Grönsaker & Rotsaker

Kyckling i Lergryta med Saffran & Vitvinssås

kryddburken000063_0.jpg
Den här kycklingen är något i särklass, helt oemotståndligt mör & fin av lergrytans effekt. Såsen på den kokta kycklingfonden smaksatt med saffran & vitt vin, ja, blir det något över, spara och frys in!! Jag lovar det är en smaksensation!

Att laga i lergryta :
Lergrytan ska stå i vatten minst 30 min före tillagning för att mätta den på fukt. Annars drar den tills sig massor av vätska ur maten du lagar och du får en torr tråkig rätt! Så, 30 min i vattenbad & sen viktigt att den ställs in i kall ugn från början så den sakta värms upp!  

Det här behöver du :
ca 1kg hel kyckling
½ purjolök
1 gul lök
4 dl vatten
2 dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
3 msk kycklingfond
1 msk blandade örtkryddor
(jag använde torkade; Rosmarin, Mynta, Oregano, Mejram)
½ pkt saffran
Salt & peppar
20 korn rosépeppar
En klick smör till kastrullen

kryddburken000059.jpg kryddburken000061.jpg
Styckdelarna av 1 kilo fryst kyckling!
Lägg i lergryta.

kryddburken000060.jpg kryddburken000062.jpg
Häll på den kokande fonden.
Lägg på locket & in i kall ugn!

kryddburken000065.jpg kryddburken000064.jpg
När kycklingen är klar, häll av såsen i en kastrull genom ett durkslap, inte en sil, för lite av konsistensen vill vi ha kvar! lägg tillbaka kycklingdelar i lergrytan tillsammans med lite av lökresterna, supergott att ha vid sidan om. Koka nu upp såsen och smaka av med salt & peppar, ev en skvätt grädde. Gör en redning om du vill ha tjockare sås.

GÖR SÅHÄR :
Tina kycklingen & stycka den i delar. Låren med klubba, fileérna & vingarna. Fileérna brukar jag ta bort skinnet på för det vill jag egentligen inte ha med alls men det är så lätt att få bort på just fileérna!

Ta en kastrull & klicka i lite smör, tillsätt de örtkryddorna/saffran/salt & peppar i smöret & låt de få puttra en stund! Hacka lök  + strimla purjolök, häll i och låt fräsa ihop till löken blivit ganska mjuk men inte blivit brun. Häll på vattnet, vinet & kycklingfonden & låt koka på svag värme ca 10 min.  Fördela kycklingbitarna i lergrytan, häll på fonden &, strö lite rosépeppar på toppen & på med locket. Ställ in grytan i kall ugn & vrid på 225 grader, låt stå ca 1 timme, kolla om kycklingen är helt genomstekt, annars låt stå en stund till! När kycklingen är klar, häll av skyn i en kastrull, gör ett sista uppkok och tillsätt ev. en skvätt grädde & red av med vatten + vetemjöl om så behövs!! Servera till nykokt ris & grönsaker!

0 svar till “Kyckling i Lergryta med Saffran & Vitvinssås

  1. Kaleen skriver:

    Det där ser otroligt gott ut! Måste testas!

  2. Fredrik Goldhahn skriver:

    Trodde lergrytan var utdöd! =) Är det många som använder den nu för tiden? Gjorde ett jäkligt gott bröd i en Römmentopf för länge sedan; urkärnade kalamataoliver och syltade gröna tomater. Blev så gott att limpan gick åt direkt! =)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.