Husmanskost

Kroppkaks Brunch


Igår när jag befann mig i tillståndet ”sovande febrig förkylnings-zombie” åkte  Nicke o Joline och hämtade nykokta kroppkakor på Eva´s till kvällsmiddag. Det är dom allra bästa på hela ön tycker jag! Såå in i bombens goda!! Nu på sommarens är dom lite gula i färgen och de är dom allra godaste. På vinterpotatisen är dom mer grå och blir lätt lite segare i konsistensen, men dessa gjorda på sommarpotatis är de allra bästa! Idag åt vi dom uppstekta med lingon och grädde och ett stort glas iskall mjölk!

Tycker ni om kroppkakor? Vita? Eller Öländska? Eller palt kanske?, som även de är en favorit här hemma! Palt kommer faktiskt på första plats enligt hela familjen, men de finns inte att köpa nykokta här nere i söder. Kokar själva gör vi däremot ibland!

25 svar till “Kroppkaks Brunch

 1. Frida skriver:

  Vita kroppkakor är mumma… 🙂

 2. Carina skriver:

  Hej, jag älskar kroppkakor, brukar göra och bjuda släkt och vänner. Jag bor i Söderköping, så jag tror inte vi gör lika som er på Öland? Jag gör på bara kokt potatis, ni gör med kokt och rå om inte jag är felinformerad. Gott är det i alla fall, och absolut inte så ”baltit” att göra som alla säger, går som en dans:)

 3. kryddburken skriver:

  Carina!
  Då är det vita kroppkakor du gör? http://kryddburken.se/2007/03/08/vita-kroppkakor/
  Har du provat att göra de vita i ugnen som en ”rulle”,? de går också men har själv aldrig provat!

  De öländska innehåller en liten del kokt, pressad men också råriven och ”urvriden” potatis. Lite meckigare än de vita!
  Baltit, var ett nytt uttryck för mig! 😉
  /Linda

 4. Anna J skriver:

  Jag har aldrig käkat kroppkakor men det ser gott ut. Jag älskar all mat som man kan käka lingonsylt till så kroppkakor skulle funka för mig. 🙂

 5. Tack för din fina kommentar om min tårta! Det värmer! Tror nog att du skulle kunna fixa en Hello Kitty-tårta till Joline också.

  Kroppkakor har jag faktiskt aldrig ätit (fast jag har tillagat det en gång, från grunden) men om jag skulle äta dem så skulle jag nog vilja ha dem stekta, har fått för mig att de är ganska degiga annars..

 6. Camilla K skriver:

  Är du sjuk gumman! Krya på dig snabbt! Tycker ni varit mycket sjuka i er familj ett tag nu! 🙁

  Jag älskar kroppkakor! Jag gör enbart på kokt potatis och jag fyller dom med köttfärs och lök kryddat med salt och kryddpeppar. Underbart gott med en klick smör och lingonsylt!

  Här i Östergötland använder vi oss också av uttrycket balta eller baltigt, vilket mannen som kommer från det intilliggande länet Närke aldrig hade hört talas om när han flyttade hit! Fast här baltar man enbart med flytande vätskor…inte när man gör kroppkakor! Då kladdar man nog mest! 🙂 Barn tycker t.ex om att balta i vatten…och om de doppar i saftglaset ber man dom så klart sluta balta! 🙂
  Kramar

 7. Pia skriver:

  Hejsan, vi har också ätit Evas kroppkakor idag och jag håller med dej om att dom är riktigt goda.

  Sommarhälsningar Pia
  [email protected]

 8. Linda skriver:

  Kroppkakor har jag aldrig ätit så jag vet inte om jag tycker om det, får testa det någon gång, men det låter gott

 9. Japp! Gillar både palt och kroppkakor, både öländska och norrländska. Äter det alltid med lingonsylt och smör, har aldrig testat med grädde men det kan nog vara gott. Jag hade förresten en gammal klasskamrat från Gotland som åt det med sirap?! och grädde, men där går nog gränsen för mig, sirap känns för sött.

 10. Carina skriver:

  Ja, då är det vita jag gör. Jag brukar även byta ut fläsk mot bacon, tycker det ger godare smak, sedan får man inte glömma ny-mortlad kryddpeppar. Nu kom jag på ett nytt ord igen:)

 11. kryddburken skriver:

  Tro mig Ann!
  Jag kan inte göra såna tårtor!! No-way! 😉
  Om du aldrig ätit kroppkakor tycker jag du ska prova receptet med vita kroppkakor, de blir inte alls degiga och är dessutom himla enkla att sno ihop till skillnad mot de öländska.
  /Linda

 12. kryddburken skriver:

  Camilla!
  Nicke & Joll hade feber & halsont i början av veckan, å igår blev det min tur att ligga pall! Något bättre idag, inte så skyhög feber i vart fall, halsont o snorig, huvudvärk o hängig, men imorgon e jag friskt! 😉 Jo, bacillerna gillar oss här på ön! 😉

  Ja, gör man kroppkakor då KLADDAR man en del.
  Men baltig & balta, blir ju för mig då översatt till att ”plaska” om det handlar om vätskor eller vatten. Men om barnen ”skvätter” saft eller blåser bubblor i saftglasen så säger jag ”Sluta grylla!!”
  /Linda

 13. kryddburken skriver:

  Pia!
  Ja, visst är dom!!
  /Linda

 14. kryddburken skriver:

  Emma!
  Njae… Sirap låter lite väl mastigt. Många ölänningar äter risgrynsgröt med sirap och mjölk, men till och med de tycker jag är fööör mkt sött.
  /Linda

 15. kryddburken skriver:

  Carina!
  Ny-mortlad låter ju helt okej! 😉
  /Linda

 16. Helena Ljunggren skriver:

  Kroppkakor har jag aldrig testat men det ser onekligen gott ut. Det är väl nästan som typ palt eller? Palt fixar jag inte alls 🙂

 17. Susie i köket skriver:

  Följer alltid din blogg, så jag hoppas att det är ok att jag länkar till den från min.

 18. Nisse skriver:

  Kroppkakor är fantastiskt. Farmor var från Karlskrona och då var distinkrionen ölandskroppkakor eller blekingekroppkakor.

  Merd smält smöt och lite salt bara, kanske i lite grädddmjölk. mmm..

 19. Anna skriver:

  Eftersom jag i själ och hjärta är Pitebo, så kommer ju givet palt´n på första plats!

  1 kg råriven potatis
  hälften vetemjöl, hälften rågmjöl
  Sidfläsk skuren i tärningar

  Så smörbrunna! Den viktigaste! 😀

  Kroppkakor gör jag själv:

  Skalar och kokar 10 potatisar, pressar dom sedan med potatispressen i degbunken, 1 ägg, salt och blandar till en deg.

  Fyllning: strimlad rökt skinka, eller lövbiff som jag först har strimlat fint och sedant skurit i tärningar + finhackad lök, som bryns och kryddas med salt, vitpeppar och grillkrydda.

  // Kram

 20. Josefin skriver:

  Nu har jag suttit här i en bra stund och kikat runt (som om det var första gången) och vad hittar jag!? Recept på min favoritkaka som jag sökt så länge, men då jag inte vetat vad den heter så har det varit lönlöst. Nu fanns den här, Silviakaka och jag är så glad 😀

  Din blogg är min bästa kokbok, jag behöver ingen annan <3

 21. Aldrig ätit kroppkakor!! Men låter gott!

 22. Emelie skriver:

  Ett litet tips: Cafe-Arontorp intill My´s Blommor har UNDERBARA kroppkakor!

 23. A-K skriver:

  Jag har besökt Öland under denna semestern och jag har ätit kroppkakor för första gången i mitt liv för en vecka sedan på Öland!!! Vi köpte dem från ett ställe i Köpingsvik men vet inte vad det hette tyvärr. Jag gillade det!

  Tipsar!!! Du har säkert varit där men Klinta Bykrog i Köpingsvik gör suveräna pizzor!

 24. kryddburken skriver:

  A-K!
  Ja, dom har riktigt goda pizzor!
  /Linda

 25. Sofie skriver:

  Åhh, kroppkakor, vilka barndomsminnen! Älskar dem. Mormor (som bor utanför Oskarshamn) brukar göra dem. Har dock inte testat de öländska.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.