Grönsaker & Rotsaker

Sommarkyckling med gurksalsa och gräddfil


Här kommer ett riktigt somrigt recept på kyckling i ugn! Himmelsk gott, rejält med kryddiga smaker! Vill man så serverar man ris eller annat till, men med gurksalsan och en klick gräddfil var det absolut helt tillräckligt! Marinaden och salsan kan förberedas kvällen innan eller på morgonen. Sen är det bara skjuts in i ugnen och fram med lite gräddfil, enklare sommarmat kan det inte bli!

Marinad till 1 hel majskyckling i delar :
½ dl kallpressad rapsolja
3 msk balsamicovinäger
½ citron i skivor + saften
1 röd chili
1 stor vitlöksklyfta
1 knippe färsk timjan
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Rör ihop marinaden och häll över kycklingdelarna. Citronen kan du skära i skivor och pressa över, sedan låta skivorna ligga kvar i formen. Vänd runt allt noga. Stek i ugnen 175 grader tills innertemp visar 70 grader på tjockaste delen. Ta ut formen ur ugnen och lägg över folié och låt svalna något. Servera ned gurksalsa och en klick gräddfil.

Gurksalsa :
1 hel gurka, urkärnad
1 liten burk majskorn
½ röd chili
1 msk ungersk malen paprika (en mild söt smak)
3 msk kallpressad rapsolja
1½ msk vitvinsvinäger
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skölj, dela och kärna ur gurkan. Hacka i små tärningar. Finhacka chili och blanda runt alltsammans med majsen. Krydda med paprikapulver, salt och peppar och dressa med olja och vinäger!


Marinaden till kycklingdelarna.


Gurksalsan! Vansinnigt god och passar också bra till grillat kött.


Kyckligen uppskuren i skivor och serverad med gurksalsa och gräddfil!

 

7 svar till “Sommarkyckling med gurksalsa och gräddfil

  1. frida skriver:

    oooh, hur gott såg inte det där ut?

  2. Gud, så somrigt o gott!!

  3. Em skriver:

    Såg supergott ut. Gurksalsan måste jag prova!

  4. Helena skriver:

    Herregud vad smarrigt!…Detta skall tillredas imorgon!…..Du är verkligen en inspirationskälla…..och så underbara foto

  5. Linnea skriver:

    ÅH gud vad gott. måste lära mig att laga mat oftare 🙂

  6. Sara skriver:

    Såg super gott ut! Funkar det om man tar torkade örtkryddor till marinaden också? och om man inte kan mäta innertemperaturen, hur länge tror du man ska låta den stå inne i ugnen?

  7. Suzanne skriver:

    Ikväll äter vi det här för andra gången i sommar, tack för tipset.
    Det är verkligen supergott 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.