Korv

Korvkaka


Något så äckligt (enligt mig) har jag nog aldrig tidigare tillagat, men vad gör man inte för svärmor som inte ätit korvkaka på åratal…!?

Jag har inte kunnat provsmaka denna raritet, inte heller kunnat lukta på smeten, men lagade enligt konstens alla regler gjorde jag! Efter frukosten åtke vi och handlade ingredienser sen hem och laborera!
Korngryn, nöt lever, gul lök, ägg, mejram, sirap osv osv… Jojomen! korvkaka blev det! Trekvart i ugnen och en olidlig stank av lever innfann sig i köket…

Korvkaka serveras med lingonsylt och råkostsallad! Ungefär som blodpudding!

En stor ugnsform ca 30 * 40cm. 6-8 port.
Det här behöver du :
1½ dl korngryn
3 dl vatten
5 dl mjölk
1 msk smör
1 gul lök
1 tsk mejram
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
500 gram nötlever
2 ägg
2 msk sirap

GÖR SÅHÄR :
Koka upp korngrynen i vattnet tills allt vatten kokat bort. Slå på mjölken och låt grynen småkoka på spisen på låg värme tills all mjölk kokat in. Under tiden, riv löken fint & fräs i stekpannan med smöret tillsammans med mejram. Stek tills löken blivit mjuk med inte bränd. Skär nötlevern i bitar och mixa den fint i matberedaren med kniven. Blanda nu ihop alla ingredienser i en stor bunke, rör ihop väl! Häll smeten i en smord ugnssäker form. grädda ca 45 min i 200 grader. Sätt på fläkten påfullt! 🙂  

Det är synd att jag inte gillar inälvsmat för det hade varit intressant att prova men bara doften får det att vända sig i magen på mig! Svärmor däremot, hon åt med god aptit och har nu frysen full av denna läckerhet enligt henne själv!

0 svar till “Korvkaka

 1. Duvan skriver:

  Men du gjorde svärmor glad iaf:)

  Varför heter det förresten korvkaka? Varför inte leverkaka?

 2. KarinW skriver:

  Ha ha klart du ska smaka men stek bitarna knorpiga i myyycket smör!

 3. kryddburken skriver:

  Duvan!
  Ja, svärmor blev glad!! 🙂 Jag har hört bägge namnen, både leverkaka och korvkaka, svärmor kallar den korvkaka så de fick de bli!

  Karin W!
  Nä, jag tänker inte smaka ändå! *S*

 4. morsdeka skriver:

  Verkar supergott för en blodpudding och leverälskare som jag, men jag får inte ihop namnet. KRAMEN!

 5. lagers tabberas skriver:

  Vad lustigt, skrev för lite sedn om leverhatare appropås korvkaka vilkens namn torde vara smetens. Att det helt enkelt är en korvsmet som bakas till kaka istället för att stoppas i fjälster.

 6. Lisa skriver:

  Oj, det kan inte vara lätt att laga en maträtt som man verkligen avskyr 🙂

  Jag har faktiskt aldrig smakat korvkaka, men blev riktigt nyfiken efter ditt inlägg. Det är trots allt riktigt klassisk husmanskost.

 7. Lotte skriver:

  jag gillar ju lever, älskar leverkorv, levergryta pch leverpastej… det känns som att detta skulle kunna vara något liknande leverkorven fast i annan form… men jag ger mig nog inte på att göra det – håller med dig om lukten.

 8. Sara skriver:

  Jag förstår att du inte klarar av att äta det, är likadan!

 9. Ulla-Britt skriver:

  Så gott. Tackar för receptet. Jag ska genast springa iväg och köpa lever och korngryn. Detta är tydligen svärmödrarnas favoriträtt. Även min svärmor gillade korvkaka. Men jag är också förtjust i det.

 10. kryddburken skriver:

  Lagers tabberas!
  Ja många har säkert en förutfattad mening till inälvsmat, liksom jag! *S* Men visst kan det liknas med att stoppa fjälster fast här istället bakas som kaka!

  Lisa!
  Ja husmanskost i all ära! 🙂

  Sara!
  Tack för ditt stöd! 🙂

  Ulla-Britt!
  Va roligt! Lycka till!

 11. Ulla-Britt skriver:

  Nu har jag lagat och ätit din korvkaka. Jättegod. Men jag lade till russin, som jag anser är ett måste i korvkaka. Tyvärr fanns ingen nötlever i min butik utan det blev grislever i stället. Den har ju lite kraftigare leversmak. Nästa gång väljer jag nog nötlever i stället som du föreslog i receptet. Med svinlever kan man nog med fördel öka kryddningen något.

 12. kryddburken skriver:

  Ulla-Britt!
  Tack så mycket för dina iakttagelser! russin är ett alternativ, men absolut inte för svärmor! *S*

 13. Solan skriver:

  Jag håller med dig, jag gillar inte heller inälvsmat. Jag kan inte ens skära i lever, det ger mig rysningar. När jag arbetade som kock försökte jag undvika inälvsmat men var det så att det mot min vilja skulle tillagas så fick nån annan skära.
  Ha det gott//Solan

 14. Sessan skriver:

  Kan detta kanske vara den svenska motsvarigheten till finsk leverlåda? Leverlåda är gott, är detta samma så ska jag genast ge mig på att laga. 🙂

 15. kryddburken skriver:

  Solan!
  Jag förstår dig precis!! 🙂

  Sessan!
  Det är nog mycket möjligt att det kan vara! Kolla gärna upp det och återkom!

 16. Lars skriver:

  Det var synd att du inte smaka denna läckerhet. Det finns andra recept, som är bättre.Titta på trädgårdsbloggen och gå till lars, det är bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.