Efterrätter

Semlor

minisemlor
Små söta, goda hembakade semlor… Av en deg på 3dl degvätska gör jag 30st små minisemlor och fyller med hemmagjord mandelmassa, grädde & lock med lite pudrat florsocker! Klassiska och goda men ibland lite för stora tycker jag! Så här kommer min variant på semlor i lagom storlek, små munsbitar till kaffet!

30 st minisemlor
Det här behöver du :
100 gram margarin
3 dl mjölk
50 gram jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
ca 1 l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå över mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader/fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och slå på vätskan. Tillsätt salt, socker & ägget. Rör ner hjorthornssalter i vetemjölet och tillsätt detta. Arbeta ihop till en smidig och blank deg. Låt jäsa övertäckt i bunken 30 min. Ta upp på bakbord, du behöver kanppast något mjöl alls, degen är lättbakad. Dela degen i 30 små bitar och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa med bakduk ca 30 min. Grädda ca 5-8min 250 grader.

Mandelmassa :
200 gram skållad, skalad & finhackad sötmandel
1 dl florsocker
1 dl strösocker
2 st små kokta kalla potatis (finriven)
4 st bittermandel
Grädde el. mjölk

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och slå av vattnet. Skala dom och kör i matberedare till de är riktigt finhackade. Häll upp i en bunke. Riv potatisarna fint på rivjärnet och tillsätt. Blanda ner florsocker + strösocker & finriven bittermandel. Rör ihop kraftigt och slå på grädde/mjölk till önskad konsistens.

26 svar till “Semlor

 1. mimmismat skriver:

  Det ser gott ut. Bra när de är lite mindre. Jag bakar mina på tisdag 🙂

 2. Katarina skriver:

  Ojojoj det vattnas i munnen, perfekt m modell mindre, då är det ju gott heeela vägen! Ska göra ditt recept när vi landat i en flytt som står inför dörren! Återstår o se om mina blir lika söta o lockande som dina! 🙂

 3. Elin skriver:

  Vore kul om du visade semlorna i en större bild, t.ex. i handen eller något, så man ser deras verkliga storlek. De ser jättesöta ut!

 4. kryddburken skriver:

  mimmismat!
  Det ser vi fram emot då på tisdag!

  Katarina!
  Lycka till med flytten!

  Elin!
  Ojdå.. Det blir värre det… *S* Dom jag fotade är redan slut då jag tog med hela fatet till jobbet ikväll! Men jag kan säga att när dom är färdiggräddade så har de samma storlek som en normalstor clementin! inte liten och inte överdrivet stor, utan en ”lagom-clementin”!

 5. Karin skriver:

  Många gånger har jag tänkt att jag skulle göra egen mandelmassa. Det har aldrig blivit av. Nu när jag ser ditt mandelmasserecept blir jag intresserad igen. Kokt, kall riven potatis drygar ju ut. Hur blir konsistensen på den färdiga massan?

 6. kryddburken skriver:

  Karin!
  Jag vill gärna ha lite lösare mandelmassa så jag spär på den ganska rejält med grädden så den är aningens rinnig!

 7. Mia skriver:

  Men åh! Här sitter jag och är vrålhungrig liksom. Du borde sätta en varningstext högst upp i det där inlägget, haha.

 8. annamaria skriver:

  Åh dem ser underbara ut! Skulle passa utmärkt till 11-kaffet nu snart.

 9. didriksson skriver:

  Nämen heeej! Var det du som hade denna blogg om semlor. 🙂 Jag bokmärker och kommer tillbaka! Var så säker, här fanns ju mycket smått och gott.

  /Åse (Melker & Alfred)

 10. Åsa i skåne skriver:

  Hej! Vilken fantastisk sida du har!! Har precis provat din paprikakyckling m balsamicosås,supergott!!Halkade in här av en slump o har lagt dig i favoriter,vill själv matblogga men har en dotter på 6 mån så tiden räcker inte just nu.Kommer absolut att testa fler recept framöver!

 11. Emma skriver:

  Åh, nu blev jag sugen på semlor. Håller med om att en stor kan bli för mycket. En liten söt sådan här skulle räcka fint.

 12. Katrin skriver:

  Mums!
  Vi ska äta saffranssemlor ikväll, bakar nytt imorgon… Har inte bestämt mig om det blir vanliga eller saffran igen, kanske ska prova ditt recept. Mandelmassan är köpt, men ska nog testa att göra egen nästa gång:-) Är det viktigt att skålla mandeln? Jag är så lat…

 13. aliceboivie skriver:

  Jag älskaaaar semlor!!! 😀

 14. Anna m V & E skriver:

  Å vad fina dina semlor ser ut! Jag har bakat semlor förr men jag tycker ofta att bullen blir för kompakt i jämförelse med köpesemlor – har du något bra tips för hur man gör för att undvika det?

 15. kryddburken skriver:

  Åsa i Skåne!
  Va roligt att du gillar min blogg! Det är verkligen kul med all respons! Kanske i framtiden man kan kika in även på din blogg! 🙂

  Emma!
  Ja, små ska dom va! Det blir för mastigt annars!

  Katrin!
  Saffranssemlor låter riktigt gott ju!
  Skålla mandeln? Ja, jo, eller jag har iofs. aldrig provat att INTE skålla men det kan nog bli gott det också, prova gärna och återkom med reslutatet!

  aliceboivie!
  🙂 Härligt!

  Anna m V & E!
  Ja om man jämför med köpesemlor som blir dessa mer bastanta, men det är ju det som är så gott! Har inga tips så på raken, kanske störra mängd jäst & hjorthornssalt och vetemjöl special!

 16. Ida skriver:

  Semlorna ligger på jäsning nu, ska bli spännande att smaka. Älskar semlor och tycker egentligen inte att de vanliga är för stora, men två små går ju också bra 😉

  Tack för din underbara blogg, har redan testat smördegsinbakad kyckling och krämig fiskgratäng och ska testa tortellinin senare i veckan!

 17. kryddburken skriver:

  Ida!
  va kul att höra Ida! Hoppas semlorna smakade bra!

 18. Courtney skriver:

  this is an amazing recipe!

 19. kryddburken skriver:

  Courtney!
  Thank yo, best luck!

 20. Annanann skriver:

  Hej! När jag gör semlor, så gröper jag ur inkråmet och blandar i mandelmassan. Jag river mandeln oskalad i mandelkvarn, tillsätter lite socker + inkråmet och blöter detta med grädde eller mjölk. Tar man grädde så är det ju så att ju mer man rör, ju fastare blir det.

 21. Linda skriver:

  Nu är det dags igen!♥
  DINA semlor gräddas i ugnen och ikävll ska jag avnjute årets första och godaste semla – TACK!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.