Debatt

Du slänger 100kg mat varje år!

Svenska folket slänger 100kg mat per person varje år!
900 000 ton mat åker rakt ner i soporna! Och då räknas inte potatisskal, matens förpackningar, benrester å sånt. Känns ju inte så kul faktiskt… För att inte tala om hur mycket mat vi slänger enbart för att datumet gått ut!

Nu har jag suttit och funderat ett tag på detta med mat, matrester, överbliven middag, och allt svinn från kök och matlagning som går rakt ner i soporna! Hur duktiga är vi egentligen på att ”ta vara” på vår mat! Kanske kan vi bli lite bättre?? 
(Källa; Statistiska Centralbyrån)
 
Står det alltid NYLAGAD mat hemma hos er varje dag??
Lagar ni mat så det bara räcker till en middag? Hur mycket mat slänger ni i ert hushåll? Skulle ni kunna förbättra er på sikt?
Jag lagar aldrig mat till bara EN middag, det måste jag erkänna. Här finns alltid lagad mat i kylskåpet att värma, ta med som matlåda eller delar av som får fungera till nästkommande middag och jag avskyr att slänga mat. Hellre så försöker jag klura ut nåt fiffigt så det går att tas tillvara på.

Om vi tex. ska äta stekt fisk & potatismos på måndag, ja då blir det ofta fisk över som kan användas till pålägg, potatismoset blir stekta potatisbullar med fläsk o lingon. Överblivet fläsk blir en pasta carbonara…

Okej, vi tar en till!
köttfärssås
Spagetti & köttfärsås på tisdag, då blir det köttfärssås till crepés på onsdag och pannkakor med sylt till soppan på torsdag! Finns det fortfarande köttfärssås kvar så blir det varma mackor till fredagkvällen eller en shepherds pie…

En till?
Helstekt kyckling i ugn med ris o tillbehör, de blir pastasås med kyckling en annan dag. Kycklingsandwish till utflykt. Eller kycklinglasagne, eller pastasallad med kyckling. Eller en god röra till bakpotatis etc etc etc… På söndag lyxar vi till det med en härlig slottsstek… Överblivet kött tärnas till köttsoppa, eller skivas tunnt till pålägg.

sandwish
Dessa kycklingsandwish gör jag av helstekt kyckling som blivit över. Perfekt som utflyktsmat, tex i skolan.

Det blir stor skillnad i plånboken om man tänker såhär! Vi gör nu en matlista för en vecka så ska vi se.

Måndag
Köttgryta från söndagens storkok. Här behöver vi bara koka potatis eller ris och fixa en sallad.
Tisdag
(Kokar några extra ägg till frukosten så det finns till middan)
Det finns kokt potatis över från måndagens middag. Det blir med andra ord stekt potatis, korv, kokta ägg, och spenatsås.
Onsdag
Överbliven stekt korv, funkar fint i en makaronipudding idag. Bara koka pasta. Blanda tillsammans med korv i en form och grönsaker ur kylen. Ta vad som finns. På med en bechamelsås eller äggstanning.
Torsdag
Soppa! Vi gör en vegetarisk potatis och purjolökssoppa.
Fredag
Idag blir det biffar med rostade rotfrukter i ugn och vitlöksyoghurt. Potatis & purjolökssoppan mixas med stavmixer och används i smeten till biffarna.
Lördag
Överblivna biffar används till lunchbaguetter med rödbetssallad idag.
Två hela kycklingar åker in i ugnen. Kyckling fajitas i tortillabröd ikväll! 🙂
Söndag
Kycklingomelett till lunch.
Ugnspannkaka med äpple & fläsk till middag. Det finns säkert lite rotfrukter kvar såsom morötter, eller potatis som du också kan riva ner i ugnspannkakan.

grötbullar
Grötbullar bakar jag på överbliven havregrynsgröt.

ATT HANDLA HEM :
Nu förutsätter jag att mjöl, kryddor, mjölk, smör/olja,
såsredning & buljong finns hemma.

Högrev 75kr
Potatis 10kr
Korv 30kr
Ägg 20kr
Spenat 10kr
Pasta 10kr
Purjolök 5kr
Köttfärs 60kr
Rotfrukter 35kr
Turkisk yoghurt 15kr
2 hela kycklingar 120kr
tortillabröd 20kr
sidfläsk 30kr
Div. sallad 50kr

Totala summan för denna veckas mat ligger strax under 500kr! Och då har jag räknat med 2 vuxna & 2 barn. Summorna är naturligtvis på ett ungefär och variera såklart beroende på vart man handlar och vilket märke man köper osv. Men mellan tummen och pekfingret så tycker jag det är otroligt billigt och nånting man absolut borde tänka på om man har det knapert i plånboken! Budgetmat är aldrig fel lite då och då!

banankaka
Nånting som jag tror att många är duktiga på att ta tillvara är bananer. Banankaka är väldigt populärt och funkar allra bäst med just övermogna bananer! 😉

Nu vill jag ha era tankar och åsikter om detta!

  • Hur tänker ni om bäst före datum och utgången mat?
  • Vad är DITT bästa spartips vid matlagning?
  • Hur tänker ni när ni handlar?
  • Veckohandling med planering/impulshandling?
3

37 svar till “Du slänger 100kg mat varje år!

  1. Hanna skriver:

    Oh kul! Där kom matlistan =) Spännande! Massa kramar

  2. Vilket bra inlägg! Gillar att du tar med priser och ekonomi, för det finns verkligen pengar att spara!

    Vi slänger nog en hel del mat, mest av lathet och brist på fantasi. Tyvärr 🙁

  3. zarah_81 skriver:

    äntligen det var på tiden, du har verkligen det bästa inom matvärlden!!!
    jag var på besök hos svärföräldrarna och blev imponerad av min svärmor hon slänger inget i soptunnan förutom plast och papper, och hur hon gör var verkligen något intressant, hon lagar en massa mat har en stor frys där hon fryser det mesta som går o frysa maten som hon lagar får man äta som senmiddag eller till barnen som ska ha något snabb. brödkanter överbliven köttbitar ben och annat sparar hon i ett enskild frys där hon senare ger till sin trädgårdsmästare som använder det som foder till sina djur. överblevna rester från fester ger hon till sin hemmahjälp så de också har något och njuta av.

    själv har jag ingen trädgårdsmästare eller någon hemmahjälp, men jag har börjat med att spara de brödrrster för att vis edan ger till fåglarna jag fryser in de så det blir inget mögel, och sonen älskar och mata djuren. mitt enda problem är köttet och resterna jag försöker att laga det son behövs för att äta och inget blir över men det händer att vissa saker slängs ner:-( men med dina tips blir det nu uttmärkt ska läsa noga dina menyer o gå efter dem. det är bara härligt och läsa det i din blogg du är bäst!
    kram kram

  4. Annika skriver:

    Hej!! Jag följer din blogg, och har gjort det ett tag. Den är helt underbar!! Jag jobbar själv med med mat på en folkhögskola så jag är väldigt mat och bakintresserad. Varit i Stockholm i helgen på brödkurs med Jan Hedh. Kanondagar…..Blev väldigt besviken när jag kom hem och såg att du inte vunnit matbloggpriset.
    Kanonblogg
    //Annika

  5. Ingelöf skriver:

    Vi är 2 st i hushållet och vi veckohandlar, skriver en matsedel för veckan som vi utgår ifrån när vi handlar.
    Detta medför att vi bara köper det som vi behöver.

    När vi lagar mat, lagar vi alltid 4 portioner. Det blir middag till kvällen och varsin matlåda till lunch dagen därpå. Därmed sparar vi lunchpengar. Oftast slängs ingenting.
    Men om något blir över så försöker vi ta vara på det på olika sätt, bla som du beskriver.

    Bra inlägg! Det är viktigt att tänka på ekonomi och att inte slänga och slösa!

  6. Linda skriver:

    Veckans alla måltider lagas efter en veckomatsedel. På så vis kan man utnyttja extrapriser, ta vara på all mat man köpt och samtidigt få en smidig vardag.

    Jag lagar mer mat än vad vi äter upp, resterna blir matlådor att ta med till jobbet eller att ha som lunch/middag när det ska gå fort.

    De flesta andra rester (mat man inte orkat äta upp som ligger på tallriken, puts från kött osv.) äter våran schäfer Nikita upp. Det som hon inte äter hamnar på komposten (äggskal, kaffesump osv.) och blir bra gödsel i potatislandet.

    Mat som har passerat bäst före datumet hamnar oftast på komposten, men yoghurt, mjölk eller annat flytande spolar jag ner i avloppet.

    Jag försöker verkligen att slänga så lite som möjligt i vanliga soporna, är så fruktansvärt onödigt…

    Tack för en underbart bra blogg och läckra bilder 🙂

  7. Mikaela skriver:

    Jag vet med mig att datumen alltid är tilltagna. Köpte ett paket grädde i butiken igår som gick ut flera dagar tidigare. Var inget fel på det öht. Om man vill käka billigt så rekommenderar jag med varm hand strömming! 🙂

  8. Hmm skriver:

    Lagar nästan alltid exakt vad som ska konsumeras. Ska jag laga till lunch-låda så planerar jag in det i matlagningen från början.

    Tror att många inte vill laga för stora portioner, då det finns en rik att man äter mer än vad man tänkt sig.

  9. Millis skriver:

    Lagar aldrig mat till bara en portion, förutom gröt *ler*, trots att jag bor själv. Veckoplanerar menyn och om jag har frysen full av råvaror gör jag veckoplaneringen utifrån vad som redan finns hemma. Om det däremot behöver fyllas på i förråden gör jag nog planeringen först och handlar därefter. Sen passar jag alltid på att ladda frysen med sånt jag tycker alltid är bra att ha hemma och kikar också efter vad som är på erbjudande.
    Maten som blir över från middagslagningen går dels till matlåda till lunchen dagen efter, resten fryses ner i portionsstorlek till lunchlåda en annan dag.
    Skiter fullständigt i bäst-före-datum på mat där smak- och luktsinne bättre talar om för mig om det är ätbart eller inte, är uppvuxen på bondgård där vi till stora delar hade självhushållning och då var smak och lukt det enda man kunde förlita sig på, fanns inget bäst-före-datum på sådant 🙂
    Slänger mao extremt sällan mat, vilket så klart känns bra både ur miljöhänsyn och ekonomisk hänsyn.

  10. Anna skriver:

    Du är verkligen så som jag strävar efter att bli, jag försöker också göra så, oftast funkar det men ibland inte.

    Vad gäller bäst före: tittar först, luktar sen, smakar sist, är det inget konstigt så äter jag det. Försöker tänka så som det står på danska produkter, ”Minst hållbar till” står det ju, vilket jag tycker passar bättre!

    Mitt bästa spartips: Laga mycket när du ändå lagar, ha till lunch dagen efter o frys in färdiga matlådor. OCH HANDLA ALDRIG HUNGRIG! 😉

    Vi (oftast tillsammans med sambon men ibland ensam) gör alltid en matlista inför veckan o storhandlar en gång i veckan, behövs det så kompletterar vi med tex frukt, grönsaker o mjölk under veckan.

    Dessvärre tror jag att det är väldigt många som handlar nästan varje dag, och inte har framförhållning vad gäller mat. Jag hoppas att fler får upp ögonen för hur mycket man faktiskt kan tjäna genom att tänka så här!

    Ha en jättebra dag!
    /Anna

    ps. första gången jag besöker dig men DEFINITIVT inte den sista! ds.

  11. Ingeborg skriver:

    Haha. Verkligen samma tema! Bra tips med att planera med rester.
    Själv är nog mitt bästa spartips att jag handlar nästan dagligen, och håller fingrarna i styr när man handlar. Då handlar man bara just det man behöver för måltiden och har inte massa grönsaker eller nåt som ligger och möglar i kylen. De enda saker jag försöker att alltid ha hemma är saker som håller länge, som frysta grönsaker, diverse rotfrukter och vitkål. Och såklart alltid använda rester i matlådor, eller frysa in!

  12. Lina skriver:

    Jag har ibland ingen ork eller lust eller fantasi till att ställa mig och laga mat kl 19 på kvällen efter en lång arbetsdag.. därför blir det ibland endel luncher ute, vilket är en onödig utgift igentligen.. På helgerna försöker jag laga bra matlådemat, bla lasagne, köttfärssås, ja sånt där som är bra att frysa ner och som det blir mycket utav.
    Och det har hänt att jag skrivit en matsedel för hela veckan och gått och veckohandlat, vilket är super, jag sparar pengar och lagar bra mat. Men, ibland kommer det saker ivägen eller att man helt enkelt tappar lusten att ställa sig och laga mat, då ligger ju varorna som man hade tänkt laga den kvällen i kylen och bara blir gamla :S
    Vissa perioder bara älskar jag att laga mat när man har inspiration och lust, men vissa veckor så bara orkar man inte ställa sig vid spisen och man har dessutom noll fantasi. det ska ju vara kul att laga mat 🙂 Därför går jag in här ibland när jag behöver fylla på i inspirationsförrådet 😉

  13. Ellinor skriver:

    Vi gör matlådor av allt som blir över, så rester är på så sätt inget bekymmer. Vi veckohandlar och planerar allt ätande. Vi försöker köpa och äta säsongsbetonat av frukt och grönsaker. Bäst-före-datum ser jag som rekommendation, jag tittar-luktar-smakar i stället för att gå efter det.

  14. Anna skriver:

    Underbart inlägg!!!

    Eller kan man skriva Underbart? 😮

    Jo, det kan jag nog!

    För jag tycker det var helt perfekt skrivet och formulerat.

    // KRAM

  15. Beatrice skriver:

    Tack! Det här riktigt intressant och kul.

    Vi är 2 vuxna här hemma och vi slänger i princip ingenting i matväg. Vi köper så mycket som möjligt ekologiskt men tyvärr är det t.ex svårt att få tag på eko-griskött och eko-kyckling. Vi gör en veckomatsedel baserat på vad som i första hand finns i frys/kyl/skafferi och vi har fasta matdagar dvs. Måndag-soppa/korv, tisd-fisk, onsd-vegetariskt, torsd-soppa, fred-fisk, lörd-kyckling och sönd-kött. (Visst händer det att vi ruckar på detta men i princip håller vi fast vid matdagarna). Vi veckohandlar och passar då också på att köpa sådant vi normalt sett äter som är på extrapris men som ändå inte är inplanerat just denna veckan. Senast blev det t.ex 2 hela kycklingar för 19:90/kg, hel benfri karré för 49:90/kg, lite ekologiska chorizo och kabenoss för halva priset (kort datum och som kommer att förgylla kålsoppan en kulen dag). Kort datum är verkligen en sanning med modifikation. Många matvaror håller mycket längre än datumet på varan. Det är se/lukta/smaka som gäller. Har jag för mycket mjölk blir det en mannagrynspudding till efterrätt eller en sats risgröt. Jag köper gärna grytkött och tar undan en bit som jag fräser i små tärningar och fryser in. Perfekt som bas till en gulaschsoppa. Eftersom vi köper ekologiska frukter kan jag utan vidare riva skalen av apelsinen innan den äts och skalen hamnar antingen i frysen eller i en nybakt kaka. Likadant med citroner. Vi försöker dessutom äta efter säsong och det gör att priserna trots allt hålls ner även för ekologiskt. Vi bakar det mesta själva och där sparar vi massor av pengar. Sist men inte minst vi försöker göra något kul av handlandet och har ofta med oss en fikakorg som vi njuter på något fint ställe innan vi handlar (ok, vi har ett par mil till affären). Man måste mysa även i vardagen =)

  16. sigrid skriver:

    bästa inlägget jag läst på länge! du har verkligen en sund och inspirerande syn på matlagning, ekonomi och miljö, önskar det fanns fler som du! Försöker själv tänka likadant och blev verkligen peppad av ditt ”ta till vara på gårdagens”-tänk! det är ju skandal att så mycket mat slängs varje dag!
    btw, älskar din blogg och klickar in på den varje dag! 🙂

  17. Sara skriver:

    Om det inte är läge att baka banankaka när bananerna börjar bli tråkiga går det utmärkt att mosa dem, stoppa i en påse i frysen och ta fram när det är dags.

  18. Carro skriver:

    Vi handlar för två veckor och om det blir mat över ena dagen äter vi det till lunch dagen efter eller tar med som matlåda.
    Jag gör oftast matlista och handlar därefter beroende på vad man har i frys och skafferi osv.Oftast tar jag recept härifrån för dom är så lätta och går fort att göra och inga krusiduller =)
    Bäst föredatum gör jag som ellinor ovan tittar-luktar-smakar.
    Bästa spartips är väl handla aldrig hungrig och gör veckomatlista , kolla reklamen om det är något erbjudande där du brukar handla man brukar alltid hitta något man kan fynda.

  19. Therese skriver:

    Himmel så bra! Jag gör veckomatsedel och veckohandlar efter den liknande många ovan, men känner att jag kan bli mycket bättre på mycket! Bland annat att handla efter extrapriser och andra erbjudanden, men eftersom reklambladen kommer på måndagen och jag i regel handlar i slutet på veckan…så blir det inte så. Vill heller inte slänga mat, men är samtidigt en smula äckelmagad, så jag erkänner att säkert mer går i sopen än vad som nödvändigt – men har samtidigt blivit mycket bättre på att ”återanvända” mat.

    Så jag välkomnar mer av det ditt inlägg handlade om! Det är kul och utmanande att använda sin fantasi och alltid roligt att ha mer kvar i plånboken.

  20. Tina skriver:

    Ååå, jag har läst din blogg länge, länge! Jag blir så imponerad av dig. Du är verkligen jätteduktig på matlagning och jag satt och fnissade för mig själv när du om och om igen kom på nya maträtter att göra av matrester:) haha det var som om du kunde fortsätta i en evighet! Fortsätt att vara så som bra som du är! Stor kram! Tina.

  21. Josefin skriver:

    För att få en studentekonomi att gå ihop tolereras inget slöseri! Ny middag lagas varje kväll, men däremot sparas alltid minst en portion till lunchlåda, antingen i kylen eller frysen! Att slänga finns inte, om det inte börjat växa oborttagliga mängder, eller om det smakar/luktar som att det verkligen har gjort sist – en bäst före-märkning kan handla om att vitamininnehållet bara är garanterat till detta datum.

    Matinhandling sker en gång varannan vecka – max! I ett kallt kylskåp håller sig både mejeriprodukter och grönsaker förvånansvärt länge, och i frysen förvaras kött. Min ekonomi jublar!

  22. elin skriver:

    VILKET bra inlägg!jag får superångest av att slänga mat, o av att se folk slänga mat. själv brukar jag handla utifrån reklambladen, det som är billigt för tillfället!sedan letar jag fram recept me aktuella ingredienser och lagar dem. detsamma gör jag om jag fått nånting över, googlar tex vitkål o så väljer jag nåt recept som passar. kanske hade jag alla eller nästan alla de andra ingredienserna hemma. eller så byter jag ut mot det jag har hemma!=) älskar också att öppna kylen och slänga ihop det jag hittar där!

  23. Johan G Noberg skriver:

    Riktigt bra inlägg som är helt enligt min matfilosofi.
    Hemma hos mig finns dessutom en varmkompost som får ta emot sin beskärda del av skal och ben med mera.

  24. Anette skriver:

    Bra! Jag har tonårsbarn (storätare), och hund. Resten går till mannens matlådor. Det värsta är väl om man glömmer en burk i kylen en vecka eller så…

  25. Helena Sjögren skriver:

    Vilket jättebra inlägg! Folk borde slänga mindre mat. När vi lagar mat hemma gör vi alltid så att det blir till lunchlådor nästföljande dag till Olof, mig och ofta också till mormor. (Så att hon inte bara äter Findus fiskgratäng) Sedan så försöker vi tänka till med maträtterna, så att om vi äter någon maträtt med potatis ena dagen, så kokar vi lite extra potatis och gör potatismos av det nästföljande dag, som vi äter med korv eller något annat. Men man borde faktiskt anstränga sig för att bli ännu bättre på det där. Vi brukar försöka veckohandla en dag i veckan, och äta efter matsedel.

  26. Isa skriver:

    Vilken otroligt bra inlägg! Jag är inne på samma sak, att använda rester till smörgåsmat eller i middag kommande dag. Tyvärr får vi sällan så stora mängder över att det räcker till en hel middag till men har man din matlista i bakhuvudet så är det ju bara att man lägger till lite så har man två måltider i en! 🙂

    Superbra att du tar upp detta, och inspirerande, tack!!!!

  27. Fridas kök skriver:

    Bra och intressant inlägg! Kul med så många kommentarer och att människor bryr sig om maten och miljön.

    Jag och sambon har det sista året blivit mycket mer medvetna om maten som slängs. Vi försöker nu använda maten till andra rätter och det har gjort att vi, i princip, aldrig slänger någon mat. Dessutom har vi bra planering. Vi utgår, som så många andra, från vad som finns i kyl/frys/skafferi och gör en matlista efter det. Då vet vi precis vad som ska lagas och allt som man köper går åt. Vi lagar ofta mat för fyra portioner, så finns det lunchlåda nästa dag – billigt och bra!

    Vi gillar att köpa ekologiska produkter och helst ska det vara ekologiskt och närproducerat kött också. Vi har helt enkelt letat upp bondgårdar i vår närhet som säljer av sin egen köttproduktion och köper från dem (många har ju tillhörande affär). Då köper vi kött för ca 1000 kr och sen räcker det i flera månader. Vi får varierade köttbitar, det är MYCKET godare kött och vi vet att djuren har haft det bra. När vi sen veckohandlar blir summan inte så hög – man märker verkligen att det är köttet som kostar om man köper det mataffären!

    Jag tror att många slänger mejeriprodukter, kanske för att det inte luktar ”färskt” längre. Men använd det i sås, bröd eller något annat där det blir tillagat (om man nu inte vill använda det som det är) för då försvinner ju smaken. Det är dumt att slänga när det egentligen inte behövs. Min mormors bästa knep för saftigt och gott bröd var att ha i gammal (alltså några dagar gammal) grädde, det gav fin kultur och smak sa hon – och hennes bröd har alltid varit min favorit! 🙂

  28. Annika skriver:

    Kort datum inget hinder öga o näsa avgör. Köttfärs som går ut samma dag kryddas och steks fryser in lagom mängd. Grädde lättvispas så går den att frysa, bra till sås. Vin som blir över hälls i ispåse och fryses för senare användning i sås m.m. Köper mjölk som går ut fryser den så finns det alltid mjölk till bakning hemma. Smör som säljs med kort datum åker ner i frysen. Lagar mat från grunden, bakar själv.

    Älskar denna sida =) Synd att du inte vann tävlingen Linda.

    Kramar//Annika

  29. Veronika skriver:

    Hallå hallå!
    Kikar ofta in här men säger sällan nåt, men det här var något som passade mig! Mitt mål är att aldrig handla något till fullt pris. jag handlar på erbjudanden och fryser in. Sen gör jag upp veckomatsedlar utefter vad som finns i frysen och köper tillbehören veckovis. Rester blir till matlådor! Här slängs ingen mat! Hittar jag tex en burk creme fraiche i kylen som håller på att gå ut så rör jag om lite i matlistan och puttar in en rätt där den kan användas. Gör ofta inventeringar i kyl och frys för att försäkra mig om att inget behöver slängas.

    Vill verkligen börja baka eget bröd också, känns som mitt hushåll blir mer fullbordat då! Ska bara hitta tiden…

    Tack en för en inspirationsrik sida!

  30. Sandra skriver:

    Ett jättefint inlägg! Jag och sambon MÅSTE bli bättre på sånt här, dels hinna använda grejerna innan de går ut så de inte måste slängas och att ta tillvara på överblivet från matlagning. Tex älskar jag stekt spagetti men varenda gång jag sparat spagetti har det inte blivit av och då står den och blir dålig.
    Det här med matlista är jättebra. Sambon gjorde en nyligen och försökte laga mat efter den, det som jag tror fattades då var att han inte tänkte på det här med att ta tillvara på det man hade dagen före.
    Tack för fint inlägg! Ska försöka bli bättre på detta 😀

  31. Cissi skriver:

    Åh vilket bra inlägg! Jag gör precis som dig och våra matkostnader är väldigt låga tycker jag. Jag gör en lista varje vecka och handlar efter det. Det finns mycket pengar att spara här. Jag tar oftast med resterna till lunchlåda vilket besparar lunchpengar också.

  32. Therese skriver:

    Ja jag tror nog att jag gör så jag också när det gäller maten, försöker att ta tillvara på allt..
    Tycker inte om att slänga..
    Om det bara blir en liten plutt kvar så brukar jag frysa in och ta fram sen om man vill göra en macka, omelett eller kanske till och med en sallad, ja matlåda kan det ju också få bli.
    När det gäller mjlölken och dess bäst före datum så har jag väldigt svårt för att dricka den om den går ut samma dag..
    Tycker det smakar ja , konstigt helt enkelt fast det är nog mitt huvud som det största felet sitter i tror jag, ha ha..
    Fast annars så kan jag köpa på halva priset och slänga i frysen..

    Veckohandla och planera därefter är nått som jag önskar skulle funka hemma hos oss, brukar alltid försöka men sen så faller det totalt bort..
    Försöker dock planera i huvudet vad vi ska äta och handla därefter..

    Tycker om att ha mitt eget bröd i frysen så jag försöker baka mycket bröd själv..
    Ibland kan mina tonåringar dock bli lite less och säga- men kan vi då aldrig få franska eller limpa?, att jag bakar det hela tiden det räknas inte..(visst är dom för söta)

    Spartips?, ja planera maten för veckan efter veckans extrapriser, ta tillvara på resterna, går ju allttid att trolla ihop nått, ha matlåda på jobbet, storkok…

    Jättebra inlägg får en att tänka till lite..
    Ha det gott

  33. Kumminosten skriver:

    Jag har startat en bloggutmaning ”Ät upp maten” för att påminna mig själv och andra om att inte slänga så mycket mat. Det går ut på att man ska röra ihop en måltid av det som finns hemma istället för att köpa nytt och slänga bort mat. Om du skulle ha tid och tycka att det vore roligt får du gärna anta utmaningen 🙂
    http://kumminosten.wordpress.com/2009/11/22/bloggutmaning-at-upp-maten/

  34. Så kom julmaten. Matrester blir bonusmat om man är smart.
    http://receptomaten.blogspot.com/2009/12/julmaten-som-blev-over-ditt-basta-tips.html

    Blev nästan arg när jag hittade den här sidan och tänkte till. Bra jobbat Linda!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *