Efterrätter

Blåbärsmarängtårta

kryddburken0000126.jpg
Rikligt med blåbär fanns det på vår lilla skogsvandring här i Ölandsskogarna! Härligt stora också!!

kryddburken0000122.jpg
Resultatet av lite tidskrävande experimenterande, men attans så gott! En variant liknande pinocciotårta fast utan grädde, eller pavlova fast utan sockerkaksbotten… Eller min alldeles egen variant på Blåbärsmarängtårta helt enkelt! *S*

Igår hade jag min ledig dag efter lång jobbhelg. Joline & jag tog en tur ut upp till tallskogen i Köpingsvik för att se om vi kunde hitta några blåbär. Jojo – det fanns det gott om, och självklart gjorde vi nåt smarrigt av det fyndet! Härligt att gå och trampa omkring i blåbärsriset när solen sticker in mellan talltopparna! En blåbärsmarängtårta, lite likt både Pavlova & Pinocciotårta fick det bli! Helt supersmarrigt gott med härligt frasig maräng!! Servera med en klick vispad grädde, vaniljsås, eller en kula äkta vaniljglass! Kan säga att jag blev lite förbryllad över hur lång tid det tog i ugnen, jag ville ha riktigt frasig torr maräng så jag körde på låg temperatur men jisses vilken tid ändå att få hela kaka klar! Jag tog ut den efter 50 min, men då var botten fortfarande kladdig & marängen helt vit så den åkte in igen, och fick stå ytterliggare en timme drygt, DÅ var den klar så bli inte förvånad över den långa gräddningstiden! *S*

Det här behöver du :
75 gram smör rumsvarmt
1 dl strösocker
4 äggulor
2 dl vetemjöl special
1½ tsk bakpluver
½ dl mjölk

Marängtoppning :
4 äggvitor
2 dl socker
8 dl färska blåbär + en nypa socker

GÖR SÅHÄR :
Vispa smör & socker poröst. Tillsätt äggulorna ett i taget under vispning. Spara äggvitorna i en ren bunke vid sidan om. Blanda mjöl & bakpulver samt vaniljsocker & rör ner i smeten. Häll i mjölken sist! Bred ut smeten på smort bakplåtspapper i en ugnsfast form (jag använde en rund sockerkakasform, 2,5l) Vispa äggvitorna till hårt skum ca 10 min med elvisp, tillsätt socker lite åt gången. Bred ut marängen över sockerkakssmeten & toppa med lättsockrade blåbär. Grädda ca 2 timmar i 125 grader.

kryddburken0000121.jpg

kryddburken0000120.jpg

8 svar till “Blåbärsmarängtårta

 1. jarlein skriver:

  Mmmmm..va det ser gott ut..kanske man måste pröva det någongång..:)

 2. Pello skriver:

  Jag är ju svag för maräng och blåbär är ju en av min afavoriter. Man kan ju bara gissa hur det kommer att sluta…

 3. Ronja skriver:

  Tack för ett fantastiskt recept! Blev urgott =)

 4. Malin skriver:

  Först måste jag bara säga vilken BRA sida! Här hittar man alltid inspiration när det behövs. Tänkte jag skulle ge mig på blåbärstårtan som ser så smarrig ut. Nu till min fråga, visst ska den gräddas längst ner?
  Tack för en kanon sida!

 5. kryddburken skriver:

  Malin!
  Tack så mycket!
  Helt rätt, längst ner i ugnen blir perfekt!

 6. Dillan skriver:

  Hej va gott det ser ut!!!ska nog baka det någon dag men ska den gräddas i 2 timmar eller, låter mycket men men..förresten du har en väldig fin sida!!! ha det bra

 7. Eva skriver:

  Hej!

  Vilket härligt recept, jag blev sugen på att göra denna härliga kaka. Men har du verkligen 8 dl blåbär till den, för mig ser det mer ut som 2 dl.

  Måste sen få säga att du har en jättefin och trevlig sida, jag besöker den ofta. // Eva

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.