Kött

Franska Rårakor med Prosciutto

kryddburken0000536
Jag är en riktigt potatis-människa! Jag skulle inte kunna leva utan potatis, det finns så många varianter som jag är såå beroende av, och för att nämna några så är det först å främst min norrländska uppväxt av pitépalten! Kroppkakor, vita som grå, lufsa från Sandviks kvarn (potatispannkaka), raggmunkarna med stekt fläsk o lingon. Det hemmagjorda potatismoset, saltbakad mandelpotatis, ugnsrostad klyftpotatis, potatissoppan jag absolut inte kan leva utan, bakpotatisen till sommarens grillning, alla smarriga potatissallader, för att inte tala om nypotatis, dill & en klick smör, eller julbordets janssons frestelse och alla goda potatisgratänger… Ja, det finns fler!! Hur som helst så skulle min matlagning dignera kraftigt utan denna lilla knöl i köket! Här ovan har vi dom franska rårakorna som är blandat med gul lök och ägg till skillnad från de klassiska svenska som bara är riven potatis! Detta är gott, riktigt gott och kan med fördel avnjutas som en förrätt, servera då rårakorna en och en med tillbehör som t ex. gräddfil, en klick löjrom och gräslök! Här har jag däremot valt den oemotståndliga prosciutton som jag bara snabbt hettat upp i stekpanna så den blivit riktigt knaprig och sältan kommer till sin rätt! En klick turkisk yoghurt och lite lingon såklart!

Det här behöver du :
4 potatisar medelstora
½ gul lök
1 ägg
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skala och riv potatisen & lök grovt. Tillsätt ägget, salt & peppar! klicka ut smeten till små toppar i stekpannan och stek på medelvärme tills de fått fin gyllene färg! Servera med knaperstekt prosciutto och en klick turkiskt yoghurt!

16 svar till “Franska Rårakor med Prosciutto

 1. Mia skriver:

  Hej!
  Har kollat dina andra sidor, och jag bara undrar hur du orkar allt?! =) Åhh vilken underbar hund, *kär*…
  Ska testa dina franska rårakor då jag verkligen älskar raggmunk.

  Ha det bra!

  /Mia

 2. Nadja skriver:

  Mums va gott

 3. Unga Morsan skriver:

  Jag är också potatisgalen! Ett litet kul minne från när jag var riktigt liten är att min mormor var barnvakt och jag smög ut i köket hela tiden. Så höll jag hela tiden på att smygäta något, så mormor trodde att jag tagit godis, men i själva verket så var det kokt potatis, som blivit över från middagen, som jag gick runt och åt på. 🙂

 4. Fredrik skriver:

  Härligt.. spännande kombo med youghurten. Jag gillar mycket vitpeppar på mina 🙂

  Som i föregående kommentar: Hur fasiken hinner du med att blogga så ofta. Lite avis 🙂

 5. Pialotta skriver:

  Gud vad gott.. det blir säkert en maträtt för mig idag om jag hinner.. måste hinna med allt ju..
  Hur gör du för att priroritera? 😀 Kolla min blogg om du är ”nyfniken”..
  Kramar

 6. kardemummagumma skriver:

  Oooh va gott! Mee <3 potatoes… Det där var nåt helt nytt recept, får boka in på ”att göra listan”. Håller med de föregående talarna,Verkligen flitig du är!

 7. danniella skriver:

  Jag tycker att all mat du lagar verkar så himla god!

 8. Vad roligt att du länkade till mig. Har bjudit flera på brödet och alla gav det tummen upp. Ska titta runt mer på din blogg efter mer matinspiration, alltid kul att pröva nya recept!

 9. Jennie skriver:

  Du är Utmanad! Titta in i min blogg så får du veta mer! =)

 10. elena cn skriver:

  Oj, här duggar recepten tätt! Jag hinner inte riktigt me`!
  De där rårakorna skulle passa perfekt som helglunch!

 11. ingrid i grytan skriver:

  Potatis är min absoluta favo kolhydrat, fasiken vad gott det är och åh så sugen jag blev på rårakor. Fin blogg du har, önskar att jag också hade hunnit att laga så mycket mat till min blogg.

 12. Pialotta skriver:

  Gott.. vi åt rårakor häromkvällen oxså.
  Jag tillsatte palsternacka i potatis och lökblandningen, det blev oxså mycket gott:-)
  Ha de så gott.

 13. Daddy-T skriver:

  Kan faktiskt inte låta bli att testa det här receptet, bor man i Frankrike så måste man väl göra franska rårakor, men skall nog försöka en fransk skinka för att göra det helfranskt

 14. Daddy-T skriver:

  Fransk lufttorkad skinka blir för det mesta Bayonne eller Aoste. Byonneskinkan har dock inga fler likheter med den svenska skolmaträtten mer än namnet.

 15. newbiecooking skriver:

  Oj, vad längesedan jag åt rårakor, det ser jättegott ut. Och jag är likadan, älskar potatis!
  /Emma

 16. anea skriver:

  Testa att inte riva grovt utan köra potatis i matbredare tillsammans med lök, ägg och lite salt så att det blir mer som pankakssmet…! Supergott med lite creme fraiche :p smarrigt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.