Kött

Lufsa / Potatispannkaka

lufsa
Det här är min variant på lufsa! Det öländska orginalreceptet från Sandviks kvarn hittar ni här, jag har lagt till två gula finrivna lökar & använt gräddmjölk istället. Den blir inte så ”lös” i konsistensen då & så har jag en bra mycket mindre form än en långpanna, på så vis får jag den lite högre, men kräver något längre gräddningstid. Räcker gott till två vuxna & två barn & en matlåda! 🙂 Servera med rårörda lingon & grädde.

Det här behöver du :
8 medelstora potatisar
2 gula lökar (finrivna)
3 dl gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk salt
500 gram rimmat fläsk

GÖR SÅHÄR :
Skala & riv potatisen fint. Häll i en stor bunke som är rymlig att blanda i. Tillsätt mjöl, finriven lök, grädde, mjölk, salt & ägg och rör ihop ordentligt! Smörj en ugnsfast form med smör & bröa med vanligt vetemjöl. Häll smeten i formen och lägg rimmat fläsk ovanpå. Tryck ner det lite i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 225 grader ca 1 timme & 15 min.

lufsa_öländsk
Klar för gräddning!

20 svar till “Lufsa / Potatispannkaka

 1. Jeanette skriver:

  Snubblade över din blogg bara så där och blev fast! Älskar att laga mat och ännu mer att läsa recept. Så nu kommer jag vara en flitig besökare. =) Ha det fint!

 2. kryddburken skriver:

  Jeanette!
  Så kul, ja välkommen åter! 🙂

 3. Yngve Granath skriver:

  Råkade se ditt ”lufta ”/ recept och måste testa det i morgon. Det verkar jättegott.
  Ha en bra dag.

 4. Yngve Granath skriver:

  Ursäkta min stavning ska naturligtvis vara ”lufsa”.

 5. kryddburken skriver:

  Yngve!
  Hoppas resultatet blev godkänt! 🙂

 6. Lisbeth i Kalleguta skriver:

  Ikväll har vi testat ditt recept på Lufsa, det var den godaste lufsa vi nånsin har ätit.Min man säger att jag inte får använda något annat recept efter detta.Gott betyg !!
  För övrigt kommer jag att testa fler recept framöver.AAAAAAAAAA till dina hemsidor, väldigt proffsigt uppbyggda, jag går ständigt in och läser på dina sidor.

 7. kryddburken skriver:

  Lisbeth!
  Vilket sammaträffande, jag gjorde lufsa här hemma idag med! 🙂

 8. Camilla K skriver:

  Jag tänker prova det här receptet på lufsa i nästa vecka. Har aldrig någonsin hört talas om lufsa innan. Östgöte som jag är..så det ska bli spännande. Återkommer med mitt betyg! //Camilla

 9. kryddburken skriver:

  Camilla K!
  Aldrig ätit lufsa? Ja, då måste du ju bara prova!! 🙂

 10. Tina skriver:

  Hej! Jag har ätit lufsa i hela mitt liv ungefär eftersom jag är en öläning. Men nu när man bor i eget hushåll har vi även i malen kryddpeppar. Påminner då om kroppkakor som också är himmla gott. //Tina

 11. kryddburken skriver:

  Tina!
  Kryddpeppar lät spännande, det måste jag prova!

 12. Peter skriver:

  Hej jag heter Peter är Kock jag har ätit Lufsa många gånger det är Världens Godaste Maträtt Ät den annars på Öland.Öland är Bäst på Lufsa.Tack Öland för den goda Maträtten.

 13. kryddburken skriver:

  Peter!
  Javisst är lufsa gott!!

 14. Johan skriver:

  Jag älskar Öland, jag har varit i Byxelkrok många semestrar, älskar platsen och sprang på receptet där. Men jag har tappat bort det, så ditt recept kommer jag at använda.

 15. Josefine skriver:

  Som ölänning i grunden kände jag mej tvungen att äta något öländskt idag. Och tid till kroppkakor hade jag inte så fick bli Lufsa, lånar ditt recept tror jag! =)

 16. kryddburken skriver:

  Johan!
  Åh så bra att jag kunde bidra med det!

  Josefine!
  Hoppas det smakade!

 17. Anna (Thuja) skriver:

  Hej
  Som vanligt hamnar jag på din webbplats..Idag var jag på jakt efter ett bra recept på Lufsa och provar just nu din variant (är i ugnen just nu) Men jag la till min svärfars specialitet- fläsk även i botten. Så just nu försteker jag dem innan jag häller på joxet ovanpå.

  Hoppas att ni har det gott i ”södern”
  Kram från ”norrland”
  Anna med familj

 18. kryddburken skriver:

  Anna!
  Hej på dej där uppe i norr!
  Fläsk i botten var ingen dum idé, jag gjorde lufsa till svärmor igår! Det är ju så gott! Hoppas receptet blev bra! Må så gott!

 19. Ingegerd, utflyttad Ölänning skriver:

  Min mamma hade tärnat fläsk i Lufsan o det är gott också.
  Lagar Lufsa ofta då jag blir sugen

 20. Helena Blom skriver:

  Jag är uppvuxen med en norrländsk variant, det är finriven potatis, lite mjöl, salt och stekta små fläsktärningar, alltså varken ägg eller mjölk. Den är också supergod, blir mer som en stor råraka. Eftersom jag älskar all ”potatismat” så ska jag helt klart prova Lufsan också! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.