!!! :-P


Knäckkola njöt vi också av! Det blev verkligen en liten minijul igårkväll med glögg & julmust och hela faderullan! Nu ska vi fundera ut en kväll då vi ska baka pepparkakshus och fortsätta på glöggflaskorna som är kvar!

Print Friendly

39 reaktion på “Glögg-provar-kväll med goda tilltugg

  1. Hej!
    Så ljuvligt det ser ut! Och glöggreceptet tackar jag ödmjukast för! Ska testas!

    Undrar lite över ”Man kan blanda vin, kryddextraktet, socker och vanilj medan drycken är kall och förvara blandningen i högst 2 veckor” Innebär det att man värmer allt sedan och tillsätter spriten? Har du någon susning om hur länge man kan förvara den färdiga glöggen?
    Tack för en underbar sida! <3

  2. Vilka fina bilder Linda, kvällen var toppen, tack än en gång!

    Laila: Med kryddextraktet menas den silade spriten, se punkt 4. Och det är ju enklast att ha den klar, kan ju stå länge och sen blanda till allt när man ska dricka glöggen. Lycka till och hoppas den smakar // Ulla

  3. Åhh, vad kul med Glöggreceptet, har ett annat som varit toppen men är så kul att pröva nya recept-tack!!
    Men vi dricker inte vin alls så undrar vad ett ”gott” rödvin är? Gärna tips på ex på goda rödviner är som passar till glögg (det enda rödvinet jag köper är till sås och då kör jag Åkessons)

    Ha en trevlig söndag!

  4. ojojoj, vad mycket gott ni hade att mumsa på, jag blev väldigt sugen på att prova de där med mjuk pepparkaka och ädelost, såg fint ut och lät helt fantastiskt! Kiviks olika glöggsorter som du sågade tror jag att jag skulle gilla – jag vill gärna ha min glögg så söt som möjligt, därför blir det nästan alltid alkoholfritt för mig – den är ju lite som smaksatt saft – sött och underbart! ;)

  5. Men vilket glöggpartaj ni haft! Jag fick jullängtan av dina bilder Linda! De där plockisarna med mjuk pepparkaka ser kanongoda ut, hoppas jag inte glömmer bort dom tills det är glöggdags.
    Ha en skön vecka/ kram Karin

  6. Eftersom det är 7 veckor kvar till jul så måste jag förmedla ett låååångt glögg-recept. Underbart god blir den i alla fall.

    Min julglögg

    5 l svagdricka
    1 pkt jäst
    1 påse nejlikor
    1 påse kardemummakärnor
    1 bit färsk skalad ingefära (ca 5cm)
    2 kanelstänger
    1 påse pomerans
    2 pkt russin (ca 500 g)
    2.5 kg socker

    Häll i allt i en damejeanne. Sätt på jäsrör och låt stå 6 veckor. Sila av, klart!

    Mycket god glögg!

  7. Mysigt! Nu börjar jullängtan att smyga sig på. Härligt att tjuvstarta lite. :smile: Den där mjuka pepparkakan med ädelost/marmelad/valnötter verkar hur gott som helst.

  8. Samma recept på glögg som Håkan brukar köra med här hemma, förstår absolut att den tog hem 1:a priset, så god!
    Men flaskor kvar till en gång till, usch ja då är det synd om er:)
    Så många godsaker på bordet också, ännu mer synd om er:) :)

  9. Ser väldigt gott ut så nu måste man nog ta sig en glöggkväll kanske:D

    Hade faktiskt en liten fråga, jag gjorde för första gången kroppkakor igår efter ditt recept du lagt upp här på bloggen, blev bara klet av allt och det gick inte alls att forma knappt , så jag undrar hur ”degen” ska vara & om du har några tips på vad man ska tänka på .
    Dom blev väldigt goda jag har nog aldrig skådat sådana fula kroppkakor haha ;D

  10. Alexandra!
    Vilket recept gjorde du efter? Vita kroppkakor eller öländska kroppkakor?

    En tumregel vid allt kroppkakekok eller paltkok så bör man ha en skål med vatten vid sidan om så man har blöta händer när man formar/rullar. Sen kan smeten behöva mer mjöl beroende på vilken potatissort du använt/hur fint du rivit potatisen osv… Smeten ska inte fastna som kletig deg mellan fingrarna när du tar upp den, och inte heller när du formar den då ska du tillsätta mer mjöl!

    Eller krama till en torrare konsistens på den urvridna potatisen (detta gäller bara receptet på de öländska kroppkakorna).
    /Linda

  11. Åh TACK! Jag som bor utomlands har inte kunnat sätta egen glögg som så många andra (ingen svagdricka här) men Ullas glögg kan jag ju göra. Så mkt bättre än att betala dyrt för importerad Blossaglögg!!

  12. Hemgjord glögg, med rödvin och en skvätt sprit i slår det mesta. Annars gillar jag den romspetsade glöggen man brukar kunna köpa på Systembolaget. NU börjar jag verkligen längta efter ”för-jul-mys” med glögg och härliga tillbehör!

  13. Vilka frestande bilder på all den goda maten. Krustaderna och bountybollarna ska fixas där hemma inom snar framtid :-).

  14. Oj, vad sugen man blev på att få smaka av allt. Jag får nog gå ner i köket och hämta lite pepparkakor och adelost på tub som jag har köpt hem, men inte tänkt öppna förrens om ett par veckor…
    Vi provade årets glögg i helgen och den rekommenderar jag verkligen.

  15. Mjuk pepparkaka med en spritsad mix av ädelost/kesella, fikonmarmelad och valnötter.
    Måste bara prova detta mumsiga!!!

  16. Pingback: Nu närmar det sig… | Matarkivet

  17. Pingback: Glöggkalas | Matarkivet

  18. Pingback: Scandi tip #8: More Lucia « Scandelights

  19. Blir så inspirerad av denna sida till vårt glöggmys som vi ska ha inom kort:-) Skulle så gärna vilja ha receptet på Laxsnittarna & mjukpepparkakssnittarna. Är det möjligt? Tacksam på förhand!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>