Grytor

Kryddburkens köttgryta – EDWIN!

köttgryta_recept
Jag har hittat en smaksättning till mina köttgrytor som bara är helt oemotståndlig! Eller hittat och hittat, jag är bara inne i vissa perioder ibland! Ett tag kunde jag inte laga köttgrytor utan balsamvinäger eller rött vin, dom favoritgrytorna höll i sig länge!  Nu är det Edwin jag inte kan vara utan! Edvin är perfekt till fläskkött, allt fläskkött verkligen gifter sig med Edvin när dom möts! Ni måste prova! Har haft Johnny på besök ett tag också men nä, Edwin är snäppet bättre! Självklart är det senap jag pratar om! Seså, bjud nu hem lite vänner eller överraska familjen med en rykande god ”Edwin”, hälsa från mig! 😉 
 
Det här behöver du :

1 kg fläskkött (jag använde benfria kotletter som jag skar ner i grytbitar)
1 gul lök
1 röd paprika
2 msk Edwins senap
1 burk hela konserverade plommontomater
1 burk finkrossade tomater (Mutti)
5 dl hönsbuljong
2 tsk torkad persilja
400 gram färska champinjoner
1½ dl grädde
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i grytbitar. Fräs på i stekpanna på hög värme så bitarna får fin gyllenbrun färg. Stek bara lite åt gången och lägg åt sidan sålänge. För mycket kallt kött i grytan sänker värmen och köttet blir inte brynt, utan kokt! Finhacka lök och paprika och lägg ner i grytan tillsammans med köttet. Klicka i senapen och låt det få fräsa ihop någon minut så allt kött tar ordentlig smak! Slå på tomatburkarna, buljongen samt persilja. Sänk värmen på grytan och låt den småputtra ca 45 min. Tillsätt champinjonerna och runda av med grädden precis på slutet. Smaka av med salt & peppar. 

köttgryta_med_tomat
Hade från början tänkt att bara använda en burk konserverade tomater. Nämligen dessa hela plommontomater Galetto som är grymt goda i grytor, och sen fylla på med resten av färska tomater… Men när jag stod och skar upp dom försvann bitarna en efter en från skärbrädan av små hungriga fingrar så jag tog en extra burk, fast nu Muttis finkrossade tomater! Det ångrar jag faktiskt inte!

senap
Här har vi hela hemligheten! Edwin!

gryta_recept
Nu är vi en bit på väg med en god puttrande gryta och det doftar härligt i hela köket! Varma ångor från tomat och senap i en härlig kombination.

fläskkött
Smaklig måltid blev det absolut! Här serverat med basmatiris och broccoli.

14 svar till “Kryddburkens köttgryta – EDWIN!

 1. Anna/Frostrosor skriver:

  Edvin! Den senapen är något alldeles nytt för mig! Undrar om de säljer den här i Stockholmstrakten? I helgen gjorde jag faktiskt en smörgåstårta med inspiration från dig! Kika in och sukta genom skärmen! 🙂

 2. Åååh vilka oemotståndliga bilder! Blev hungrig igen trots att jag är mätt! 🙂

 3. Johan G Noberg skriver:

  Som alltid drar soppreklamen igång i magen när man läser och ser allt gott hos dig.

 4. Helena Ljunggren skriver:

  Senap är ofta bortglömt. Vi använder det väldigt mycket i vår matlagning. Så gott!!
  Läckra bilder..

 5. Kalasgott skriver:

  Ser helt fantastiskt gott ut!!

 6. Dennis skriver:

  Grytan såg väldigt god ut. Senap ger en god smak samtidigt som senapen framhäver många andra smaker pga sötman. I köttbullar och pannbiff ger senapen inte bara en god smak utan ger en väldigt fin färg när man steker dem. Trevlig sida.

 7. Fridas kök skriver:

  Mmm, ser jättegott ut! Jag har aldrig ätit Edvin-senap men det borde man kanske göra då? 😉 Finns den att köpa i vanlig stormarknadsbutik?

  Tänkte även fråga dig om du har några tips inför Skördefesten på Öland? Något man absolut måste uppleva? Något som är mindre bra (tveksamt iofs)? Jag åker med familjen och kommer vara där alla tre dagarna, ser framemot det jättemycket!

  Ha det bra!
  /Frida

 8. Johanna skriver:

  Nej men, vilket roligt namn på senap!:) Edvin ser lite ut som en mörkare honung, är den söt i smaken?

 9. Mmmm…den senapen är jättegod!!
  Vi har den även med cognacssmak på jobbet.

  Prova den till julskinkan….himmelskt!

  Galettos tomater brukar jag också köpa.
  Synd att inte mutti har hela tomater på burk..eller har dom det?

  Grytan verkar underbart god och ska testas nu när hösten kommer.

  Ha det bra! /Åsa.

 10. Jeanette skriver:

  Gjorde grytan igår å den blev jättegod!!
  Gjorde dock inte exakt som dej. Å när den stod å puttrade med passerad tomat, senap å buljong så tyckte jag faktiskt att den luktade illa! Så jag undrade lite vad jag hade gjort…Men när grädden kom i, å salt å peppar, så smakade den himmelskt! Vilket även de övriga fyra vid bordet tyckte. Enda felet var att jag gjorde lite för lite!

  Tack för underbar blogg. Jag kollar in här nästan varje dag! Det hör till mina morronrutiner 🙂

  / Jeanette

 11. Lina skriver:

  Låter spännande. Jag gillar senap framförallt till fläskkött.

 12. Krista skriver:

  Den här grytan gjorde jag igår, sååå god!!

  (En liten parantes: på senapsburken står det ”Edwin”, med w alltså, så jag hade lite problem att hitta receptet när jag sökte här.)

 13. Therese skriver:

  Lagar den nu 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.