Bröd

Muurikka – maten & kärleken… Norrlandskebab med nybakat, mjukt tunnbröd och renskav


Igår var det premiär för Muurikkan ute i skogen! Guuuud så roligt alltså, det är såhär jag gillar att laga mat och nu har jag en massa planera på att bygga en lappkoja därute med eldstad i mitten och renskinnsfällar mm… Kan de bli mysigare en kall vinterdag?? 😛 Innan den fick användas så skulle den naturligvis brännas av och gnidas in i fett vilket var väldigt varmt och liiite dangerous så gubben fick ta till svetshandskarna för de va väldigt va varmt de blev! Men till slut blev de fart på steken.

Jag gjorde en enkel deg till mjuka tunnbröd som fick gräddas på muurikkan, och de behövdes inte alls många sekunder innan varje bröd blev färdiggräddat. Sen fräste jag på renskav med massor av lök, vitlök, färska små champinjoner, paprika, röd & grön chili och rosmarin mm… Så fantastiskt gott det blev, en riktig norrlandskebab med rykande färskt tunnbröd, kryddig renskav och sallad! Det godaste jag ätit på år och dar tror jag! Mat med kärlek!!

Maten som lagas på Muurikkan har såklart fått en egen kategori i menyn, för den kommer bli väl använd skulle jag tro!

6 port
Det här behöver du :
2 pkt renskav eller viltskav
2 gula lök
1 solo vitlök
½ röd paprika
1 röd chili
1 grön chili
200 gram färska små champinjoner
Ett knippe färsk rosmarin
3 dl vatten
3-5 dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Fräs på renskaven och hacka lök, vitlök, paprika och chili fint. Tillsätt och rör om så allt får fräsa ihop tills löken blivit mjuk. Tillsätt champinjonerna och riv över den färska rosmarinen, mängd efter eget tycke och smak. Slå på vatten och grädde och låt allt få koka in, smaka av med salt och peppar. Servera i nygräddade tunnbröd med sallad.

6 st mjuka tunnbröd
Det här behöver du :
5 dl vetemjöl eller rågsikt
2 tsk torrjäst *
2½ dl vatten
2 msk sirap
1 msk olja
½ tsk salt + 2-3 dl mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Häll upp mjölet i en bunke och tillsätt torrjästen. Värm vattnet i micron så de blir lite varmare än fingervarmt, minst 42 grader för att torrjästen ska jäsa. Slå på vattnet och rör kraftigt med en träslev. Tillsätt sirapen och oljan och rör kraftigt. Degen ska vara ganska lös. Lägg en bakduk över skålen och låt jäsa ca 30 min. Tillsätt sen saltet och mer mjöl, lite i taget och arbeta ihop till en smidigt deg på bakbord. Dela degen i sex delar. Kavla ut med kruskavel och och stek i torr stekpanna på medelvärme. (eller som här på muurikkan) Har du för hög värme blir dom lätt brända och inte lika jämnt gräddade. Skaka stekpannan då och då. Slå in bröden i en kökshandduk tills det är dags att äta!

* Använder du färsk jäst kör du på 37 grader och löser ut jästen i vattnet och sen i med mjölet.


Läs mer om Muurikka här >>


Tunnbröden är på gång!


Efter bara ett par sekunder har bröden jäst och nästan helt klara!


Slå in i handduk så behåller du dom mjuka och ljumma.


Fräs på renskaven.


Tillsätt resten av ingredienserna.


Slå på vätska och låt allt få koka in.


Servera i tunnbröden med sallad.


Vit ihop och njut…. 😉

24 svar till “Muurikka – maten & kärleken… Norrlandskebab med nybakat, mjukt tunnbröd och renskav

  1. Martina skriver:

    Gud så gott det ser ut och allt blir ju så mycket godare när man äter det ute också, mys pys!

  2. Emma skriver:

    En svensk burrito 😉

  3. Sara skriver:

    Jisses vad gott det ser ut, godare än kebab som man köper ute! Du borde ha en restaurang Linda! 🙂

  4. Anna J skriver:

    Men så gott det ser ut och det ser väldigt roligt ut att laga mat i en Muurikka. Ser fram emot fler maträtter som du kör på din Muurikka.

  5. Herregud, så gott!! EN muurikka skulle man ha!!

  6. Vi har nyligen köpt en muurikka och gjort bl.a. klyftpotatis och renskavsgryta i. Tunnbröd står på tur. 🙂
    Visst är det härligt!
    Ha en trevlig söndagkväll!

  7. Åsa skriver:

    ser ju smarrigt ut…härligt att få lära sig något nytt, hade aldrig hört talas om muurikka förut 🙂
    kram Åsa

  8. Matilda skriver:

    Oj, det låter verkligen gott det där!

  9. Så härligt att kunna ge sig ut i skogarna och fixa så god mat! Det är vid sådana tillfällen man önskar att det ägdes en bil, känns som lite väl mycket att dra med sej i ryggsäcken och cykla ut…

  10. Vilka underbara bilder, ser så gott ut

  11. Lisa skriver:

    Wow! Ser grymt gott ut. Jag kan nästan känna doften av utomhuslagad mat.

  12. Va härligt de ser ut! När jag ser bilderna så tänker jag automatiskt på Per Morberg 😉

  13. Annapanna skriver:

    Har du sett att de har en fototävling på muurikkas hemsida… Du skulle ju lätt kunna vinna en stekhäll till med dina fantastiska bilder! Till och med jag, som är vegetarian, blir ju sugen på kött när jag läser din blogg! =)

  14. OH SHIT. Guud så gott!!

  15. Therese skriver:

    Ser grymt gott ut!!!

  16. Anna/Frostrosor skriver:

    Vad roligt att det blev så lyckat! Ser framemot fler Muurikka-recept!

  17. Lisa skriver:

    Åååå vad det verkar gott å spännande. 🙂
    Tänkte bara förtydliga vad jag menade med ”vanlig mat” när jag föreslog recept under tävlingsinlägget(där man kunna vinna Isabellas..)
    Min mamma framför allt har alltid haft svårt för senor å fett i kött å jag är därför uppväxt på filé å har även lärt mej laga mat med just detta. Det jag menade med vanlig mat var sånt jag inte kan laga men som andra äter jämt, hel kyckling, karré å kotletter å sånt, rejäla kanske lite lyxigare köttbitar att grilla. 🙂
    Hoppas du förstår vart jag vill komma å tak för härlig matinspiration. 🙂

  18. Grattis till matlagningsskatten!

  19. Per Mörk skriver:

    Visste inte att det hette muurikka. Har själv provat att woka ute i skogen i en liknande panna. Kolla bloggen. En eloge för alla fina bilder.

  20. * * AMEERA * * skriver:

    Mmmm! Muurikka, det är så maten blir godast!!

  21. Hanna skriver:

    Jösses så gott det ser ut!!!!!

  22. Håkan skriver:

    Har bakat tunnbröden på muurikkan på förmiddagen och nu kör vi igång med renen. Adventsfirar med nära och kära ute i trädgården.

  23. Anonym skriver:

    Mannen överraskade med detta häromkvällen. Hur gott som helst!

  24. Marie skriver:

    Mannen överraskade med detta häromkvällen. Hur gott som helst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.