Färs

Hemmagjord kebab


Jag har gjort de!! Hemmagjord kebab alltså!! Så in i bängens gott de blev, å inte ett dugg svårt! Och efter mitt senaste kebabinlägg så är nog många av mina läsare glada nu!! *haha* Detta är inte halal, det är svenskt nöt & griskött! Basta! Det mariga i kråksången var faktiskt att få till kryddningen, den ska jag jobba lite mer på! Har kollat runt lite på div recept och då är aromat, en halv påse till och med inräknat i receptet. Å det vill jag inte ha! Sen vill jag inte heller ha för mycket smak på själva kebabköttet, utan mer kryddor i kebabsåsen. Och spiskummin som är den klassisk kryddan till kebab tål  jag bara inte! Sen vill jag också ha köttet som ”döner kebab”. Alltså malet, i tunna remsor! Kritererna var många men jag tycker jag lyckades himla bra att komma i närheten ändå! Jag gjorde en mild kryddblandning till färsen med kycklingfond o lökpulver. Potatismjölet jag hade i smeten var nog bara ett plus för de blev fina ”remsor” som inte föll sönder, där är potatismjöl bra för att ”stadga” ihop det hela och de ger ju ingen smak heller! Ni som vill använda aromat gör de, annars tycker jag ni ska laborera med lite olika kryddor för bästa smak! 😉

SÅHÄR GJORDE JAG :

  1. Blanda ihop 800 gram blandfärs med 400 gram fläskfärs eller utgå ifrån 2 delar blandfärs + 1 del fläskfärs
  2. Krydda efter behag
  3. Rör ner 2 msk potatismjöl
  4. Forma smeten till en rulle ca 8cm diam
  5. Packa in i dubbelt aluminiumfolié till en hård rulle
  6. Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft o fett kan rinna ut
  7. Lägg rullen på en ugnsplåt
  8. Stek i 3 timmar i 100 grader
  9. Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme
  10. Ställ kallt i kylen
  11. Skär remsor med en osthyvel
  12. Värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja
  13. Servera med önskade tillbehör!

Min kryddning till denna kebab :
2 msk kycklingfond
1 tsk lökpulver
salt & finmalen svartpeppar

KEBABSÅSEN SOM SLÅR ALLT : 
2 dl A-fil
1 dl gräddfil
1 tsk majonäs
1½ tsk ketchup
4-5 droppar chilisås (D´Elidas)
1 riven vitlöksklyftor
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda först a-fil och gräddfil, tillsätt sedan resten av ingredienserna en i taget och smaka av noga och ofta tills du blir helt nöjd!! 😉

  • Smakbetyget blir slående likt kebabkött som man köper ute. Något grövre konsistens på den ”malda” konsistensen. Man får kanske ”skrapa” köttet istället för att mala det. Eller mala det flera gånger?! Hur som helst ett riktigt gott kebabkött som jag absolut ska göra fler gånger!  


Blandfärs + fläskfärs!


Forma till en fast rulle och packa in hårt i dubbelt folié.


Låt ändarna på foliét vara öppna så köttsaft och fett kan rinna ut på plåten.


Jag kunde ju inte låta bli att ”prov-hyvla” en bit innan jag satte in den i kylen! Osthyvel är det ultimata! 😉


När den fått vila i kylen över natten provade jag med en bred potatisskalare, men det blev så tunt att när jag stekte sen så blev de bara småbitar som gick sönder. Alltså håller vi oss till osthyvel, det var himla smidigt dessutom!


Woooilaa!!


Stek kebaben på låg värme med olja i pannan.


Före all sås….


Och MED all goda såsen!! 😉

4
yes

65 svar till “Hemmagjord kebab

  1. susanne skriver:

    Mums! Det måste jag testa, killarna härhemma skulle nog bli nöjda=)
    kram/Susanne

  2. Emma skriver:

    Men gud va duktig du är! 🙂

    Jag har inte ens tänkt på att göra egen kebab men det verkar ju inte vara alltför svårt. Detta ska definitivt testas!

  3. Tessan skriver:

    Åhh vad gott det ser ut 🙂 Detta måste jag testa!

    Tessan / Trogen läsare som skriver här för första gången 🙂

  4. Björknäshäxan skriver:

    Hej.
    Du har en award att hämta inne hos mig för att du delar med dig av din matlagningskonst. En hel del av dina rätter har hamnat på mitt middagsbord :o)

  5. Marten skriver:

    Det ser väldigt gott ut. Kanske blir till helgen.

  6. Svandis Ros skriver:

    MUMS! Detta ska jag prova!
    Ser sååå gott ut och jag vet barnen skulle äääälska det!

    Tack för en underbar blogg 😉

  7. Per-Anders skriver:

    Häftigt. Det här ska vi prova. Och va fyndigt att använda osthyvel som du gör.

  8. Så häftigt att det funkade! Visst är det skönt när man har gått och klurat på hur man ska lösa en grej och sedan funkar det precis som man hade tänkt!

    Detta måste jag testa nån gång!!

  9. Matilda skriver:

    supergott 😀

  10. lisa skriver:

    åh. synd att man måste ha ugn! 🙁
    annars hade jag lätt gjort detta till helgen. det är ju ”kebabens dag” på lördag ^^

  11. detta receptet kommer jag absolut testa, måste bara köpa hem lite fläskfärs först

  12. sophie skriver:

    Det där måste jag prova snarast, låter sjukt gott och inte så avancerat.

  13. mikaela skriver:

    JÄKLAR!!! ÄR så imponerad!!! Dumma mig tänkte att du köpt färdigt kebabkött, men det är slår ju det med hästlängder!! Köpte något stackars förgiftat kebabkött i går och hade på pizzan, smakade avskyvärt! Det här MÅSTE jag pröva!!! Tack för all inspiration du kommer med- du är grym!! <3

  14. Krister skriver:

    Det var ett smart sätt! Lättare än vad vi brukar göra:

    Kavla ut smeten mellan två smörpapper till en tunn kaka, ta bort ena smörpappret och lägg kakan i pannan, det sista pappret lossnar när det är färdigstekt. Oxo gott. 🙂

  15. Men tänk att man kan göra så själv, hade vi inte haft en tanke på själv! Och den där spiskumminen kan vi inte mer än hålla med dej på, helt utesluten.

  16. Mia skriver:

    Helt otroligt Linda! Du är såå duktig! Kan tänka mig att det smakade mycket godare än köpekebab..

    Kram Mia

  17. Marja skriver:

    Det här måste jag definitivt prova 😀

  18. Kiki skriver:

    Oh my!
    Måste absolut testa 😀

  19. Loulas Kök skriver:

    Det här ser urgott ut och vi som älskar kebab! Mig har du inte hört av på länge, du vet ju hur det är tiden räcker inte till!
    Ha det gott, kram

    Louise

  20. roffekock skriver:

    Här är en till som du inte har hört från på ett tag men du finns i mej jag lovar.
    Snyggt jobbat Kryddburk. Man kan även kavla färsen mellan plast lite mer pilleri men funkar utmärkt.

    Ha dé och hälsa de dina inkl doggen.

    ”cyberfaffa”

  21. åååh va gott de såg ut! Detta måste verkligen testas nåt tag!

  22. Sandra skriver:

    Det såg ju faktiskt inte alltför svårt ut! Häftigt 😀
    Jag har en krydda som heter just kebabkrydda (luktar underbart!), vet dock inte om den innehåller några sånnadär förbjudna grejer 😛

  23. Pernilla skriver:

    Wow! Va´du är skicklig. Jag är imponerad!
    ( håller med dig spiskummin är abslout den värsta kryddan)

  24. Mia skriver:

    Ser mumsigt ut!! 🙂
    Men jag tänkte på en sak, funkar det att frysa in i hyvlade bitar och sedan ta ut det man behöver och steka på tror du? 🙂

  25. Malin skriver:

    Mums filibabba vad gott det ser ut!

  26. Shabbe skriver:

    hej hej
    Tack for en ortoligt givande o bra blogg med bra recpt o super fian bilder.
    Kan man gora kebabeb pa bara notkott tror du? eller lam o not kott?

    tacksam for svar vore jatte kul o testa nu till helgen. jag alskar kebab o tyvarr sa skuljer sig kebab fran land till land..o har i holland smakar kebaben annorlund men jag saknar de tunna langa bitarna..

    🙂

  27. elina skriver:

    Åh det hära ska jag verkligen testa !
    Tack för bra recep =]

  28. Martina skriver:

    Det där ser riktigt gott ut… önskar jag orkade laga det idag men idag blir det istället hemgjord pizza 😉

  29. Bibban skriver:

    jeeeses vad smarrigt 😉

  30. zarah skriver:

    Jag är nog den enda person som reagerar på halal biten:-D men det var såååååå roligt:-D men jag måste bara säga att du verkligen ÄR DUKTIG… du bara slår mig med dina underbara ideér, det finns faktiskt en speciell krydda som heter kebabkrydda som någon nog skrev att de har och den brukar jag använda för att få den smaken men jag har aldrig tänkt att göra kebab som du har gjort, och det är bara för att du är såå kreativ, du är verkligen min idol:-D jag bara älskar allt du gör!!!!!! you go bästa Linda!

  31. annamaria skriver:

    Ja det här måste ju testas, så enkelt är det. Är man kebabfreak så är man.

  32. Ingegerd skriver:

    Wow, det låter ju supergott. Måste jag verkligen prova!

    Ha en bra lördag.

  33. angie skriver:

    mm vad gott 😀

  34. Anna skriver:

    jag är inte så mycket för fläskkött, måste man ha det med eller kan man ta enbart oxfärs?

  35. kryddburken skriver:

    Anna!
    Läs mitt svar ovan till samma fråga! 😉
    /Linda

  36. Shabbe skriver:

    hejhej

    jag ser inegt svar ang flaskkott i kebaben om man kan byta ut de mot notfars??
    tacksam for svar:)

  37. kryddburken skriver:

    Hmm… Jag lyckades svara i fel inlägg!
    Här kommer mitt svar :

    Mia!
    Jag har inte provat att frysa in remsorna men jag skulle rekommendera dig att frysa in halva bitar och sedan plocka fram vid behov! Det går att hyvla den även fryst om den fått tina en liten stund bara.

    Shabbe!
    Visst kan tänka mig att det går med bara nötfärs alt. nöt/lammfärs men att det kanske blir lite torrt o smaklöst. Att fläskfärsen är tillsatt är för att det behövs fett. I originalrecept med helt kött används ju ister. Så någon form av fett bör du nog ändå tillsätta.
    /Linda

  38. Anna skriver:

    Tack för ditt svar, måste säga att det är grymt schysst att du svarar på våra frågor 🙂

  39. kryddburken skriver:

    Anna!
    Tack ska du ha för en grymt schysst svar tillbaka!! 😉
    /Linda

  40. Jag älskar kebab så det där ska jag absolut testa någon dag! 🙂

  41. Lotta skriver:

    Detta skall testas i kväll! Fixade kebaben i går och snart skall det avnjutas! Har dock provsmakat och kan bara säga att jag lääängtar till middagen ikväll. Tack för en inspirerande blogg!

  42. Efva skriver:

    Tack så mycket för receptet. Det var supergott. Jag tog lite andra kryddor, men det är något vi kommer att göra om hemma.

  43. Anna skriver:

    tänkte testa att göra denna rätt i helgen men vilka kryddor tycker du man ska använda? Jag är urdålig på att anpassa hur mycket och vilka kryddor man ska ha så lite tips mottages gärna.

  44. ida skriver:

    Hej 🙂 måste säga att du är GRYM på att laga mat och allt du lägger ut ser så jävla gott ut!!! kan sitta och kolla din blogg i timmar, keep up the good work !! men måste fråga dig. Du skriver att man ska låta den vila i kylen ? och sen när du lagt ut bilder på när du hyvlar så står det att du lagt köttet i kylen över natten ? måste det vara i kylen så länge ?
    mvh Ida

  45. kryddburken skriver:


    Anna!
    Krydda rejält. Använd färdig kebabkrydda, ett par matskedar, eller blanda ihop egen kebabkrydda med vad du tycker om. Alla gillar ju inte spiskummin i tex.

    Ida!
    Tack snälla du! 😛
    Den blir bättre om den får vila ett par timmar i kylen innan man ”hyvlar” den, ungefär som en god köttgryta, smakar alltid bäst dagen efter! Men den MÅSTE inte vara där sååå länge!
    /Linda

  46. ida skriver:

    okej, då vet jag !! tack så jätte mkt 😀

  47. Maja skriver:

    Undrar till hur många portioner receptet är??

  48. kryddburken skriver:

    Maja!
    4-6 port, eller 4 stora!
    /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.