Färs

Godaste köttfärssåsen med rotselleri


Får jag presentera min favorit bland rotfrukterna! Herr Rotselleri! Han är mild, söt, god, perfekt smakhöjare och en nyttig sådan! I den maträtt jag gillar honom allra bäst är nämligen köttfärssåsen! Här kommer han väl tillrätta och han delar gärna sällskap med massa tomat och oregano! En 10-poängare helt klart!

Så tveka inte att stoppa honom i en plastpåse nästa gång ni står i grönsaksdisken och begrundrar dessna knölar, den ena mer lik den andra. Rotsellerin är billig och ett måste till ”mammas köttfärsås” enligt Joline! 🙂

I den här såsen har jag valt att riva både rotselleri, morötter och finhackad lök. Detta har fått fräsa ihop i stekpanna med en massa oregano. När man sedan brynt köttfärsen så tillsätter man detta ”fräs” av goda smaker och köttfärssåsen är gå god väg till succé! Glöm inte tomatpuré, ketchup, å de ska inte snålas! Rotselleri tycker om tomat! 🙂


Rotsellerin är min absoluta favorit av rotfrukterna. Den åker titt som tätt ner i varukorgen och till 90% så använder jag den till köttfärssås! Innan du river ner den så går det utmärkt att skala den med osthyvel!


Riven rotselleri.


Här tillsammans med rivna morötter och hackad gul lök.


En utomordetligt fin smakgrund till köttfärssåsen.


Det färdiga resultatet. 1 kilo blandfärs, 1 rotselleri, 2 gul lök, 2 morötter, oregano, tomatpuré, ketchup, köttbuljong, salt & peppar & en gnutta socker… Redning med maizena.

22 svar till “Godaste köttfärssåsen med rotselleri

 1. Bra tips, det spar jag =)

 2. Linda skriver:

  Hej
  Först o främst måste jag berömma din blogg och dina underbara maträtter! Undrar bara hur mycker mjölk och buljong har du i denna köttfärssåsen? Ser jättesmaskigt ut och ska absolut testas nästa gång!!

 3. Mona skriver:

  Håller med, rotsellerin är helt fantastisk! 😀 Har hittills använt vanlig stjälkselleri i köttfärssåsen (och morötter så klart!) men ska definitivt testa herr rotselleri också 🙂 Tack för tipset!

 4. Tina skriver:

  Vilken härlig matblogg med en massa gottis!….hit kommer jag nog fler gånger 😛

 5. 40-nnting skriver:

  Vilket bra tips om att ha rotselleri i köttfärssåsen. Det får jag pröva någon gång.

 6. Malin skriver:

  Det ska jag prova, brukar ha selleri och morötter i men det har jag inte prövat-än! Men jag tycker köttfärssåsen mår bra av att koka i lite rödvin, brukar inte du göra det?
  Trevlig mys-pys fredag!/Malin

 7. Karin skriver:

  Hej!
  Tittar in för att önska er en riktigt trevlig helg, full med god mat och mys!
  Samtidigt vill jag tips om min tävling som nu är i full gång, du kan vinna en härlig bakbok!

  http://www.bagerskan.se/2010/03/tavlingsdags-lange-sen-sist.html

  Kram Karin

 8. Fru Matglad skriver:

  Aha! Det har jag aldrig testat. Måste jag komma ihåg nästa gång jag handlar..=)
  Kram

 9. Anna skriver:

  Heeeej Kryddis! Läste precis din kommentar på min blogg och blev så glad!! Vad gullig du är!! Vasaloppt var helt underbart roligt och jag ångrar inte en sekund att jag åkte!! Det är nog faktiskt det roligaste jag någonsin gjort tror jag! 🙂 Sen så vilade jag faktiskt både måndagen och tisdagen efter loppet.. så det så! ;P

  och vet du Kryddis…. jag säger alltid att mammas köttfärssås är den allra bästaste… men jag tror nog att du skulle nog vara den enda i hela världen som skulle kunna laga en lika god köttfärssås som henne! 🙂

  Massor av kramar!!

 10. Anne skriver:

  Hej Igen!
  Har inte varit inne på sidana på ett tag så nu har jag tittat tillbaka lite. Det var rent livsfarligt! 😀 Ostbrickan, kakan, biffruladerna jag vill ha allt nu! Så blev jag jätteglad över beskrivningen av köttfärssåsen. Har fått sluta äta tomat eftersom jag antagligen inte tål det. Det är verkligen katastrof.
  Ska försöka piffa till köttfärssåsen efter din beskrivning ovan och också ta till lite rödvin som det stod i en kommentar. Ibland som funkar inte hjärnan för möjligheterna utan jag stannar vid problemen. Önskar dig en solig och fin helg!

 11. Cathrin skriver:

  Vilket toppentips, har aldrig provat rotselleri – däremot brukar jag(som du)ha rivna morötter i köttfärssåsen, så bra att dryga ut det lite. Hoppas ni får en bra helg nu! /Cathrin

 12. KarinW skriver:

  Håller med att rotselleri är en smakhöjare men jag är dålig på att använda den själv ,blir i köttgrytor ibland. Hoppas du mår bättre nu och att ”flunsan” ger sig. Jag blir alltid såååå hungrig när jag ser dina bilder fast jag åt frukost nyss!?
  Hoppas solen skiner på din ö/kram Karin

 13. Heidi skriver:

  Jeg har nettopp oppdaget det men jeg kommer til å følge med deg videre:) ta en titt på bloggen min;)
  http://middaghosdolbakken.blogspot.com
  Heidi

 14. Kalmar FF-korven smakar precis likadant som Kalmarkorv. Tror jag i alla fall. Det var längesen jag åt Kalmarkorv. Jag får väl ta och gratisäta lite på julmarknaden på slottet och jämföra. 😉

  Hoppas allt är bra med dig och att ni har en trevlig kväll med Melodifestival och allt! Såg din blogg på en TV-skärm när jag var och provsmakade på Maxi igår! (Det låter som att jag är där och gratisäter ofta… 😉 Men jag jobbar bara 100 m därifrån, så då är det mer ok. 🙂

 15. Selleri är kung till mycket 🙂

  Själv använder jag stjälkselleri i 2-4 mm tjocka/tunna skivor tillsammans i lökstekningen i grunden till mycket matlagning. Detta som smakhöjare istället för glutamatprodukter och liknande.

  Nä, blev jag hungrig. Igen 😉

 16. Hemmakatten skriver:

  Hej!
  Gillar din blogg. Har provat fetaostgratinerad sötpotatis. En höjdare. Du har något att hämta hos mig:
  http://hemmakatten.blogg.se/2010/march/sunshine-blog-award-1.html

 17. Anne skriver:

  Åh, tack för den påminnelsen! Jag hade en halv klump kvar i kylen från min Årstidernalåda, och hade svår ångest för vad jag skulle göra med den.. men här kommer den ju absolut till sin rätt. Nu puttrar det för fullt på spisen 🙂

 18. mattson skriver:

  Attans, nu ar hemligheten spridd. Sellerin var ju hemligheten i kottfarssasen.
  ”Pappas” kottfarssas numera ingen hemlighet…
  Trist;-)

 19. Annemie skriver:

  Gott med en ny smak att tillsätta i köttfärsåsen 🙂 Kul att göra något lite annorlunda med klassikern. Måste jag testa någon dag!

  Kram

 20. Helena Ljunggren skriver:

  Rotselleri är något som jag den senaste tiden har fått upp ögonen för. Förr tyckte jag inte alls om det. Jag känner att jag absolut måste testa din variant av köttfärsås i veckan 🙂

 21. annamaria skriver:

  Nu är även denna variant lagad. Mycket god! Ännu en variant som det är lite ”skolsmak” på. Det blir mustigt med sellerin och morötterna. Tack för ännu ett gottigt recept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.