Muurikka

Jag vann en muurikka, men den ska ni få! (TÄVLING)


Minns ni att jag skrev att jag var med i en bildtävling på muurikas hemsida? Min tanke från början OM jag skulle vinna var att lotta ut den till er! Omröstningen är klar och jag knappade hem en 2:a placering och vann en muurikka stekhäll 48cm. (Bilden ovan var mitt bidrag till tävlingen)

…Som nu söker en ny ägare alltså! 😉

 • Jag vill ha ett annorlunda tips/förslag på en god muurikka-rätt du skulle kunna tänka dig att laga om du fick en muurikka!
 • Du har fram till och med fredag  den 1 juli på dig att lämna ditt bidrag i kommentarsfältet nedan.
 • Glöm ej uppge en giltig epostadress. Vinnaren presenteras sedan under helgen.

Låter de bra!!? E ni sugna?

www.muurikka.se hittar du mer info om stekhällen samt på deras blogg där även en vinnare är utsedd om man varit med och röstat fram bidragen till tävlingen jag var med i, kanske var det du? 😉


Alla mina muurikka-recept hittar ni här >>

77 svar till “Jag vann en muurikka, men den ska ni få! (TÄVLING)

 1. Jessica skriver:

  Jag vill laga till något riktigt smaskigt! Lamminnerfilé med stekt ris, stekta grönsaker (lök, squash, tomater) och någon kall yoghurtsås till detta. Gott vin och gott sällskap och kvällen är en given succé!

 2. Marie skriver:

  Jag skulle prova att göra tunnbröd (receptet hittar du här http://backastrand.blogspot.com/2010/08/sugen-pa-varmt-tunnbrod.html) Samlas runt elden och alla skulle få hjälpa till att kavla och steka tunnbröd på muurikka och sedan fort som attans på med smör ost och någon god skinka och grönsak eller min favorit smör salt svartpeppar och hackad rödlök…rulla ihop och njuta…….Kul att samlas och laga mat tillsammans. Svårare än så behöver det inte vara gemenskapen är viktig också
  Trevlig sommar! Marie
  [email protected]

 3. Therese skriver:

  Något som vi är sugen på att testa att göra är gäddfärsbiffar. I stugan så är ju sjön full av dessa groteska gäddor. För det mesta så brukar vi bara koka och ge till katten men va fasiken om det är en delikatess i frankrike så bör nog jag som norrlänning kunna äta det också. Lite nyfiken blir jag också på om det är så himla gott som alla säger.
  Så mitt förslag på muurikkamat blir gäddfärsbiffar med uppstekt potatis och en kantarellsås eller en dillsås..

  Ha en härlig dag i värmen!

 4. Madeleine skriver:

  Jag skulle göra en variant av Gino på Murrikkan.
  Jordgubbar, hallon, smultron, blåbär och björnbär med vit choklad över, serveras med glass!
  Till vintern kanske äppelskivor, apelsin eller varför inte ananas? Skulle vara supersmarrigt!!

  Ha en bra dag! Kramar

 5. Kine skriver:

  Hei Kryddburken. Jeg er en norsk fast leser av matbloggen din og får mye inspirasjon til kokkelering i nabolandet:)

  Hvis jeg vant en muurikka (”takke” som vi kaller det på norsk), ville jeg ha laget sveler! Det er en slags tykk pannekake som min mormor alltid lagde til meg som liten og som er fast sommermat i familien. Mitt beste minne fra barndommen er når mormor stekte svelene på muurikkaen i hagen. Jeg fikk alltid smaksprøve, en liten svele 🙂

  Oppskrift på sveler:
  4 stk egg
  6 ss sukker
  ca.500 g hvetemel
  1 ss strøken natron
  1 l kefir
  2 ss smeltet smør

  Sommerminner på muurikka, godtgodt!

 6. Linda skriver:

  Jag skulle steka upp hemgjord palt och servera den med smör, lingonsylt och sirap.

 7. Therese skriver:

  Jag skulle göra plättar med bacon!
  En rätt som min svärfar bjöd på förra sommaren när vi hade utflykt på stranden en härligt solig och varm dag.
  En helt vanlig plättsmet görs(eller pannkakssmet). Grädda medelstora tunna plättar i smör. Steka bacon hela skivor vid sidan om och vid servering lägger man bacon på plättan och strör på socker och viker ihop och äter omgående. Låter kanske konstigt men är helt enkelt uuurgott! Ett absolut måste om man har en muurikka.

  Tips! Om man häller upp smeten på 1½ liters drickesflaskor är det väldigt enkelt att bara hälla ut smet på muurikkan!

 8. johanna skriver:

  Jag skulle göra en riktig sommarmiddag som serveras en sen kväll när solen står lågt och allt är sådär vackert ute… Jag skulle på muurikkan tillaga en härlig paella med skaldjur! Perfekt ju!
  I min Paella skulle jag ha sockerärtor, paprika, purjolök, vitlök, medmera.. Skaldjuren skulle självklart vara räkor och härliga musslor med skal..
  Detta serveras med ris kokat med curry.
  Allt detta toppat med lite gräslök från trädgården och några citronklyftor..

 9. Jessica skriver:

  Kul Kul Kul tävling. Jag och min sambo är i begynnelsen av att starta företag där vår underbara ide är att laga mat på energisnåla resurser med ekologiska råvaror och muurikkan alltså ett självklart val. Maten vi tänkt servera på festivaler runt om i landet är plättar, både naturella och med bär. Samt soppa på egenplockad svamp och våra egna ekologiskt odlade tomater. Varför din tävling är perfekt för att kunna provlaga allt i mindre skala.

 10. Zenita skriver:

  Jag skulle laga och bjuda mina vänner på en 3-rätters
  Till förrätt skulle jag steka små rårakor i riktigt med smör så de blir riktigt knapriga strö lite salt och svartpeppar över och servera med lite finhackad rödlök/purjolök, crème fraiche och röd rom/gravad lax.
  Till varmrätt kan man inte misslyckas om man råsteker små färskpotatisar och färsk lax. Samt servera med ett persiljesmör smaksatt med citronpeppar och pressad citron. Servera med stekta primörer, skulle välja något som är billigt efter säsong eller en enkel grönsallad.
  Till efterrätt skulle jag steka skivade bananer/äpplen i klyftor i smör och strö över ljust muskovadosocker samt lite sirap och toppa med lite hackad mandel och låta det steka lite knäckigt. Skulle nog servera naturell yoghurt till, för att bryta sötman lite.

 11. östen skriver:

  Jag skulle göra en langosdeg för hela tjocka släkten på min murrika. Detta betyder 25 gram jäst 1 tsk salt, 3 dl vatten, 1 stor kokt och riven potatis och 7 – 8 dl vetemjöl. sen skulle jag fritera mina langos ute på muurikkan i rapsolja och servera langosen med gräddfil, räkor, svart caviar, riven ost och gröslök! Göttgött!!

 12. Henrik skriver:

  Hmm, en muurika… vad kan den användas bättre än ute i skog och mark.. mitt förslag får nog bli en måltid för ett gäng vildsvinsjägare på höstkanten…

  Välstekta rårakor på fräscha nyrivna potatisar, serverade med rårörda lingon och hemrökt väl saltat fläsk från vildsvin! Något sött skulle behövas för och pigga upp och lite stecka färska svenska äpplen, kanderade med råsocker och rikligt med kanel och serverade med lite turkiskyoughurt uppblandad med lite flytande honung!

 13. Anna L skriver:

  En riktig viltskavsgryta med vilt/renskav, kantareller, grädde, messmör. Till detta skulle det serveras mandelpotatis och en kall öl

 14. moa skriver:

  Hej,jag älskar muruikka men skulle behöva en till då vår alltid är på fel ställe.har man den hemma behöver man den i båten osv.

  Mitt bidrag.
  olika sorters korv starka,kryddiga eftersmak.cabanos isterband mfl.
  kött(rå stek först.

  bacon
  lätt kokt potatis/nudlar (nudlar läggs i när grädden åker i)
  wokgrönsaker
  lök
  stek ihop
  sedan
  grädde
  cremef
  vitlök
  salt/peppar
  sweat sour sås
  ibland åker olika ostar i cantadou m,m.

  köttfärs (om rå stek först)är ochså bra att slänga i denna rätt.jag brukar ta resterna från tacos

  kan även gå att göra torr dvs utan grädde m,m. ifall man har nån som inte gillar det krämiga.

  denna går att varier i oändligt beroende vad man har i kylen
  när vi är ute med båten så är vi ofta 3 båtar som följs så då rensar vi kylarna.man tager vad man haver.

  ett litet rörigt bidrag men ett litet lätt tips.som kan varieras i det oändliga.
  trevlig muurikka sommar.

 15. Berit B skriver:

  har inga speciela rätter jag vill lära mej,, utan jag vill hitta på och lära mej från grunden och utforska vad man kan laga och röra ihop på denna muurika, i detta kök tager vi vad vi haver och lägger till något från affären om det behövs 🙂

 16. Sussi Hägg skriver:

  Jag har inget recept!!!
  Men jag skulle vilja vinna iallafall för jag behöver en sådan när jag ska ut i skogen för mig själv och bara vara jag…..
  du vet när det har varit för mycket!!!
  Då kan jag sitta där o lägga på vad jag har packat ner o krydda med dina inspirations kryddor <3
  Sen när jag har fått lugn i min kropp kan jag ta den på axeln o gå hem och ställa undan den tills nästa gång jag vill ha min lilla egna tid!!!
  Kram

 17. Hanna skriver:

  Jag som är en gottegris skulle vilja prova göra någon god efterrätt, varm frukt med choklad eller varför inte krubbelurer.

 18. Patricia skriver:

  jag skulle laga KALOPS! Då hinner man vara ute länge med barnen samtidigt man får en riktig god måltid.

 19. Susanna skriver:

  Åh jag skulle göra bläckfiskgryta. Sen första gången jag smakade det är jag fast, tillsammans med kanel, lök, kryddpeppar, tomat, vitlök, lagerblad, chili och muskot blir det galet gott!!

  Man ska liksom först steka bläckfisken snabbt, annars blir det gummi och sen låta dem vattna sig. Koka ihop alla de andra ingredienserna och ha på slutet i bläckfisken igen. Sen är det toppen om man låter rätten stå en kvart eller två och dra för då bli det mycket mer smak. Sen kan jag rekommendera att käka det tillsammans med en god sallad och pitabröd!!!

 20. mia skriver:

  Skulle göra en repris som vi fick på ett bröllop i fjällen. Där varmrätten var Älgskav i tunnbröd med vitlöksdressing och champinjoner, lök, paprika tillagad i muurika det var så gott och äta ute i kylan det var härligt.
  Skulle även prova röding och färsk potatis nu i sommarvärmen med en härlig kall sås till. till min lilla tjej skulle jag göra parisare med bröd det tror jag skulle gå hem hos henne ”kojv”!!

 21. Linnea skriver:

  Jag skulle prova å göra en av mina favorätter Thaikyckling. Med massor av röd och grön currypasta, kokosmjölk och färska kaffirblad (limeblad).
  Skulle hetta upp olja i Muurikkan. Å sedan i med grön och röd curry. Sen i med cocosmjölk och vatten. Kokas ett tag. Sen i med limeblad, citrongräs, fisksås, champinjoner, haricots verts och kyckling. Sen är det nästan klart. Fattas bara färsk basilika.
  Skulle va skoj å prova den rätten ute i det fria.
  Trevlig sommar!

 22. Rosanne skriver:

  Inte avancerat direkt, men en sak som är himla god är att göra pytt i panna på muurikkan!
  Ta lite överbliven potatis och tärna ner, slanta ner några korvar, dela på några köttbullar, kanske finns det något baconpaket att fräsa i också.
  Så krydda med någon god krydda! Perfekt att ha som brunch någon dag, enkelt att göra och ett effektivt sätt att ta hand om rester på!

 23. Helen skriver:

  Hej, jag skulle absolut vilja ha den ut till jordsläta där vi skulle kunna stå i våran fina lantmiljö och laga härliga mustiga grytor mm självklart med vårat eget kött, tänk skördefesten vad mycket nytta vi skulle ha utav den, göra våran härliga lammgryta =) skulle vara jätte häftigt, ha det bra, / Helen

 24. Anna/Frostrosor skriver:

  Jag skulle göra en sill- och potatispytt! Denna brukar vi göra på grillen i folie (perfekt även på en engångsgrill) men jag skulle gärna testa den på en Muurikka istället!

  Detta behövs:
  Kokt kall potatis
  Matjessill
  Kokta ägg
  Tomater
  Dill
  Gräslök
  Smör

  Skär potatisen och äggen i mindre bitar och stek i smör på Muurikkan. Klyfta tomaterna och lägg även dessa i Muurikkan. Lägg på matjessill, hacka över dill och gräslök. Toppa avslutningsvis med smörklickar, salt och peppar! Servera med gräddfil!

 25. Smålandsmamma skriver:

  En sån väcker minnen av scouttiderna. Så jag skulle vilja ta med den ut i skogen, sätta den på öppen eld och laga bla krabbelurer på den. Lite bröd måste man ju oxå baka på den och till det lite småbitar kött :). Lägg till lite ”Tschai” att dricka, så blir minnena många 😉
  Hemma och i husvagnen kan man givetvis oxå använda en sån, där finns det ju ännu fler användningsområden. Sitter och känner hur munnen vattnas, ska nog inte fundera mer över detta för då lär jag inte somna utan blir bara hungrig ;))

 26. Ulla skriver:

  Erkänner att jag inte visste vad en *kollar stavningen* Muurikka va innan du bloggade om den. Förstår att den passar dig och din familj som handsken! Nu tror jag inte att jag är i närheten av att vinna men hade jag en skulle jag göra en öländsk wok av strimlad jordärtskocka, små halvkokta nypotatis, fint skivad lammfilé och krydda med rosmarin, krossad svartpeppar och flingsalt, mot slutet lite raspat citronskal, torkade trattisar och grädde. Tror att det skulle sitta gott 😉

 27. Lisbeth Axelsson skriver:

  Jag skulle göra en varm tacobuffe’!
  Den skulle bestå av köttfärs och kyckling ! Till det mycket grönsaker och slutligen tunnbröden/tortillabröd som du givetvis bakar på muurikan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.