Efterrätter

Små Goda Äppelpiroger

kryddburken0000171.jpg
Äpplen, äpplen, äpplen!! Vad göra med allt?? Har en gigantiskt korg står på golvet i köket med hur många kilo äpplen som helst & mer finns att tillgå!! Här fick det bli små söta mellanmåls/efterrätts prioger av marinerad äppelkompott! I vetedegen har jag använt Vetemjöl special med fullkorn så blir det lite nyttigare inbillar jag mig! *S*

kryddburken0000172.jpg
ca 30 st
Det här behöver du :
8 medelstora äpplen (jag använde Gravenstein)
1 dl socker
3 msk kanel
1 msk vaniljsocker

GÖR SÅHÄR :
Skala & skär äpplen i fina små bitar. lägg ner allt i en stor bunke. Häll över socker, kanel & vaniljsocker & blanda runt ordentligt! Låt stå i rumstemperatur nån timme för att de ska dra åt sig och gotta till sig ordentligt!

Vetedeg med fullkorn :
½ pkt jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
ca 10 dl vetemjöl special med fullkorn

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret & häll på mjölken, ljumma till 37 grader. Blanda med jästen i en bunke & tillsätt nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg & låt jäsa ca 30 min. Ta upp på mjölat bakbord. Kavla degen tunn & ta ut runda mått. Fyll med äppelkompotten & vik ihop till halvmånar. Gaffla kanten. Låt pirogerna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla med äggula & lite kanel! Grädda i 200 grader ca 10 min eller tills de fått fin färg.

0 svar till “Små Goda Äppelpiroger

 1. Josefin skriver:

  Hej! Oj, här är ju en massa recept på din blogg som jag får försöka våga prova =D Jag är inte så bra på matlagning, men dina recept verkade ju faktiskt lätta 🙂 Har du recept med mozarella att tipsa om så blir jag kanonglad! 🙂
  Ska lätt börja läsa din blogg dagligen!

 2. kryddburken skriver:

  Josefin!
  Va roligt att du hittat hit! Mozarella… vette sjutton om jag har nåt på lager! måste kolla lite… Må så gott & välkommen åter!

 3. Emelie skriver:

  Hej! Undrar hur stora degplättarna ska vara när du lägger på äppelkompotten? Alltså typ vilken diameter? Det ser väldigt smarrigt ut och verkar kunna vara något som kan passa bra att ta med ut på picknick och andra äventyr. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.