Färs

Husman regerar!!


Prisa gud, här kommer skatteåterbäringen i form av köttbullar och hemstånkat mos!! Det är nog de bästa som finns när man är riktigt hungrig och inte ätit på ett par dar! 😉 Vi börjar så smått ta oss upp ur magsjuketräsket här hemma nu, och de känns otroligt skönt, tack o bock för denna omgång. Nu får vi väl hoppas att det dröjer bra länge till nästa gång! På torsdag har barnen skolavslutning och då vill man va pigg & frisk ju!

En ugnsplåt köttbullar
Det här behöver du :
1 kg blandfärs
2st gul lök (är man känslig mot gul lök kan man ersätta med en Estrellas dip med löksmak)
1½ dl vatten
1 msk potatismjöl
½ tsk malen vitpeppar
2 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Skala löken och finhacka riktigt smått! Bryn löken lätt i stekpanna så den blir genomskinlig. Blanda ner i färsen och tillsätt övriga ingredienser! (Om du inte vill ha gul lök så tillsätt en påse dip med löksmak och  lite extra vatten) Värm ugnen till 200 grader. Ställ in en plåt med en klick smör på och låt smöret smälta. Börja under tiden att rulla köttbullarna. Lägg på plåt och stek i ugn ca 20-30min beroende på storlek, skaka om plåten då och då.

Hemmagjort potatismos :
Skala och koka potatisen, gärna en mjölig sort! Jag gillar Asterix till potatismos! Slå av kokvattnet och värm upp lite mjölk i en mugg i micron. Mosa potatisen med en mos-stöt eller med degkrokarna på elvispen. Slå på mjölk till önskad konsistens. Tillsätt en klick smör, vitpeppar, salt, en pyttegnutta socker och lite riven muskot. 

17 svar till “Husman regerar!!

  1. Saralito skriver:

    Husmanskost är det bästa som finns. Köttbullar, potatismos, gräddsås, lingon och heminlagd gurka är en stående favorit här hemma. Smaskens!

  2. SAn skriver:

    Mmmm.. jag älskar köttbullar! 🙂 Har aldrig provat göra i ugnen dock. Är det bättre än på spisen?

  3. Malin.T skriver:

    Skönt att ni börjar må bättre! Håller med, köttbullar och potatismos är bland det godaste som finns!

  4. Hanna skriver:

    Åååh husmanskost! Det är det bästa som finns! Jag och sambon älskar det! Har dock aldrig testat att göra köttbullar i ugnen… när jag gör dem i stekpannan, har dem en förmåga att få nån annan form än rund som dem ska va 😛
    Ha en fin dag!

  5. Annelie skriver:

    Alltid ett säkert kort..

    Jag personligen gör alltid moset på potatisvattnet, blir inte alls lika kompakt.

    Tur att ni hade sjukan innan skolavslutningen var..

    Kram på sig.. // Annelie

  6. Annika Bring skriver:

    Det finns inget bättre än husmanskost 😉

  7. Emma skriver:

    Husmanskost är skitgott 🙂 Vad roligt, jag gjorde potatismos igår (med strömming) och köttbullar (med stuvade makaroner) i förrgår!

  8. Karin skriver:

    Av någon konstig anledning frågar jag mig själv varje gång jag gjort köttbullar ”Varför gör jag inte det här oftare?”. Det är ju så gott!! Husmanskost regerar! Världsklass! 😀
    Kram Karin

  9. Sara skriver:

    Välkommen tillbaka! 🙂 Hoppas att bacillerna håller sig borta nu. Ibland när vi gör pannbiffar eller bullar så blandar vi i ca en halv påse med fransk löksoppa/500 g färs (blå band). Det blir jättegott faktiskt. Jag är mot halvfabrikat egentligen, men gillar detta. 🙂
    Kram Sara

  10. Slickepotten skriver:

    Skönt att ni mår bättre!
    Potatis blir jag alltid sugen på när jag varit magsjuk. Det känns regält men ändå lättsmält på något vis 🙂
    Vilket bra tips att prova lökdipp i köttbullarna, jag tål inte lök något vidare men gillar såklart smaken. Ska testas nån dag 🙂

    Ha en skön kväll!

  11. kryddburken skriver:

    Annelie!
    Potatisvatten har jag aldrig använt till moset, ja de borde ju bli luftigare. Lovar att prova! 😉
    /Linda

  12. kryddburken skriver:

    SAn!
    Ja, jag gör alltid köttbullar på plåt i ugnen, det blir mycket saftigare och håller formen bättre och man slipper stekos och de går dessutom fortare! 😉
    /Linda

  13. Gud så gott!! Vad skönt att ni mår bra igen!

  14. mikaela skriver:

    Gjorde köttbullar här om dagen och stod och svor över att det var så klurit att få en bra form på dom- och som en tankeläsare kommer du med det här tipset!!! TACK!! Blir köttbullar nästa vecka igen- måste pröva att göra dom i ugn! Åter ett stort TACK igen för all inspiration du ger när fantasin tryter!!! <3

  15. Karin W skriver:

    Ja ugnen är kalas att grädda köttbullar i! Visst blir man bara sugen på husmansmat ibland utan krussiduller? Hoppas ni piggat på er, kram Karin

  16. sussi hägg skriver:

    Hemmalagat mos <3 Vi bodde i husvagn i 2,5 månad med alla barn när vi byggde hus då försökte jag lura min ena dotter med pulvermos men icke….hon ska ha riktig potatis 😉
    Av Tomten önskade hon sig en STOR säck potatis hahaha
    Skönt att du är frisk nu Kram

  17. Vilka fina köttbullar! Jag har hört talas om att det ska va bra och enkelt att göra dem i ugnen men aldrig testat själv Men nu måste jag helt klart göra det!
    O så got det ser ut med potatismos! äter LCHF/GI mat just nu så det va ett tag sen man åt en smaskig potatismos. Fast blomkålsmos är en rätt bra ersättare faktiskt 🙂

    Om du gillar lyxiga delikatesser så missa inte tävlingen inne hos mig 😀
    http://mitthemochmintradgard.blogg.se/2010/june/tavling.html

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.