Fest & Kalas

Varmvispad Tårtbotten


Imorgon den 2:a september fyller svärmor Solveig 65år!! Hurra hurra hurra hurra!! Världen bästa svärmor ska får världens bästa tårta såklart! 🙂 Denna tårtbotten är varmvispad som gör att tårtbottnen blir mer fluffig, mer saftig och mer hållbar & givetvis supergod & smakar riktigt hembaktat! Fyllningen har svärmor fått önska och det blir jordgubbar & vaniljkräm, bottnarna lägger jag ihop ikväll och så gör jag garneringen imorgon! Det blir toppen!

Det här behöver du :
4 ägg
1½ dl strösocker
2 dl vetemjöl
½ msk vaniljsocker
smör + ½dl kokosflingor

GÖR SÅHÄR :
Smörj en rund form (smör) ca 24cm i diam. bröa den med kokosflingor, då får du en sakftig och smakrik botten. Det går även bra med ströbröd, havregryn eller vanligt vetemjöl. Vispa ägg & socker i en bunke som du ställer över en kastrull med kokande vatten på spisen. Vispa tills smeten visar 40grader. Ta bort från vattenbadet och fortsätt vispa med elvisp eller för maskin tills smeten svalnat, ca 10 min. Kör på ganska låg hastighet. Vänd försiktigt ner vetemjöl + vanilijsockret. Häll i formen & grädda ca 30 min i 200 grader tills tårtbottnen är helt torr. Prova med sticka.

23 svar till “Varmvispad Tårtbotten

  1. Nadja skriver:

    Jag brukar också ha kokos när jag bröar, speciellt när vi bakar chokladkakor…mums va gott det är.

    Nadja

  2. anette skriver:

    Har aldrig hört talas om varmvispad tårtbotten. Blir kul att prova, botten kan ju lätt bli lite kompakt annars.

  3. kryddburken skriver:

    Anette!
    Nä, jag hade heller aldrig provat innan för nån månad sen! Men den blev verkligen stor skillnad!

    Nadja!
    Ja, kokos är perfekt till att bröa tårtformar med, det blir så saftigt!

  4. Proforma skriver:

    Det låter spännande, det ska jag prova! En undran… ska det inte vara något bakpulver i?

  5. kryddburken skriver:

    Proforma!
    Nej, inget bakpulver! Den varmvispade äggmeten gör att tårtbottnen blir hög & fin ändå!

  6. ingegerd skriver:

    den ser riktigt god ut!hoppas det smakar!!=)

  7. Jessica m 3 små skriver:

    Kanon, detta recept måste jag spara och testa.

  8. mimmismat skriver:

    Det står ägg i receptet men du säger äggvitesmet i kommentaren. Är det hela ägg eller äggvitor? Blir lite osäker nu….Man brukar vispa maränger över vattenbad.
    Grattis till svärmor:)

  9. Josef Boberg skriver:

    Hmmm… – Måhända gooott, kanske… 🙂

  10. kryddburken skriver:

    ingegerd!
    Den kommer nog bli god, har precis garnerat den!

    Jessica!
    Ja, gör det!

    mimmismat!
    Det ska vara hela ägg, min kommentar ovan blev kanske missvisande!

    Josef!
    Gott gott!

  11. KarinW skriver:

    Det där med vispningen var nytt för mig när det är sån smet, ska komma ihåg det tills dottern fyller år snart här.
    Fler än jag som har en supersvärmor!
    Ha de bra

  12. kryddburken skriver:

    KarinW!
    Ja, en supersvärmor är bra att ha!

  13. Jess skriver:

    Ska gora den har imorgon till min dotters 3ars kalas, hoppas bara den blir lika fin som din! 🙂

  14. kryddburken skriver:

    Jess!
    Va roligt, hoppas kalaset blir skoj!

  15. Jess skriver:

    Har en fraga bara…den enda termometern jag har ar en kott termometer, kan man anvanda det? Hur viktig ar temperaturen?

  16. kryddburken skriver:

    Jess!
    Känn med lillfingret, så gör jag! Tänk ungefär som när du ska baka bullar, (ljumma mjölken till 37grader) Fast tänk att det ska vara liiite varmare!

  17. Anna skriver:

    Låter spännande, detta skall jag prova.
    Är förstagångsbesökare och kommer att komma åter, trevlig blogg.

  18. kryddburken skriver:

    Anna!
    Tack! Du är så välkommen tillbaka!

  19. mela skriver:

    o detta skall jag testa nästa gång jag skall bak tårta.

  20. kryddburken skriver:

    mela!
    Va roligt! Återkom gärna med resultat och vad du tyckte!

  21. mela skriver:

    denna skall jag laga i dag=)

    kommer att ge raport hur den blev 😉

  22. Gen. skriver:

    Första försöket för mig nu för en stund sen, gick inte alls bra. Termometer kanske är ett måste.

    En mer detaljerad beskrivning skulle vara väldigt välkommen.

    Hur mycket vispar du ägg/sockersmeten? Du skriver låg hastighet på maskin, är det bättre att vispa för hand?

    Testar det här receptet en gång till, sen blir det en kallvispad variant. Brukar bli en två-tre försök… pinsamt nog av en före detta bagare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.