En liten ”att-göra-lista” inför Julafton…


Idag ska jag hämta Joline på skolan när hon slutar, sista skoldagen sen är det jullov!! Vi ska på en liten shoppingrunda har vi bestämt. Hämta ut paket, fixa några sista julklappar och handla hem de som fattas till julmaten! Själva julmaten på julafton blir i liten familjeskala i år då det bara är Nicke, jag och Joline hemma. Vi äter strax innan Kalle Anka, och sen blir det en himla skön paus att muffla ner sig i soffan med varsin skål ris a la malta! Först framåt kvällen kommer resten av släkt o folk… Då ska vi bjuda på olika sorters glögg, pepparkakor och knäcke, ostbricka & massa julgodis. Julklappsöppning och tomte också förstås! Känns som en himla lugn och skön jul måste jag säga!

Jag är ingen ”att-göra-lista-människa” i vanliga fall men till jul brukar det faktiskt bli en lista på all julmat för att jag inte ska glömma något! Dock så hoppar vi över allt som inte gillas, som tex. brunkål, sillsallad, rullsylta, grisfötter, lutfisk mm. Vi har bara tagit med de vi tycker om, och jag ska laga allt i små mått så att det endast blir skinka och köttbullar över! Köttbullar kan vi äta på både längden och tvären här hemma. Stoppa i frysen, skiva på smörgås, till spagetti, tomatsås. Potatis o brunsås osv, osv. så där gör de inget om det blir några över, och inte skinkan heller!

Min att-göra-lista :

  • Koka risgrynsgröt till julfrukost och senare till Maltan.

     
  • Julskinkan, kokas o griljeras o dekoreras med nejlikor… Var sjutton tog skinkpinnen vägen då?? Får be Joline göra en ny i år igen! Fåglarna vill ha svålen och fettet som jag skär bort, och så vill Alfred han ha gelén från spadet som blir när det kallnat… ;-)

     
  • En massa köttbullar ska rullas, närmare 5 kilo! Och jag har nu övervägt att prova Ernst recept på julköttbullar av halva smeten, och andra halvan efter mitt vanliga recept jag brukar göra!

     
  • Janssons Ska dra ner på antalet anjovis, eftersom ingen i familjen tycker om det… Spadet däremot är ett måste och riktigt smör och vispgrädde!

     
  • Tjocka revben som ska förkokas läääänge… Och sen stekas i ugn med en god glaze.
  • Små vita julkroppkakor (busenkla att göra på kokt pressad potatis)

     
  • Ägghalvormed hemmagjord majonäs, löjrom och dill…
  • Ugnsomelett med champinjonstuvning.

Köpeslista :

  • Prinskorv… Glömmer alltid från år till år vilka som är godast ju… Jag vill ha dom aningens salta, och inte för ”grova”… Men minns inte om de va Lithells eller?!
  • Sylta (bara Nicke & Alfred som vill ha)
  • Varmrökt, kallrökt & gravad lax från Nisses fisk i borgholm.
  • Sill! Vi är inga storätare av just sill så jag brukar köpa nån burk löksill o ändå blir det över… I år har jag fått hem en massa varuprover med spännande smaker så det för nog bli att bjuda på en ”sill-macka-kväll” nån gång i mellandagarna också!
  • Kokkorv med massa kryddpeppar! Brukar inte finnas så många sorter att välja på så de blir väl Scans.
  • Rökta korvar
  • Julostar

Tillbehör :

  • Vörtbröd + knäckebröd + hemstånkat smörsåklart!
  • Rårörda lingon
  • Senap (Nicke har samlat på sig en massa goda sorter till skinkan & köttbullarna)
  • Romsås till laxen.


Personligen är det ren avkoppling att laga julmaten, då trivs jag som allra bäst i köket! Lite julmusik i bakgrunden, och bara ta det lugnt och inte stressa! Att stå vid kastrullerna i min egna lilla värld är verkligen guld-time!! Och skulle man nu inte hinna eller orka allt man vill göra så är det inte hela världen faktiskt! Det är jul och då ska man njuta och umgås!! Det är ändå det viktigaste, glöm inte de!

Print Friendly

10 reaktion på “En liten ”att-göra-lista” inför Julafton…

  1. Hejsan! Màste fà veta hur hemgjorda skinkpinnar ser ut. Behöver en och det är en okänd vara i detta landet.
    Tack tack och en riktig God Jul fràn Frankrike.
    Ser framemot att fortsätta läsa din blogg nästa àr ocksà.

  2. Ujujuj ja det är en massa som ska fixas, men jag känner mig trots det lugn!!! En riktigt god jul till dig och din familj! Kram Anna

  3. Ja till jul så är det bra med en kom-ihåg-lista, ska göra en ikväll och även göra klart lite paket.. Vill passa på att önska dig en god jul..
    Kram från ett snövitt norrland!

  4. Hej

    Jag gjorde dina revben igår, men nu blir jag lite fundersam om jag har gjort rätt?
    I detta inlägg står det att de ska förkokas länge, men i inlägget som jag hittade själva receptet står det inget om det?
    Jag körde dem i ugnen i ca 3 timmar, men förkokade inte.
    Hoppas de funkar ändå. Jag har inte smakat av dem :)

    Kram och god jul
    Åsa

  5. Christine!
    Vi brukar vika dubla silkespapper dubbelt, sen klippa remsor, från den vikta sidan, ca 0,5 cm fast inte ända ut, utan lämna kvar ca 1,5 cm. Sen snurrar man allt runt en pinne med den oklippta delen runt pinnen… Usel beskrivet tror jag… Ska se till å få upp en bild på den imorgon istället!

    Anna!
    Ja, även om det hopar sig allt man ”ska” göra så är det fint om man kan njuta å ta de lugnt i lite mer julstämmnings-tempo!

    Annika!
    GOD JUL till dig och de dina!!

    Therese!
    Härligt att även NI fick en vit jul… hehe… *S* Önskar dig och familjen desamma!! En riktigt GOD JUL!!

    MrOskar!
    Tack tack!!

    Wojtan!
    Ta de bara lugnt med revbenen. De kommer bli kanongott. Antingen långsteker man i ugn, eller så ”förkokar” man (för att de ska bli möra och fina) och om man ENDAST förkokar dom så behövs en liten stund i ugnen för att få en fin yta!
    Det är ungefär samma sak. Du ska se de blir kanongott och mört o fint! GOD JUL!!
    /Linda

  6. så länge man inte behöver känna någon stress är det helt underbart att förbereda allting infär julen, både med mat, klappar och allt därtill :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>