Potatisrätter

Hasselbackspotatis

hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis är himla gott och väldigt enkelt. Använd i stort sett vilken potatis som helst, jag föredrar dock en fast sort. Skär av en tunn skiva i ”botten” på potatisen så står den stadigt när du skär snitten på ytan.  Skär tunna snitt nästan helt igenom varje potatis. Använd vass kniv och akta fingrarna! 😉 Ett tips är att lägga potatisen mellan två skärbrädor så kan du skära nästan ner till botten utan att dom går sönder.

Placera hasselbackarna i en ugnsfast form, gärna med bakplåtspapper. Krydda med salt, gärna flingsalt. Valfri krydda därtill, lite beroende på vad du serverar potatisen till. Skär/hyvla tunna skivor av smör med osthyvel och lägg överst på varje potatis. lite ströbörd eller panko är också gott. Ös potatisen en gång var 15 min. På slutet kan du riva över ost som får smälta ner.

25 svar till “Hasselbackspotatis

 1. Ann skriver:

  Om man som jag bor i ett hus som heter Hasselbacken så kanske du kan förstå vilken potatisrätt som är favoriten här hemma.. =)

  Skär också alltid bort en skiva i botten så att den står stadigt sedan brukar jag använda tre skärbrädor när jag skär potatisen. Jag lägger två av mina tunnaste brädor på en tredje vanlig bräda. Liten glipa mellan de två översta och potatisen där emellan, sedan är det bara att skära på.
  http://annsann.wordpress.com/2009/02/08/hasselbackspotatis-flaskfilegryta-med-rod-chili-purjolok-och-vitlok/

  Mer hasselbackspotatis åt folket!

 2. Ulla skriver:

  Nu blev jag hungrig…
  Potatis i alla dess former är bara så gott och har högt mättnadsindex, man håller sig mätt längre än av ris o pasta.
  Vår favorit är ugnstekt med rapsolja/smör, grovt salt, lite svartpeppar och en kruka timjan. Jag låter skalet va kvar och skivar den 1 cm tjocka.

 3. Freedomtravel skriver:

  Oj, den där rätten hade jag glömt bort… det var nog 15 år sen jag lagade såna där… men det ser ju onekligen rätt gott ut!

 4. Anders Öhman skriver:

  Lägg potatisen i en stor sked när du ska skära den.

 5. Mammamia skriver:

  Jaaaaa….det är en ganska så bortglömd variant som jag bara älskar!!!

 6. Karin skriver:

  Ja denna goda klassiker som man glömmer bort ibland och sen gör i perioder.

 7. Kalasgott skriver:

  Det var väldigt längesedan jag åt hasselbackspotatis nu. Måste göra det någon gång. Gärna till en rosa biff med rödvinssås. Mmmm!

 8. Emmeli skriver:

  God natt! lovejunkiie.blogg.se

 9. Boel skriver:

  Det absolut bästa med hasselbackspotatis är när man äter dem med en god sås som rinner in mellan skivorna… Fantastiskt! Får barndomsminnen:)

 10. Filibabba skriver:

  åh jag älskar hasselbakcspotatis! =)

 11. Fröken Dill skriver:

  Hasselbackspotatis är toppen! När vi var små lagade mamma ofta hasselbackspotatis när det skulle vara fint. Jag minns alla de tända ljusen och den förväntansfulla stämningen.
  Kommer inte riktigt ihåg vad vi hade till, men antagligen biff med någon god sås, eller kanske ett kryddsmör…
  Hälsar fröken Dill

 12. Anette skriver:

  Tack för påminnelsen! Jättelängesedan vi åt detta! Nu ska det bli av. Jag lägger potatisarna i en träslev, då blir det perfekt avstånd till botten, och man förstör inte kniven när man skär mot sleven! Hälsn Anette

 13. Fridas kök skriver:

  Hasselbackare är ju sååå gott! Äter det rätt ofta faktiskt… 😉 Vi har också en hel del smör på och mot slutet strör vi över ett lager med ströbröd och sen mer smör! Blir knaprigt och jättegott!

 14. Anna skriver:

  Jag har ett litet tips när man ska göra hasselbackspotatis (säkert för jag lyckas skära mig i fingrarna lätt) så jag lägger potatisen i en träsked o sen skär jag, då blir det automatiskt samma ”djup” på skårorna… Men smart också att skära bort botten, har jag inte tänkt på… Ha en bra dag o tack för trevlig läsning hos dig! MVH Anna

 15. Therese skriver:

  Jag bara älskar potatis i alla olika varianter..
  Denna variant är ett barndomsminne, åts ofta hemma hos oss. Då va det väl inte lika vanligt med pommes som det är nu ( låter ju som jag är från dinousariernas tid, jaja kanske håller på vara så också).
  Mammas hasselbackspotatis är dock bäst…

 16. blev så sugen på hasselbackisar så det har vi ätit till middag 🙂 bästa tricket är att lägga potatisen på en träslev och skära snitten så går de inte rakt i igenom potatisen utan blir alldeles lagom.

  trevlig kväll!!

 17. oj fler som tipsat om träslevsknepet ser jag nu 🙂 men det tål att upprepas!

 18. Helena Ljunggren skriver:

  Träslevstricket är något jag också använder mig av, annars blir det för trixigt 🙂 Dina bilder är väldigt läskande som alltid 🙂

 19. Lina skriver:

  TACK för din härliga blogg! Jag blir så glad av den. Dina tips och recept underlättar verkligen!! / Lina

 20. Malin skriver:

  tänk vad olika man gör! vi har Alltid ströbröd ovanpå smöret.. blir suuuuupergott!:)))
  du har såå fina bilder på all mat!blir sååå sugen!:)

 21. Glottaren skriver:

  Sitter med en kall öl och längtar efter Hasselbackspotatis nu.
  Det får det bli i min nya ugn nästa helg.

 22. Rajdidaj-Majkel skriver:

  Fina bilder! Nästan i klass med mina!

  Tack för tipset! Nu ska vi laga hasselbackspotatis och till det grilla något gott.
  Grillad ekorre har jag smakat på i Thailand och det smakade väldigt sepciellt faktiskt. Påminner om revbensjäll.
  Men det är ju tyvärr svårt att få tag på de små gynnarna här så det blir väl stekt leverkorv och en flaska sangria till det hela.

 23. God smak på Tungan. skriver:

  Jobbar ju som kock och vill bara rekomendera att man tar sig ett järn eller två medans man tillagar sin hasselbackspotatis, ett par öl bör även inmundigas innan man sätter tänderna i sin potatis.
  Sen tycker jag att en skiva julost på varje potatis passar utmärkt så här när det lackar mot jul, det tipset får ni alldeles gratis.

 24. Petra skriver:

  Någon som vet om det går att förbereda ex dagen innan? Hur värmer man dem bäst i så fall?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.