Frukt & Bär

Farmors Blåbärsrutor


Farmors blåbärsrutor är något av de godaste i bakväg som finns! Ja, o mammas morotskaka då! 🙂
Den här blåbärskakan bakade alltid farmor Eva-Maj när jag var liten efter en att ha tillbringat långa dagar i blåbärsskogen, med att plocka o plocka o plocka… Den är helt ljuvligt god! Och hon bakar den än idag! Här kommer receptet ni inte får missa, det är såå gott & ni bara måste prova! Den är väldigt enkel att baka, du rör bara ihop alla ingredienser snabbt & inget vispande, och heller inget bakpulver!

Det här behöver du :
5dl blåbär
3 ägg
4 dl strösocker
150 gram smält smör el. margarin
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Rör hastigt ihop ägg, socker och det smälta smöret. Tillsätt vaniljsockret + mjölet. (det ska inte vara något bakpulver). Smörj en ugnsfast form ca 25*30cm. Bröa formen med ströbröd och häll i smeten. Täck smeten med ett lager blåbär, frysta går bra! Grädda ca 50 min 200 grader. Gräddningstiden beror lite på hur mycket blåbär du har på. Jag tog ganska rejält med blåbär så att det blev ca 2cm täcke ovanpå smeten. Så minskar du ner på blåbären dra ner lite på gräddningstiden!
Vill du göra kakan i långpanna så dubbla mängden recept.

Ett litet tips; Farmor använde inte fullt så mycket blåbär som jag gjorde i den här kakan, jag täcke ju smeten med ett lager av 2 cm blåbär, farmor klickade mer ut bläbären lite här o där! Så tar lite mindre så får du en kaka som är lite mer ”socker-kakig” & knäckig, men denna blev supergod och SAFTIG! 🙂 Allt efter tycke o smak!

25 svar till “Farmors Blåbärsrutor

 1. Anna skriver:

  Låter gott, måste jag testa. Har nämligen laddat upp med en massa blåbär i frysen :o)

 2. annamaria skriver:

  Åh det låter som min Mormors ”röra ihop” kaka. Just att det bara är att röra – inte vispa. Lite disk och supergod kaka! Jag som har blåbär i frysen….

 3. margitha skriver:

  Smarrigt..Är här inne ganska ofta och läser dina recept ibland testar jag. Nu har jag nominerat dig för jag tycker att du gör en så bra blogg. Kom gärna in till mig och titta på din nominering..

 4. Nadja skriver:

  Låter underbart gott, tack för receptet.

  Nadja

 5. kryddburken skriver:

  Anna!
  Toppen!

  annamaria!
  Ah, ja röra-ihop-kakor är enkla och praktiska & väldigt goda! 🙂

  margitha!
  Nämen va glad jag blir tack så mycket!!

  Nadja!
  Så lite så! 🙂

 6. lina skriver:

  Ser så gott ut! Jag har fullt med blåbär i frysen, måste testa dessa!

 7. fannie skriver:

  Oh, vad krämiga dom ser ut. MUMS 🙂

 8. Sara skriver:

  Vilken enkel och god kaka!

 9. ingegerd skriver:

  de ser goda ut!tacka din farmor för receptet!:))

 10. carolina skriver:

  jaa så hette det! hihi, det är rätt kul för i alla affärer här är det mesta ölandsproducerat! hittade öländsk basilika häromdagne 😀 tack detsamma, ha det du med 😀

 11. kryddburken skriver:

  lina!
  Ja, gör de! Det tycker jag!

  Fannie!
  Gott gott!

  Sara!
  Japp, jätteenkel!

  ingegerd!
  De ska jag göra!

  carolina!
  Ja, de finns lite överallt! Jättekul!

 12. Isa skriver:

  Åh vad gott det ser ut! Superlätt att göra också, det gillar jag! 🙂

  Trevlig helg!

 13. Carro skriver:

  Herreminge vad god den såg ut att vara *antecknar receptet* Såå roligt att få ärva recept, tyvärr tycker jag aldrig man lyckas liiika bra som ”grundaren” hihi =P Som farmors potatismos, ack så enkelt men det är bara hon som lyckas få den så perfekt 🙂

 14. Hanna skriver:

  Åh det ser jättegott ut!

 15. Maria skriver:

  fy f*n va gott! Ge mej!

 16. Katrin skriver:

  Mums! Lite som kladdkaka med blåbär:) Jag som skulle dra ner på bakningen…

 17. Anna skriver:

  Hej hopp!!!!

  Jag jobbar hela helgen (är faktiskt på jobbet nu och väntar på att få ge rapport), men det ska bli skoj för jag trivs så himla bra!!! Ska gå på endokrinsidan nu istället för njur i några dagar 🙂 Är du ledig i helgen?? Hoppas det, för jag saknar dina inlägg så mkt när du jobbar!! 🙁 Jag är registrerar på matforum fast jag har inte använt det så mkt än (fast jag har sett att du har vunnit pris där!) Jag heter Dewdropia där också 🙂 Hoppas du får en dundermonsterbra helg!! Kramilurar

 18. emma skriver:

  när jag såg det här receptet föll jag direkt på det och bakade det imorse. dom blev jättegoda, men inte som jag hade tänkt mig. tänkte mig mer saftiga, höga kakor. jag hade antagligen en för stor form. jag använde 1 pkt frysta blåbär och hade inne den i 30 min. supergoda blev dom iallafall. tack för en underbar blogg!

 19. mimmismat skriver:

  Blåbär i kaka, gott. Har en hel del i frysen som väntar på att användas.

 20. vickan skriver:

  påminner lite om den här http://matplatsen.org/?p=521, tror du inte? ska iallafall testa din med blåbär, jag äääälskar allt med blåbär.

 21. kryddburken skriver:

  Isa!
  Ja de ska va enkelt!

  Carro!
  Ofta är det ju så! Inget smakar så gott som nån annan som bakat eller lagat!

  Hanna!
  Det är jättegott!

  Anna!
  Åh va spännande med endokrin, jag har haft en ledig helg och nu två dar ska jag sitta på kontor! Bra att du finns på matforum! Du får se till o visa dig lite mer! kram

  emma!
  Ja,de blir nog väldigt olika reslutat beroende på hur mycket bär man har och hur stor/liten form man använder! Men goda är dom!

  Mimmi!
  Ja, blåbär är alltid gott!

  vickan!
  En hel del! Har svarat dig mer på din sida!

 22. Klarafina skriver:

  Hej!
  Har precis hittat din fantastiska matblogg. Hit kommer jag tillbaka. Blåbärskakan ser jättegod ut!

 23. kryddburken skriver:

  klarafina!
  Åh tack!!

 24. Helena skriver:

  Åh så goda de ser ut! Vilken fin blogg du har 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.