Gratänger

Kassler – en klassiker i form!


Ni har sett den förut, det är julskinkans bästa kompis och den purkna purjolökens bästa dopp i grytan! Det är gratängen med potatis, lök, purjo, vitlök och kassler i strimlor. Det är grädde, ost, salt & peppar! Så fenomenalt enkelt och så vansinnigt gott!

Ibland vet man inte vad man ska göra med den där biten kassler man köpt med sig hem. Antingen är man flitig och skivar den tunnt till pålägg istället för dyra förpackade skinkskivor, eller så skär man tärningar och använder i pastasallad eller som pizzafyllning. Eller till varma mackor eller pastasås. Eller så gör man klassikern med ananasskiva och ost i ugn och serverar med ris, eller så strimlar man den och blandar ner i en potatisgratäng med massor av god lök!

Så gör jag, – just nu iallafall! 

Det här behöver du : 
1½ kg potatis (gärna mjölig sort)
800 gram strimlad kassler
1 purjolök
1 gul lök
1 vitlök solo
1½ liter gräddmjölk (Hälften grädde, hälften mjölk)
1½ tsk nymalen vitpeppar
2 tsk salt
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR :
Strimla kasslern. Skala och skiva potatisen. Finhacka purjolök, gul lök och vitlök. Färs på all lök i en stekpanna så den mjuknar. Använd sen en rejäl ugnsform till allting. Smörj formen. Vänd ner potatis och lök och blanda runt med gräddmjölken. Krydda ordentligt med nymalen vitpeppar & lite salt. Fördela kasslern över gratängen och vänd runt. Toppa med riven ost. Gratinera i ugn ca 45-50 min i 200 grader. Vänd runt med en sked i formen då och då. Låt gratängen ”stå till sig” ca 10 min före servering.


En gratäng som hela familjen bara älskar!


Smaklig måltid!

14 svar till “Kassler – en klassiker i form!

 1. Ida skriver:

  Man blir alltid lika hungir när man kikar in här hos dig! Tänkte höra om det är någon som har tips på hur man gör när man är sugen på grätnger, men har en son som äter mjölkfritt?! Att äta olika är inget Sonen går med på, han är 20månader och en sällskapsätare som har koll på vad alla ha på tallriken 🙂

 2. Lena skriver:

  Så gör jag med men ingen mjölk prudukter utan vi kör med i-mat (havre grädde)å så klart ingen ost:)å gott år de å ganska snabb fixat

 3. Lena skriver:

  Ida svar med en gång utan att läst vad du skrev:)

 4. kryddburken skriver:

  Uppskattar verkligen att ni tar upp det här med allergier, vi har inga alls i min familj så jag har inte den erfarenheten! Tack för att du delar med dig Lena!
  /Linda

 5. Lena skriver:

  Allergier de kan jag väll ganska bra i alla fall sonen har å de är ju några tex ägg soja mjölk nötter osv. Efter som han har soja med så försvinner en massa prudukter som annars fins om man ska vara mjölk fri,Å där tror jag de )fins nå som liknar ost (men som sagt de är gott utan ost med

 6. Hanna skriver:

  Vilken bra idé att göra en allt-i-ett-gratäng. Ser supergott ut. Ost och kassler går ju fint ihop. 🙂

 7. Linda Johansson skriver:

  Detta är en favoriträtt!
  Gjorde ni tonfiskgratäng med ris i skolan på hemkunskapen? Det är också en favoriträtt, men jag är inte speciellt förtjust i fisk så jag bytte till kassler istället. Supergott, särskilt när man kryddar såsen lite extra istället för bara med snäll chilisås.

 8. Kassler har vi lite då och då här hemma, finns faktiskt en hel del goda recept att kocka med. En gammal favoriträtt är en gratäng där man marinerar kasslern i rött vin, vitlök och dragon för att sedan slå i lite annat gott till en gratäng…
  Men att slänga ner kassler i en potatisgratäng låter som en superidé, något att prova framöver!

 9. kajomida skriver:

  Brukar göra en kasslergryta som nästan enbart består av kassler 😉
  Fräs 2-3 mellanstora hackade gula lökar, ta ur den, bryn ca. 800 g tärnad kassler. I med 1-2 BURKAR champinjoner i skivor – gillar ju du Linda 😉 – plus löken igen. Höj värmen och låt det fräsa ihop lite, tillsätt mycket ketchup, rör om väl. Fyll på mjölk nästan upp till *överkanten* an röran. Låt puttra lite. Behövs inga kryddor alls! Man kan ha i 1-2 msk mjöl (blandas i väl) innan ketchupen för att få tjockare sås. Självklart kan man också använda gräddmjölk. Smakar bäst med potatis tycker jag.

 10. Låter verkligen gott så detta recept spar jag genast

 11. Jenny skriver:

  Mmmmmm….kanske skulle ha lite kassler i helgen <3 trevlig helg!

 12. Ida skriver:

  Lena – Tack för hjälpen! Inte dåligt att få svar av en som inte ens läst frågan 🙂 Kasnke lika bra med tanke på hur illa jag stavade 😉

 13. elin skriver:

  blir ju ganska mycket detta som det verkar? om man inte har ”en rejäl form” då? går det lika bra med en långpanna? eller vad tror ni?

 14. Maja skriver:

  åh vad hungrig jag blev nu…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.