Kokböcker

Börje Salmings senaste kokbok… Och en skön insikt…


Här är den!! Den kryddburks-ultimata, absolut ända-in-i-fingerspetsarna-urbästa kokboken ever!!! 😛 Jo, så är de!

Börje Salming har gjort det jag i mitt bakhuvud tänker då jag tänker på min kokbok, förstår ni? Det är framförallt TRE element som speglar just de. Det är maten utomhus, det är den norrländska matkulturen och det är bilderna!

Han lagar rejäl husman med norrlands-feeling så det bara sjunger om det. Varje rad jag läser förnimmer jag med mig själv ”som liten” och vad jag själv egentligen vill skriva nu som vuxen.

Det är renskav på muurikkan, guldskimrande hjortronrecept, kirunapizza, fjällmacka och röding… Små illröda lingon och gräddiga skysåser… Bilder av spegelblanka insjöar, fjälltoppar med morgondimma och kattguld… Herregud va jag älskar den här kokboken!

Samtidigt som jag läser den inser jag att min egen matlagning härstammar från så mycket mer än bara ett gott tycke till husmanskosten och öländska delikatesser…

Jag måste få ner mina mat-tankar och minnena från barndomen i norrland innan jag kan göra en kokbok av nutid! Vettig och en skön insikt. Ett kapitel i taget liksom!

Jag vill ha en kokbok med farmors pressylta, pappas foliépaket med röding, tant Gretas vita kroppkakor… Men inte bara det jag vill få med bilderna av hur jag mindes de. Farmor som omsorgsfullt lindar handdukar kring syltan och vrider så knogarna blir vita… Pappa som viftar mygg när han rensar fisken på huggkubben nere vid båthuset… Jag vill ha med doften av kokkaffe i Gretas kök och hennes gråa hår upprullat på gummisspolar i olika färger med näthilkan knuten runtom… Förstår ni?

Tack Börje, du har fått mig att räta ut många frågetecken och gett mig klarhet i vad min kommande kokbok ska vara… Inte innehålla… Utan VARA…

4 svar till “Börje Salmings senaste kokbok… Och en skön insikt…

 1. Åsa skriver:

  Åhh…boken låter helt underbar!
  Visst är det så att matminnena från barndomen är basen.
  Måste leta rätt på Börjes bok 🙂

 2. Om din kokbok blir hälften så bra som den låter kommer den bli en succé! <3

 3. Vad roligt! När kommer din kokbok och vilket förlag står bakom den? 🙂

 4. Mormor skriver:

  Tack för dina trevliga bloggartiklar och lycka till med kokoboken!

  Fäste mig vid ordet ”hilka” som du använde. Det är ju rena finskan, ”hilkka” heter det här, och den finsk-svenska ordboken ger ”hätta” och ”mössa” som svenska motsvarigheter. Ordet ”mössa” passar då rakt inte, tycker jag. Det finska ordet är lite gammaldags, men de flesta förstår det nog fortfarande.

  Googlade på ”hilka” med svenska som sökspråk och hamnade här:
  http://heltvirkad.blogspot.com/2011/01/ingen-sager-hilka-langre.html Kanske du är intresserad av att ta dig en titt?

  Ha det bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.