Grytor

Lövbiffsgryta – en snabb husman!


Lövbiff går alldeles utmärkt att göra en mustig köttgryta på. Tack vare de tunna skivorna går det snabbt att få köttet mört istället för 3-4 timmars långkok. Nu är det ju så att jag älskar långkok av alla slag så detta är enbart ett alternativ om det behöver gå lite snabbare ibland, okej?! 😉

Smaksätt höstens köttgryta med massor av lök, en god buljong, paprika, morötter och champinjoner.

Finns det något mysigare än att få duka köksbordet och ställa fram en stor härlig köttgryta mitt på bordet? Rykande, kokt potatis, knäckebröd, ett stort glas mjölk och sen kan man bara njuta av varma, mustiga smaker medan stormen blåser utanför fönstret…

Det här behöver du :
600 gram lövbiff
2 gul lök
½ purjolök
En gnutta socker
2 lagerblad
1½ dl rött vin, alt matlagingsvin
1 liter kraftig köttbuljong
1 msk mushroom soya
ev. soya color för färgens skull
1 grön paprika
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 nävar små hela champinjoner
Maizenamjöl + vatten till redning
1-1½ dl grädde
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i strimlor eller mindre bitar. Skala och hacka lök och purjolök. Hetta upp en stekpanna. Bryn löken i rikligt med smör, tillsätt en gnutta socker så löken blir lite karamelliserad i stekpannan. Tillsätt köttet och låt det få bryna ordentligt och ta upp alla smaker av löken. Lägg i lagerbladen och slå på vinet, låt fräsa och bubbla en stund innan du slår på buljong och soya.

Sänk sedan värmen något och låt grytan sjuda. Hacka paprika, vitlök och morötter och lägg ner tillsammans med champinjonerna efter ca 20 min. Nu kan du justera mängden sås i grytan med mer buljong om så önskas. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för en tjockare konsistens.

Låt grytan småputtra ytterliggare ca 30-40 min tills köttet är riktigt mört och lätt faller isär. Runda av smaken med grädde och smaka av med salt och peppar.

4
yes

10 svar till “Lövbiffsgryta – en snabb husman!

  1. Åsa skriver:

    att jag aldrig tänkt på lövbiff i en gryta..ser ju riktigt smarrigt ut 🙂
    kram Åsa

  2. Katarina skriver:

    Så smart. Jag älskar grytor men har aldrig tänkt på att göra det på lövbiff 🙂 Ska testas!

  3. Annika skriver:

    Man blir riktigt hungrig av bilderna även fast jag nyss ätit frulle

  4. Amanda skriver:

    Mums, låter höstigt och gott! Men hur funkar det med buljongen, hur får man 1 liter? Har inte så bra koll.. Är det tärning eller utblandad fond?

  5. Det där såg verkligen gott ut må jag säga haha!

  6. kryddburken skriver:

    Amanda!
    1 liter buljong får du om du rör ut fond eller tärning i vatten. Mängden står på förp. jag brukar dock överdosa för att få mer smak. Man kan också koka sin egen buljong av grönsaker, lök, kycklingskrov, revben, eller andra ”rester” från köttdelar.
    /Linda

  7. Maggan skriver:

    Tusen tack igen!
    Ett toppenrecept. Gjorde detta i går, mycket gott. Perfekt att få tips och inspiration till middagsmaten.
    Tackar och bugar!
    /Maggan

  8. Ser super smarrigt ut, grytor är aldrig fel!

  9. mammamia skriver:

    FANTASTISKT god gryta!!!! Gjorde en STOR gryta som räckte mig och hjärtat igårkväll, till idag och lite lite till mig i morgon!!!

    Riktigt god..tog dock lite extra socker i den…!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.