Efterrätter

Det bästa jag vet… Morotskaka!!


Om ni nån gång har funderat över vad jag gillar allra mest vad gäller sötsaker så får ni nu svaret! Jag är inte tokförtjust i söta bakverk, tårtor, bakelser, kakor, godis eller annat sött. Jag är mer en saltoman som hellre äter en bit rökt korv, ett salt torkat kött, ett kokt ägg med kaviar, en skål chips etc etc. Jag blir ofta sugen på en rejäl smörgås med goda pålägg såsom kokt ägg, skinka, majonäs, ostskivor, en liten persiljekvist, en skiva tomat och typ ”sånt” istället för något ”sött”!

Choklad och godis har jag växt ifrån, men jag älskade det såklart när jag var liten, men nu räcker det gott med en pytteliten chokladruta istället för en hel chokladkaka osv osv… Vet inte varför, men de är heller inget jag saknar. Inte ens efter en mastig måltid vill jag ha något sött! Men ETT sötsug finns dock kvar, och det är morotskakan! Mammas morotskaka… Receptet har jag säkert viftat med förut här på kryddburken men nu kör vi igen för det här är det godaste som finns enligt mig… 😛

Det här behöver du :
4 dl strösocker
3 ägg 
2½ dl rapsolja
4 dl finrivna morötter
4 dl vetemjöl
1 msk kanel
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker, det behöver inte bli poröst, vispa bara snabbt så sockret löser sig. Tillsätt sedan oljan och de finrivna morötterna. Sist av allt vänder du i mjölet som du i förväg blandat med övriga torra ingredienser. Häll smeten i en smord rund springform, med löstagbar kant. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten så blir den lätt att lossa. Grädda i ca 40-45 min i 175 grader. Prova med en sticka om den är klar. Stickan får vara kladdig, men inte ”löst smetig”. Ta ut den ur ugnen och låt svalna något i formen på köksbänken. Så fort den svalnat så pass att du kan ta i den utan att bränna dig, täck med plastfolié och ställ kallt i kylen. Rör ihop ingredienserna till glasyren och bred den över kakan. Toppa med apelsinzest, citronzest, alt. valnötter. Det är en smaksak! 😉

Glasyr :
200 gram philadelfiaost
25 gram smör
200 gram florsocker
2 tsk vailjsocker
½ pressad citron

GÖR SÅHÄR :
Bara att röra ihop med elvisp eller gaffel i en skål och bred uppepå kakan!

´
Ägg och socker har vispas lätt med elvispen. Nu ska oljan och morötterna i!


Ljuvlig färg på smeten, inte sant!? 😉 Hälls sedan smeten i en springform med löstagbar kant. Grädda i 40-45 min i 175 grader.


Sådär ja!


Plocka fram ingredienserna till glasyren i god tid så de hinner bli rumstempererade då blir det lättare att röra ihop.


Bred glasyren över kakan och dekorera med vad som faller dig i smaken för dagen! I vanliga fall använder jag valnötter men idag fick de bli zest från apelsin och citron! Gott, gott!! Förvara kakan i kylskåp. Det går också utmärkt at frysa kakan även MED glasyen på! Täck ordentligt med plastfolié bara!

22 svar till “Det bästa jag vet… Morotskaka!!

 1. mamma skriver:

  hej:) kul att Mammas morotskaka är så omtyckt:)

 2. Viktfixerad skriver:

  Älskar smeten som blir sådär härligt soligt orange.

 3. Gud vad längesen det var jag åt en rejäl bit morotskaka! Som du säger så är det ju något av det bästa som finns 🙂

 4. Morotskaka är så gott 🙂

 5. STYLE CRUSH skriver:

  JAG fullkomligt älskar morotskaka! 🙂

 6. anna skriver:

  något som är helt fantastiskt att dekorera morotskakan med är tunna skivor av morot som man karamelliserar. så sjukt gott så jag inte finner ord.
  super!

 7. Lovisa skriver:

  Ser LJUVLIGT ut!! Får nog bli en morotskaka här också om inte alltför länge, var längesen jag åt det nu…alldeles för längesen… 😉

  (Linda, jag har länkat till dig från min nystartade blogg; http://www.lollislillakok.blogg.se. Hoppas detta var okej för dig! Var ju tvungen då jag följer din blogg dagligen :))

 8. Men ÅH, nej jag blev inte alls sugen på morotskaka nu…..

 9. haha, jag önskar att jag växt ifrån choklad! (eller nej, det gör jag inte, det är ju SÅ gott^^), men jag håller med om att morotskaka är bland det bästa som finns! Tycker själv om valnötter i smeten och glasyren kan gärna få vara riktigt söt för att bryta av mot den lite mer neutrala kakan. Mums!

  Din ser för övrigt helt fantastisk ut!

 10. Martina skriver:

  Det är riktigt gott med morotskaka och jag brukar göra en som jag också har fått receptet ifrån min mamma. Ser faktiskt nästan exakt ut som dit (lite olika mått bara)men på toppen brukar jag har rivet limeskal, det blir kanongott! Ha en trevlig helg!

 11. PernillaElmquist skriver:

  Hej Linda! Jag håller med dig! Saltoman med stort S här också. Går igång på ost, oliver, korv och en smörgås anyday. Gillar dock din morotskaka och kan tänka mig prova den. Och gillar du salt, vill jag tipsa dig om den lakritspannacotta med syrlig hallonsås jag gjorde i veckan.

  Receptet finns här http://pernillaelmquist.se/2011/03/18/heaven-and-hell-ar-en-lakritspannacotta/

  Häslar
  Pernilla i Mästerkocken

 12. å jag håller med..morotskaka..dreeeegggel :-)))

 13. GBP skriver:

  Gott är det ju men socker är ju allt annat än nyttigt…

 14. Matilda skriver:

  hur gott som helst !!!

 15. Hanna skriver:

  Morotskaka fanns overallt for nagra ar sen tycker jag, och jag var faktiskt lite skeptiskt, men en god morotskaka ar riktigt gott!

 16. Det var evigheter sen jag åt morotskaka. Det är ju så gott. Blev lite inspirerad att aka en nu 🙂

 17. Helena L Nilsson skriver:

  Kära Linda!…..

  Ett underbart recept….Bakat med sonen i em…och kakan fick höga poäng!….Och jag unnade mig en bit oxå!

  Du e en inspirationskälla

 18. Elina skriver:

  Om man vill göra morotskaka i långpanna, Ska man dubbla receptet då eller göra ca 1,5 sats ?

 19. Lina skriver:

  Jag älskade också morotskaka förut. Men en gång serverade vi morotskaka på jobbet till våra kunder under en helg. Självklart blev det en hel del provsmakning från min sida. Efter den helgen fick jag magsjuka och sedan dess har jag inte fått ner en endaste bit. Usch! Men kanske får tillbaka aptiten på morotskaka någon gång 🙂

 20. Madeleine skriver:

  Morotskaka, lätt en favorit här med!

 21. Vedrana skriver:

  Hej =)
  Tänkte baka denna imorgon. Har en fråga gällande glasyren, skall ingredienserna till den röras ihop eller vispas?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.