Fisk & Skaldjur

Pappas recept! Helstekt Röding i Ugn med Citronsås

kryddburken0000593
Lapplands landskapsfisk – Rödingen! Igår fredag sprang vi in som hastigast på Nisses Fisk för att köpa en bit rökt lax, då hittade vi väl röding!! Det har jag inte ätit sen jag var liten då pappa lagade maten. Men jag minns det fortfarande som igår, hur den smakade, salt, mjuk och mjäll i konsistensen, och ljuvlig god! Såsen sen då… Så enkel men så perfekt! Japp, allt spelades upp i huvudet hur det skulle smaka och med pappa i mobilen fick jag receptet för att kunna handla det som behövdes. Sen åkte vi hem och lagade denna fisk som jag ätit så många gånger när jag växte upp… Att nostalgi kan smaka sååå gott…

Det här behöver du :
1 hel röding (ca 1kilo)
1 citron
1 kruka dill
Salt (ej grovsalt)

GÖR SÅHÄR :
Snitta skinnet på rödingen på bägge sidorna. Ca 4-5 snitt. Salta rödingen innuti och utanpå. Fyll med citronskivor. Strö över lite dill på ryggsidan. Lägg på en ugnsplåt smord med lite smör.  Stekt i ugn ca 30 min i 200 grader. Känn så att den är klart genom att dra lätt i en fena. Om kötten inte sitter fast i skinnet är fisken klar! Ta ut ur ugnen och lägg upp på ett fat! Dekorera med lite mer dill ovanpå och citronskivor.

Citronsås till 4 pers :
2 dl cremé fraiche (36%)
2 dl mjölk
Saften från 1 citron
1-2 fiskbuljongtärningar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och värm på svag värme. Såsen ska inte koka, bara värmas upp.

kryddburken0000591
20 år sen är det nog sen jag fick röding lagat av pappa…

kryddburken0000590
Färdig för ugnen! Ska bli riktigt gott! Stek ca 30 min i 200 grader.

kryddburken0000592
Snart dags att avnjutas… Måste bara fota lite först… 🙂

34 svar till “Pappas recept! Helstekt Röding i Ugn med Citronsås

 1. Daniel skriver:

  Härlig rödingen ser ut. Gillade biscottin i förra inlägget också ha det så bra mvh Daniel

 2. Anna skriver:

  Herrejesus gud och hans moster så satan i gatan gott det där ser ut!! Det var superduperlänge sedan jag åt helstekt fisk (det är ju lite svårt när man är själv) och röding har jag aldrig testat, men det ser som sagt sjukligt gott ut!! Ledig i helgen? Jag är minsann ledig både lördag och söndag så jag ska råna affärerna på julklappar!! ;P Hoppas allt är braigt med dig Kryddis och att ni håller er friska nu?? Kramelikram!

 3. kardemummagumma skriver:

  Mums, love fish! 😀 Såg jätte gott ut som vanligt! Bra bilder också.. 🙂

  Trevlig helg till er!

 4. Julbloggarn skriver:

  Helt otroligt att du kan få det att se så underbart gott ut! 🙂

 5. Pialotta skriver:

  Alltså hel, färsk fisk är så himla gott och Röding.. mums.. det här ser verkligen smakrikt ut.. Kalasmat det här verkligen.. fina foton har du oxså:-) Kram o ha de gott/Pialotta

 6. lina skriver:

  Så otroligt gott det låter!!! Jag älskar röding. Ha en fortsatt trevlig helg!

 7. Röding är verkligen en favorit – måste prova din pappas upplägg nästa gång! //Ola

 8. Jennie skriver:

  Åh den firren såg riktigt fin ut!
  Gott! 🙂

  Jo vet du vad? Jag har gått vidare till final till final med mitt chaibiscotti recept på matsajten: http://www.matboken.se och vem som vinner utses genom röstning, så snälla: rösta på mitt bidrag! *Tack* 🙂

  En grej till bara; man kan rösta en gång varje dag fram tills den 15/12! 😀

  Hoppas att du får en toppen mysig kväll och andra advent! 🙂
  Varma Hälsningar,
  Jennie

 9. Hanna skriver:

  Åååh så gott det där såg ut!! Vilka härliga bilder!

 10. elena cn skriver:

  Oh vad kul! Röding brukar vi äta ganska ofta men då är den filéad och vi steker den bara. Ditt recept var ju fantastiskt enkelt. Citron till är ju bara så mmmmmmm.

 11. Ida skriver:

  Hej!
  Jag gillar din blogg!
  Du har fått en award av mig!

 12. Nadja skriver:

  Oj vad duktig du är! Det ser verkligen proffsigt ut.

 13. Lena skriver:

  Trevlig 2:a advent!

  Kram Lena

 14. Johanna skriver:

  Åh så gott! Bilderna vittnar verkligen om en enastående smakupplevelse!!

  Ha en underbar andra advent, kramar

 15. mimmismat skriver:

  Röding som är så gott! Ser verkligen inbjudande ut. Särskilt goda är de rödingar som man pimlar. Tänk när man ligger där på ett renskinn och kikar ner i borrhålet och spanar efter dem. Någonstans på en fjällsjö när vårsolen börjar värma.
  Ha en fin andra advent!

 16. carolina skriver:

  vilka underbara bilder! du är verkligen duktig i köket 🙂

 17. Lotte skriver:

  åååh vad gott, det vattnas i munnen trots att jag är mätt av frukostgröten fortfarande 🙂

 18. Mamma Mat skriver:

  Jösses, vad gott detta såg ut.
  Ett tips om en kul blogg är http://www.grandilund.se/index.php/category/matodryck/.
  Hälsningar Mamma Mat

 19. Unga Morsan skriver:

  Muuuums säger jag bara! Detta vill jag testa att laga någon gång!

 20. Anneli skriver:

  O, jag dreglar….
  Det var nog 15 år sedan jag åt nyfångad röding, den absolut godaste fisk jag ätit, och det vill inte säga lite–Jag älskar fisk!!
  Sedan har jag ”bara” fått tag i fryst.

 21. Mikael skriver:

  Hej.
  Jag brukar titta in här ibland och läsa lite. Mer eller mindre allt ser trevligt ut. Man blir alltid hungrig efter varit här.
  MEN…jag tycker det är synt att det endast är feta maträtter. Mat som jag och säger många andra skulle vela äta men kan inte pga det är för onyttigt. Smör, grädde, cremé fraiche osv osv. Det är ett stort minus då nästan ALLA maträtter jag läst om här i bloggen inehållet det.

  Man blir vad man äter!

 22. KarinW skriver:

  Vilken firre!
  Mat man minns sen man var liten är något extra det.Mikael här ovanför prova att hoppa över allt sött istället, bara för att testa vad som händer!

 23. matglad skriver:

  jättegott, en annan favorit med rödingen är att varmröka den , avnjuta den med kokt mandelpotatis och en kallsås på gräddfil med lime och rivna äpplebitar i, ett gott knäckebröd till, samt en kall öl och en lille en,(norrlands akvavit tex.

 24. Sissi skriver:

  Tackar för supergott Rödingrecept!! 🙂 Har lagat det en gång, men det blir absolut fler gånger. 🙂

 25. Maria skriver:

  Hejsan!

  Just nu står ditt recept i min ugn 🙂
  Undrar om du gjorde din fisk i mitten eller i nedre delen av ugn?

  Mvh Maria

 26. Mita skriver:

  En klar favorit, fast vi använde grädde istället för creme fraiche när jag var ung.

 27. Tony skriver:

  Gjorde denna rätt idag, snacka om succé bland gästerna.
  Såsen var helt fantastisk till Rödingen.

 28. Kristina skriver:

  Det är nu tredje gången jag letar upp detta toppenrecept. Hela familjen älskar denna rätt. Tack för att du delat med dig!

 29. Tompa skriver:

  Helt fantastiskt gott, vi har i familjen avnjutit denna rätt vid tre tillfällen och det var denna rätt som fick dottern att börja äta fisk för c:a ett år sedan.
  Förra helgen hade vi gäster och jag fick tag i 8 rödingar på c:a tre hekto, förberedde dessa några timmar i förväg, kokade sparrispotatis med rikligt med dill och gjorde såsen under tiden. Succén var total, alla ville ha receptet då de var helt begeistrade av denna i mitt tycke väldigt enkla fiskrätt att tillaga.
  Hälsa din pappa och tacka. Grymt gott.
  Med vänlig hälsning,//Tompa (Tomas)

 30. Anita skriver:

  Oj så gott det blev med så enkla tillbehör. Wow. Tackar din pappa för receptet.
  Och dig för att du lade ut det

 31. Lina skriver:

  Detta recept har blivit ett av mina favoriter. Och såsen gör jag till nästan all fisk numera, så enkelt och så gott! Tack för det!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.