Grytor

Fläskfilégryta med Svamp, Timjan, Citron & Vitlök

fläskfilegryta
En mustig köttgryta i regnrusket kanske? Grytor med fläskfilé går snabbt att tillaga för att få ett mört kött. Till skillnad mot nötkött som ska långkoka för att bli riktigt mört är det här en köttgryta som kräver minimalt med tid. Och med svamp, timjan, citron och vitlök blir det en rejäl smak av hösten återigen! 🙂 Timjan är en färsk örtkrydda som jag i första hand älskar till renskavspannor, men i en mustig höstgryta med fläskfilé gör den verkligen susen också!

Det här behöver du :
1 fläskfilé
1 gul lök
1 gul paprika
2 vitlöksklyftor
2 dl köttbuljong, egen eller med tärning
2 msk svartvinbärsgelé
300 g färska valfri svamp (jag använde champinjoner)
1 kruka färsk timjan
2 dl grädde
1 citron
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i 1½ cm tjocka skivor. Bryn skivorna snabbt i het stekpanna så de får fin färg. Lägg åt sidan. Finhacka lök, paprika och vitlök. Fräs på i stekpanna i en klick smör. Slå på buljongen. Klicka i några matskedar svartvinbärsgelé. Dela champinjonerna och lägg i dem också. Finhacka timjan och tillsätt tillsammans med grädden. Pressa i citron efter tycke och smak. Lägg ner filéskivorna i grytan. Låt småputtra på låg värme ca 15 min. Smaka av med salt & peppar. Servera med potatis och en grönsallad.

recept_gryta
Lite ingredienser till en mustig god höstgryta!

recept_fläskfile
Jag fullkomligt älskar min ”lilla” stekgryta från IKEA senior… Den passar till allt! Långkok gör jag i den ”stora” senior! Men detta är min absoluta ”vardags-gryta”!

köttgryta
Middagen är serverad! Kan det bli mer ljuvligt när regnet vräker ner utanför köksfönstret och mannen nyss kommit hem med 200 värmeljus från ikea!? 😉

fläskfile
Smaklig höst!

21 svar till “Fläskfilégryta med Svamp, Timjan, Citron & Vitlök

 1. Emilies Skafferi skriver:

  Mmm låter ljuvligt gott! Timjan är supergott till fläskfilé.

 2. Dannie skriver:

  Åh! Låter gott!

  Jag har bara läst dig ett litet tag och redan nu har jag gjort dina Svampmackor och denna gryta lär jag med göra.. Men jag funderar på att byta ut fläskfilen mot lövbiff då jag och min sambo inte är så stora på att äta kött som är lite ”tjockare” i konsistensen.. Tror du det kan funka med samma princip?

  Klart bästa svenska kök-bloggen enligt mig 🙂

 3. Chezsofia skriver:

  Ser verkligen gott ut!
  Visst är det härligt att grytornas tid är här =).

 4. Lisa skriver:

  Mm gud va gott det såg ut. Måste verkligen testas, speciellt nu när pappa var så vänlig å ta med en påse ölandspotatis till mig när han var på besök..

 5. Helena skriver:

  Åh nej lägg av vad gott!! Fläskfillen ser ju ut att smälta i munnen…fy jäsiken 🙂

  Hoppas att du får en trevlig och fin helg!

 6. Martina skriver:

  Varför köpte jag inte fläskfilé när jag var på Ica idag 🙂
  Ser jättegott ut och den borde ju passa även med kantareller vilket jag har många av i frysen.

 7. Mia skriver:

  åh, så gott det ser ut! Du är en sann inspirationskälla!
  Attans vad hungrig jag blev nu!! …dax att börja med middagen! :o)
  Ha en trevlig helg!

 8. hmm… jag vet inte vad det är men jag har så himla svårt för just fläskfilé. Men den här ser ju onekligen god ut. Kanske skulle våga prova ändå. Eller ersätta fläskfilén med kyckling!? 🙂

 9. En Smak Av Karin skriver:

  Wow! Det där lät verkligen supergott! Påminner lite om ett recept jag har med fläskfilé, basilika och citron, supergott! Bilderna du har är dessutom alltid superfina! 🙂

 10. Twinsister skriver:

  Mmmm ser jättegott ut! Ett recept att prova! 🙂

  Trevlig lördagkväll!

  Hälsningar,
  Elaine

 11. kakelochklinker skriver:

  mums filibabba ! Fina foton – blir ruskigt hugrig nu ! 🙂

 12. Johnnyponken skriver:

  FAN VAD GOTT <3333333

 13. Mitta skriver:

  Det här kommer definitivt provas!! Gillar din sida.. 🙂
  Ha en bra dag!
  /M

 14. KarinW skriver:

  Mysigt hos dig med den goda grytan och 200 ljus! Då är det inte alls fel med höst min vän!

 15. emma skriver:

  det där ser väldigt gott ut!

 16. Catering skriver:

  Ser riktigt vällagad ut det den här grytan!

 17. Jeanette skriver:

  Lagade grytan idag och den blev jättegod, lättlagad och goda smaker. Äntligen har jag hittat en bra blogg med bra recept och mycket variation.
  Här kommer jag att vara mycket!

 18. Jonas skriver:

  Står på spisen och puttrar nu, doftar och smakar ljuvligt redan nu. Kanske dock behövs redas lite faktiskt… kanske beror på att jag valde vanlig matlagningsgrädde (ekologisk, 15%) istället för ”riktig” grädde?

 19. Ulla skriver:

  Bjöd på denna idag, passade bra när det känns lite som höst ute. Så fantastiskt god gryta Linda, jag tog fläskytterfilé, det funkade bra. Kram

 20. Helle skriver:

  Hej
  Ser super gott ut! Hur lång tid har du den på spisen vid långkok?

 21. kryddburken skriver:

  Långkok gör jag mest med nötkött och då kan det få puttra 4-5 timmar på spisen.
  /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.