Västerbottenpaj

västerbottenpaj
Idag har jag haft jobblunch här hemma och då bjöd jag på denna klassiker – Västerbottenpaj! Jag tror inte det finns nån godare paj egentligen, denna kombination med gräddfil, hackad rödlök och löjrom är oslagbar enligt mig! Det är grymt gott. :) 
 
Det här behöver du :

Pajdeg :
1 toppits pajform aluminium 14dl
150 g smör eller margarin
 2 dl mjöl
1 msk vatten

Fyllning :
250 gram riven västerbottenost
2 äggulor
2 hela ägg
2 dl grädde
Salt

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till pajdegen i en bunke med fingrarna! Tryck ut pajdegen i formen och nagga med gaffel. Ställ i frysen under tiden du förbereder pajfyllningen. Riv osten och blanda ihop till en smet med resten av ingredienserna. Förgrädda pajdegen ca 10-12 min i 175 grader. Ta ut ur ugnen och lägg i fyllningen och grädda ytterligare ca 20 min.

västerbottenost_recept
Den speciella smaken… Västerbottenost! Ja, den ÄR god! Och inte lik någon annan!

västerbottenost
En vacker syn för en gourmet!

riven_västerbottenost
250 gram blir precis perfekt till denna paj!

pajdeg_västerbottenpaj
Förgräddad.

fyllning_västerbottenpaj
Min fyllning är lite annorlunda tack vare dom två ensamma äggulorna i smeten. Men jag lovar detta är den absolut godaste västerbottenpaj som finns! 😉

västerbottenpaj_recept
Fyllningen i pajskalet. Nu in i ugnen.

paj
Efter 20-25 min så är den klar. När du tar ut den så ”dallrar” det fortfarande lite lite i mitten, men låt pajen ”stå till sig” och servera den med fördel kall. Pajens fyllning blir krämigt läcker på ”spetsen” av pajbiten! :)

västerbottenpaj_recept
Wooilaa! Servera med en klick gräddfil el. cremé fraiche, hackad rödlök och löjrom, gärna Kalix-löjrom!

Print Friendly

34 reaktion på “Västerbottenpaj

 1. ser så gott ut! Blir nästan aldrig det här hemma då lillen är mjölkproteinallergiker:(( Men imn får det nog bli paj iallafall. blir så sugen.

 2. mmm vad gott, min favorit paj med!! jag brukar ha vispad creme fraiche på oxå.

  till jul gör jag en västerbottenpaj men med strimlad skinka i och skriver ”god jul” med deg ovanpå 😉

  ha en skön kväll, har ni oxå fått nån snö där nera på Öland nu??
  kram!

 3. Jättefin bild på pajen! Hoppas att allt är bra med dig inför jul! Själv ska jag julhetsa i Kalmar i dagarna, med obligatoriskt köande inne på Gerdas… Jag har funderat på att kolla in Möllstorps Deli vid Träffpunkten och se vad de säljer för spännande delikatesser, har du varit där och kollat utbudet på sistone?
  Kram!

 4. Har gjort den där två nyår i rad nu, fast som små förrätter. Då i bullformar av aluminium. En riktig aptitretare som man vill ha mer av.

 5. Fantastiskt god paj m tillbehör som jag bjöd på juldagskvällen. Blev så uppskattad och vackert med tillbehören och dekorationen.
  Tack och bock för recept!

 6. Pingback: ikväll äter vi « SANDRAS VÄRLD

 7. Krydda fyllningen med cayennepeppar och strunta i att göra egen deg o köp smördeg, enkelt o MYCKET godare! 😉

 8. Studenten stundar snart & jag har bakat ett helt gäng med Västerbottenpajer efter ditt recept. Det med spänning fram emot vad gästerna ska tycka om denna läckra paj. Har själv ej ännu provsmakat då pajerna gräddas för fullt inne i ugnen just nu. Återkommer med betyg! : )
  Ha en fin kommande helg i solskenet! : )

 9. Har en paj nu inne i ugnen och väntar med spänning på resultatet!
  Tack för receptet! Hoppas det uppskattas av våra gäster på kräftskivan ikväll :)

 10. Gjorde den här till kräftskivan för ett tag sedan och den var verkligen supergod. Fick en paj över och slängde in den i frysen. Funderar nu på om det gick att frysa den och hur jag enklast gör när vi ska äta den.

  mvh Liselott

 11. Fantastiskt god! Mina gäster tyckte att det var den godaste Västerbottenpaj de någonsin ätit…detsamma tyckte jag!

 12. Pingback: Västerbottenpaj | Matarkivet

 13. Pingback: Västerbotten cheese quiche | The Food Archive

 14. Tack för receptet! Jag har gjort den här pajen 3 ggr på en vecka nu :) Är fullkomligt besatt. Jag busade även till det och la dit en extra äggula till och körde 300g ost. Väldigt bra :)

  Hade

 15. Hejsan!
  Jag googlade på VB-paj och hittade din sida. Gjorde den och jägarns i min lilla låda så god och krämig den blev. Riktigt fin och uppskattad av gästerna. :)

  Hälsningar Sara

 16. Jag kommer från västerbotten, växt upp med både osten och pajen, men aldrig har jag ätit en WB-paj som varit godare än denna! Tack för ett fantastiskt recept. Jag tillsätter även en hackad chili i för lite sting.

 17. Har ännu inte smakat pajen, men var tvungen att göra om pajskalet. Det blev alldeles för smörigt och den stelnade inte alls.. Gjorde om degen med 3 dl mjöl istället och då blev det mycket bättre!

 18. Pingback: Västerbottenostpaj | Familjens recept

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>