Grönsaker & Rotsaker

Fläskfilégryta med Kantareller

kryddburken0000552
Lite idétorka till dagens middag fick mig att rensa lite i frysen, hittade tre fläskfileér så det fick bli en av dom! De konserverade burkarna jag letat med ljus å lykta har länge stått på hyllan och tittat på mig. Godare tomatkross, eller burktomater får man leta efter! Mutti heter märket och de är inte gämförbara ens med de ”vanliga” burkarna man hittar i affären, så goda är dom! Äkta italienska tomater, söta, friska i smaken! Konsistensen är riktigt fin, inga skruttbitar inte. Färgen är riktigt klarröd och man skulle till och med kunna äta direkt ur burken, för att inte tala om hur gott det luktar när man öppnar en burk! Sött och riktigt tomatigt och gott! Nåja, hur som helst så fick en burk med körsbärstomater följa med fläskfilén… Men det räckte inte så jag fortsatte gräva i frysen och fiskade upp en påse härligt gula kantareller! Japp, så fick de bli, en stor näve schalottenlök till det och det kändes som det blir nog en bra middag! Å de blev det!! Riktigt mustigt och gott och kantarellerna sätter ju så god smak i gryta, särskilt bredvid mina lyxtomater! 🙂 Ris kokade jag till, men kan tänka mig att både, ris, pasta, nudlar och potatis är gott till!

kryddburken0000539
Här i bakgrunden ser ni mina dyrgripar på hyllan, ja inte för att dom är så dyra egentligen men dom är dyrbara för mig! 🙂 En pytteliten söt burk med harissa också, vad jag ska ha den till vet jag inte än, kanske har ni några recept med harissa att inspirera mig med! Söt var den iallfall så jag kunde inte låta bli!

kryddburken00005061
Den finkrossade tomaten är helt ljuvlig på hembakad pizza, jag tillsätter bara lite basilika så är det klart! Ni som inte provat dessa burkar måste prova! På citygross finns dom iallafall! Och just denna kartong i bakgrunden var den kartong som min lilla spindel gömde sig i…

Det här behöver du :
1 fläskfilé
8 st schalottenlök
1 burk konserverade körsbärstomater (Mutti)
2 msk tomatpure
1 liter färska kantareller
2 msk kalvfond + 8-10dl vatten
2 lagerblad
3 vitlöksklyftor
Grovmalen svartpeppar
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Putsa fläskfilén och skär i skivor. Bryn skivorna i stekpanna. När allt är färdigbrynt, skala och dela schalottenlökarna grovt och tillsätt. Slå på burken med körsbärstomaterna och tomatpurén! Dela kantarellerna om de är väldigt stora, annars låt dom vara som dom är! Lägg i dessa i grytan och slå på kalvfonden + vatten. Tillsätt också lagerbladen, pressa i vitlök och några varv med pepparkvarnen! På med ett lock och låt grytan småputtra ca 30-40 min. Filébitarna ska vara riktigt möra och fina! Smaka av med salt och peppar! Vill du ha mer sås i grytan, öka på mängden fond + vatten och red ev. av såsen med lite maizena för tjockare konsistens. Smaklig spis!!

14 svar till “Fläskfilégryta med Kantareller

 1. Empe skriver:

  Ser mycket gott ut!

 2. Nadja skriver:

  Din gryta ser underbart ut!

 3. kardemummagumma skriver:

  Åh vilka ljuvliga kantareller i grytan! 🙂 Finns det gott om dem på Öland?

 4. elena cn skriver:

  Åh, de tomaterna ska jag köpa! I spanien har de också så där goda burktomater som man kan äta direkt ur burken.

  Jag har inte gula kantareller i frysen men det kanske går bra med torkade trattisar?

  Hoppas att din lilla blir frisk snart!
  Ha det gott!!

 5. Åsa Wojtowicz skriver:

  Oj så gott det ser ut!
  Det ska jag prova någon gång.

  Kram Åsa

 6. Anna skriver:

  Mutti har absolut i särklass de goaste tomaterna!! De har även en väldans god tomatsås för pizza som är superbra!! Grytan ser extremt läskigt god ut och jag tänker nog snart flytta hem till dig så du bara kan laga mat till mig hela tiden för allt ser ju så galet gott ut!! 🙂 det är ok väl??? ;P Massa kramar!!!

 7. Sara skriver:

  Jag äter harissan så gott som dagligen, man blir nästan beroende! Jag håller med dej om att Muttis tomater är bäst. Numera kan jag inte köpa något annat och min favorit är faktiskt cocktailtomaterna! Så goda till en köttfärssås men jag måste vidga mina vyer och använda dom till något annat också!

 8. ingegerd skriver:

  ser jätte gott ut!

 9. Annika skriver:

  Mutti är bara bäst. Har man börjat köpa dem finns det ingen återvändo ;). De utklassar alla andra tomatkonserver med råge. Pröva pizzasåsen också, innehåller inte några ”konstighete”, utan bara kryddor som man själv har i. Jag avskyr vanligtvis färdigsmaksatta produkter, men den såsen är toppen.

 10. Åsa72 skriver:

  Nästan så man skulle köpa dem bara för förpackningens skull… *rodnar* Nä, kanske inte, det vore väl resursslöseri. Men är det många kronor som skiljer dem åt mot ”vanliga” tomater?
  Och grytan verkar ju inte helt fel den heller.
  Ha det gott i höstrusket! Kram Åsa

 11. Malin skriver:

  Vilken lyx att hitta kantareller i frysen sådär! Jag har ett gäng torkade trattkantareller hemma som jag vårdar ömt 🙂

 12. carolina skriver:

  sugen jag blev på gryta…jag brukar inte ens ha något till, grytor är så gott i sig med sallad och kryddor! mutti är verkligen bäst på tomatsås!!!

 13. Jennie skriver:

  En riktigt värmande och god vintergryta kan jag tänka mig att det var! Mumsmums! =) Du är enormt duktig du! 😉

 14. Maja skriver:

  Mums, din blogg ger så bra inspiration och det är bra med alla bilder, fortsätt så! Allt ser gott ut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.