Billigt

Helstekt kotlettrad, med härlig skysås!


Kött & potatis!! Vad är väl godare än kött och potatis egentligen?? Mycket skulle jag kunna klara mig utan, såsom pasta, ris, korv, pannkakor, grönsaker, fisk mm… Men kött & potatis!! Det går inte att klara sig utan! Jag är en ”kött & potatis-människa!” Vad är du?? 😉 Detta är ett basic recept på en enkelt stek i ugnen med god lök och rotfrukter som bädd, vilket i slutänden fungerar som en ypperlig grund till skysåsen, och som även gör köttet saftigt och som även kan serverar till köttet på tallriken!

Vi snackar långstekning såklart, på låg värme i ugnen. Sånt gillar vi ju, för då får vi de där extra saftiga köttet vi vill ha från en stek! Inte sant! 😛

Det här behöver du :
Hushållssnöre till att binda upp steken
Ugnsfast form
Stektermometer
Aluminiumfolié
1-1½ kg hel benfri kotlettrad
Smör till stekning
Salt & peppar
4 dl kraftig köttbuljong (hemmagjord, fond el. tärning)
1 msk tomatpuré

Till formen :
2 morötter
½ purjolök
1 gul lök
1 palsternacka
en liten bit rotselleri

Såsen :
Skyn från formen
Kinesisk soya
Svartvinbärsgelé
Grädde
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

GÖR SÅHÄR :
Värm ugnen till 100 grader. Smörj en ugnsfast form. Skala och skär lök och rotsaker i mindre bitar och lägg i formen. Bind upp steken med hushållssnöre. Jag hittade inte min rulle med snöret, endast en pyttekort liten bit som jag snörat runt en burk, därav den inte så snygga uppbindningen. Lite mer såhär borde det ser ut. Nåja. Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet runtom på alla sidor, även ändarna. Salta rejält och peppra. Ta upp steken och lägg den i formen uppe på lök och rotfrukterna. Vispa ur stekpannan med buljong och tillsätt tomatpuré. Häll sedan skyn över steken i formen. Tryck i en stektermometer, och täck med aluminiumfolié. Stek i ugn tills termometern visar 68-69 grader. (tar ca 4½ timme) Ta ut det och slå in i folié och låt vila (värmeutjämna) en stund före servering.

Såsen :
Sila skyn från ugnsformen. Koka upp den i en kastrull, tillsätt en skvätt soya, en tesked svartvinbärsgelé, grädde och smaka av med salt och peppar. Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten.


Lök och rotfrukter som en bädd till köttet, som gör det otroligt saftigt och på köpet får du en himmelsk sås-bas!


Köttet är brynt. Lägg det uppepå lök och rotfrukter. Stick i en stektermometer. Slå på stekskyn från pannan. Täck med aluminiumfoliéoch skjuts in i ugnen. 68-69 grader ger ett perfekt saftigt kött.


Färdigt!! 😉


Kolla in den härliga skyn, detta blir det en grymt god sås av! Lök och rotfrukter kan också serveras till köttet om man vill.


Tycker du det är knepigt med såser? Skysåser, gräddsåser, brunsåser? Bli en riktig såsexpert, läs mina tips här >>


Kotletten är uppskivad. Ringla över såsen, servera med kokt potatis, pressgurka, gelé och morötter.

14 svar till “Helstekt kotlettrad, med härlig skysås!

 1. MalinSt skriver:

  Både jag och bonussonen är riktiga potatis och köttmänniskor.. Det bästaste vi vet!! Till det vill jag gärna ha kryddsmör eller en kall sås med turkisk/cf som bas. Medan bonussonen vill ha brunsås till.

  Mums va gott.. synd bara att jag nu försöker hålla igen kolhydraterna under en tid för att förlora några extrakilon… Men jag vet att potatisen kommer att finnas kvar i hela mitt liv – men kanske inte varje dag!!

 2. Hanna skriver:

  Visst ar det gott med kott, sas och potatis! For mig gar det i vagor, ibland finns inget battre an kott och potatis och ibland vill jag hellre ha sallad eller soppa. Din stek ser jattefin ut!

 3. Martina skriver:

  Mmm, vad mumsigt det ser ut. Jag tänkte göra fläskkarre bit i ugnen på lördag, längtar!

 4. Karamella skriver:

  Jag gör ofta kotlettrad, fläskytterfilé och liknande, för det är så smidigt kött. Men en fråga: varför använder man hushållssnöre för att binda steken med (om man inte har någon fyllning eller liknande menar jag)? Jag har aldrig använt det, men kanske borde jag det…?

  Tack för ännu ett smaskigt recept förresten! 🙂

 5. Åh, det ser underbart gott ut! Jag är mer en fiskmänniska, men en sån här rätt äter mer än gärna!

 6. Anna J skriver:

  Jag är en potatis- och såsmänniska. Fast gott kött eller fisk till är ju inte så dumt. 🙂

  Det här receptet på kotlettrad ska jag nog testa på söndag då jag har bjudit in till söndagsmiddag.

 7. EB skriver:

  Ser gott ut! Men jag känner att jag är för rädd om miljön för att göra stekar för ofta. Känns som lite slöseri med energi att ha på ugnen så länge.

 8. Anna/Frostrosor skriver:

  Vad mumsigt! Själv gjorde jag asiatiskt på min kotlett! Supergod fredagsmat!

 9. Carolina skriver:

  Ååh så gott det ser ut! Det bara vattnades mer och mer i munnen för varje rad jag läste av receptet! Jag är precis som du, en riktig kött och potatisnörd…det är ju bara sååå gott!! Det här receptet hamnar under favoriter, måste ju prova!

 10. Tessan skriver:

  Detta recept testade vi i söndags och det vart super gott! Hela familjen gav det toppbetyg 🙂

 11. Tompa skriver:

  Ser riktigt gott ut, men som en föregående frågade: Vad är poängen med att binda steken när den inte har fyllts?

 12. kryddburken skriver:

  Jag binder alltid stekar, dels för att få en jämnare form och på så sätt också en jämnare tillagning på köttet.
  /Linda

 13. Sofia skriver:

  Kommer bli megauppskattat av sambon! Detta ska lagas om en vecka, nästa söndag 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.