Fisk & Skaldjur

Viltkryddad Timjanlax i Kantarellsås


En riktigt höstig och smakrik laxrätt, kryddad med timjan, enbär, schalottenlök & kantareller! Smakar såå gott i dessa skördetider! Helt rätt!

4 – 6 port.
Det här behöver du :
4 laxfileér
500 gram färska kantareller
3 schalottenlök
1 msk viltfond
1 tsk mortlade enbär
10 kvistar färsk timjan
Salt & grovmalen svartpeppar
2 förp. Milda Mat extra 4%

GÖR SÅHÄR :
Smält smör i stekpanna, gärna med lite högre kanter. Dela fileérna i vardera fyra bitar. Fräs på dom så dom får fin färg på bägge sidorna! Finhacka schalottenlöken och tillsätt tillsammans med kantarellerna. Slå på Milda Mat. Krydda med enbär, timjan, salt & peppar & viltfonden. Låt allt stå och puttra någon minut! Smaka av! Servera till kokt potatis och gärna de nya lättlagade Sugar Snaps som du enkelt ångkokar i micron på 3 min. Det blir så gott!

0 svar till “Viltkryddad Timjanlax i Kantarellsås

 1. Anna skriver:

  Satan i gatan vilken rolig maträtt.. som typ viltskav fast lax lixom och jag älskar viltskap och lax och då kan det ju inte bli fel… fast det är klart.. man kanske inte ska blanda viltskaven och laxen för det blir nog inget.. men lax och viltskavsgrejer som typ enbär och kantareller och grejer blir nog skitbra!! förresten.. vet du vad jag har tänkt på och som gjorde att jag nästan inte kunde sova inatt för jag blev så fundilersam och som jag apselut tror du kan svara på för du är ju lixom min privata matlagningslärare 🙂 vad heter det egentligen.. kologiskt odlade ägg eller ekologiskt värpta ägg????? *världesproblem nummer ett* ;P

 2. elena cn skriver:

  Det här receptet passar mig perekt! Lax är mumsigt ch jag har en massa torkade kantareller.
  Hur mycket blir 500gr färska kantareller i torkad form?

 3. kryddburken skriver:

  Anna!
  Ja det är ungefär som viltskav, jag brukar faktsikt göra den på liknande sätt fast med lite rosmarin i också! Och PRESSAD potatis till! Ekologiska ägg säger jag, kort och gott… Skippa odlade & värpta… Bara ekologiska! 😉 Men om jag måste välja så säger jag odlade!

  Elena!
  Vilka frågor du kommer med??!! Hmm…. Den mängd kantareller jag använde fyllde stekpannan med laxen som ett rågat ”täcke” jämnt över! Duger de? Exakt mängd har jag ingen aning om när det gäller torkade! Men tre rejäla nävar kanske?? 😉

 4. Schlagerpinglan skriver:

  Åh vad det låter och ser gott ut! Tyvärr är det nog ingen idé att testa det där hemma. Kan riktigt höra protesterna från familjen. 🙂 Tror du att det går bra att frysa in resterna, om man t.ex. skulle få för sig att helt egoistiskt laga rätten till sig själv? 😉

  P.S. Helt underbar sida förresten. 🙂

 5. elena cn skriver:

  Försökte presentera rätten för min man men han blev helt förskräckt ”lax OCH kantareller, det går ju inte!” tyckte han. Det ska vara kött till den ”jordiga” kantarellsmaken, påstår han. Men jag tycker att det både ser och låter gott, eller hur?
  Jag får pröva mig fram med de torkade…
  Och vad jag ska göra med gubben…vi får väl se!

 6. lina skriver:

  Det ser otroligt gott och höstigt ut!!!

 7. KarinW skriver:

  Fiffigt att viltkrydda laxen det skulle inte jag kommit på! Ser himla gott ut.
  Ha en bra helg!

 8. Marias Kakburk skriver:

  Vilken härlig höstmiddag!:)

  Ser riktigt gott ut:)!

  Kram!

 9. Emma skriver:

  Din mat ser alltid så god ut. Härliga grytor, blir alltid sugen på att testa. Funderat på en kokbok?

 10. Cecilia skriver:

  Högsta betyg från oss!! Gudomligt gott:)

  Bjudmat tyckte maken och jag håller med.

 11. Isa skriver:

  Ser jättegott ut! lax och kantareller går jättebra ihop tycker jag men barnen gillar det inte så det får bli helg-lyx-mat till mig och mannen! 🙂

 12. servitrisen skriver:

  Ser supergott ut! Har börjat matblogga för bara några månader sedan o vill bara säga att du är en stor inspiration!

 13. Anki skriver:

  oj har svårt att få ihop kantareller och lax men det ser riktigt gott ut 🙂

 14. Jenny skriver:

  nu står ”din” kladdkaka med nötter i ugnen 🙂 ska bli spännande att smaka 😛 Smeten va ju god 😉

 15. Hanna skriver:

  Oj vad lyxigt det där såg ut! Måste fixa lunch nu, kan känna magen kurra.
  Kolla in vad studenten lever på i min blogg 🙂

 16. Pialotta skriver:

  Ser verkligen gott ut som du bjuder på idag:-)
  Lax är en god fisk och visst kan man variera.
  Ha de fint o smaklig måltid..

 17. kryddburken skriver:

  Tack alla söta underbara för era kommentarer!

 18. Madde skriver:

  Du är en Hejare på mat, det måste man säga!

 19. Bella skriver:

  Lagade den här rätten i helgen och det blev succé,Supertrevlig sida med mycket gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.