Korv

Parisare – korvburgaren från norr


Jag har sagt det förr, jag säger det igen! Som den norrlänning jag är finns det vissa saker man saknar extra mycket som inte finns här nere i söder. Det äkta norrländska tunnbrödet, det rökta renköttet, äkta hjortronsylt och farmors palt… Och parisaren!! Korvburgaren från norr som man beställde in som skrovmål på Frasses eller ja, i princip i vilket gatukök som helst däruppe. Men inte här nere! En parisare för söderborna är en franskskiva stekt med köttfärs och stekt ägg. Nu finns ju faktiskt pariserkorven i matbutikerna här nere, inte ofta och inte överallt, men ibland hittar jag den!Lithells pariserjätte! Håll utkik säger jag bara!! 😉


Lithells pariserjätte, säljs även här nere i söder. (bild från ett äldre inlägg)


Stek skivorna i stekpanna… Montera ihop med sallad, bostongurka, ost, senap & ketchup!


Ät och njut!!

25 svar till “Parisare – korvburgaren från norr

 1. Anna skriver:

  jag köpte en parisare på snabbmatshak någonstans i skåne när vi åkte dit för ett tag sedan och ja, det var faktiskt riktigt gott! en rejält kaloribomb visserligen men man höll sig mätt resten av dagen 🙂 Annars har jag inte sett parisare någonannanstans runt om i södra delen av landet här.

 2. Saralito skriver:

  Gud så gott! Vi åt ofta parisare när jag var liten hemma i Hälsingland, men det är länge sedan nu. Hjälp vad sugen jag blev. Det ska jag spana efter nästa gång jag har vägarna förbi en större matbutik.

 3. Anders Öhman skriver:

  VAr hittade du pariserjätten? Har försökt att beställa i min matbutik och till och med kontaktat Lithells utan resultat. Är så himla sugen!
  Min mormor arbetade i en korvkiosk i Lycksele och på somrarna när jag var liten levde jag nästan på parisare.

 4. Elin skriver:

  Mums va gott. Visst faktiskt inte att det fanns att få tag på här nere i södern. Jag brukar köpa med mig när jag är i hälsingland jag. Du glömde det allra viktigaste tillbehöret bara – räksallad!

 5. kryddburken skriver:

  Anders!
  Ja, det är barndomsminnen de! 😉 På ICA brukar jag hitta den. Vilken butik som helst borde ju kunna ta hem den eftersom de flesta säljer övriga varor från Lithells?!
  /Linda

 6. Linda skriver:

  Och kom ihåg Lindis! Att I Borgholm är en parisare en bulle! Det fick jag minsann veta då jag flyttade dit. *Fniss* Helknäppt ;-))

 7. Lena skriver:

  haha jag åt de senast idag :)Här har ju alla grillar de:)Men då bor man uppe i norr

 8. Emmas Kök skriver:

  parisarna är klassiska i gävle också och det gillar jag för de är ju såå goda!!

 9. Kul att du tittade in i vårt kök! Tack för din gratulation, firar-kvällen blev riktigt lyckad.

  Parisare har vi inte sett/ätit någon gång. Men så bor vi ju också långt nere i söder…
  Ha en bra helg/
  Anki och Håkan

 10. Annica lundgren skriver:

  Är från Kiruna och älskar denna korv….herregud det är delikatess för mig med pommes och räksallad, det skall jag trycka i mig när jag nått måvikten 58 kilo väger nu 69 kg Kör LCHF kost. Du har en underbar blogg. Keep on going
  kramar Annica

 11. Carolina skriver:

  Hah! Ja visst är dom underbara parisarna, hade ingan aning om att min sambo aldrig ätit parisare, inte heller hade jag fattat att det var en norrlandsgrej. Jag blev så sjukt sugen i somras och tänkte att vi skulle göra sånna, men det fanns ju inte så stora korvar :/ Och nu påminde du mig igen, ska absolut kika efter lithells, dom är ju annars goda på korv!

 12. Anna/Frostrosor skriver:

  Åh, vad gott! Det var ett tag sen sist! Men du… ost ska det ju inte vara på dessa 😛 (som om en finne skulle ha rätt att uttala sig!)

 13. Martina J skriver:

  Hmmm…är det bara jag som inte VET vad en parisare är…? Är det nåt liknande falukorv…eller? Smak? 🙂

 14. Jerpa skriver:

  Farfar hade alltid en sån där hemma och hade det i hamburgerbröd. Han kom från Orsa i Dalarna. Har dock inte ätit det på säkert 15år men minns smaken.

 15. Therese skriver:

  Det är verkligen supergott! Det är en given sommarfavorit på grillen hos oss dessutom bor vi mindre än en mil ifrån Lithellsfabriken så vi har fördelen att kunna ”hamstra” korv till mycket bra pris i fabriksförsäljningen 😉

 16. Jag brukar ha hemmagjord potatismos också till mina parisare! Sååå gott!!

 17. Jimmie Lannér skriver:

  Som Skåning i Norrland har man fått lära sej en hel del om Norrlänska matvanor, detta är en god sådan och jag tar gärna lite räksallad på min Parisare ochså 🙂

 18. Nyfiken skriver:

  parisare= stektköttfärs på form bröd med ägg på.
  men jätte falukorv i hamburgerbröd är nam nam

 19. Parisare är något helt annat för mig. Rostad toast med massor av stekt lök (smaksatt med salt och en gnutta socker). En pannbiff och sedan ett stekt ägg högst upp. Njutes tillsammans med HP sås.

  PS Läste ditt inlägg om den mystiske killen på mässan. Hoppas du får koll på vem det är…! DS

 20. Låter jättegott! Jag har faktiskt aldrig varit i Norrland… Därför är min enda uppfattning om Parisare den stora vaniljbullen de har på Ekelunds konditori på Esplanaden i Kääälmar… 😉

 21. Anna skriver:

  Hej Linda!

  Har just ätit en sån där som söderlänningarna gör!

  Vill du jag ska köpa en korv åt dig från Topchark, eller varför inte ännu bättre: Piteå Ortens?

  // Många kramar

 22. kryddburken skriver:

  Anna!
  Tack va gullig du är!! 😉 Men det ska du inte behöva besväras med. Det duger bra med Lithells tills nästa runda till norr blir!
  /Linda

 23. kryddburken skriver:

  Martina J!
  Den SER UT som en jättestor falukorv, men smaken är bättre! 😉 Svårt att beskriva, men mer fyllig och mer smak än falukorv helt enkelt!
  /Linda

 24. Anna skriver:

  Äntligen nån som inser korvens storhet – i alla dess former!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.