Bröd

Tekakor med havregryn

maj07-426.jpg
Nygräddade tekakor som ska frysas in till helgens frukostmorgnar! En helledig helg med familjen, både Bröllopsdag & Mors dag då krävs lite extra! Här ett recept med havregryn, lite omständigare än de vanliga tekakorna jag brukar göra men faktiskt mycket godare! 😉

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst
5 dl mjölk
2 ½ dl havregryn
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4dl mjölk över 2 ½ dl havregryn, låt de stå och sväll i en bunke i ca 2 timmar!

***PAUS 2 TIMMAR***
 
Smula jästen i en degbunke & häll på 1 dl kall mjölk & rör ut den! Smält smöret & häll på mjölk + havregrynsblandningen som nu fått svälla till en tjock gröt. Värm allting i kastrullen till 37 grader. Häll sedan på allting i den lösta jästen och tillsätt socker, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg och låt sedan jäsa ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med en upp&ner-vänd skål el. dyl. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

maj07-427.jpg
Självklart har jag lilla hjälpredan Joline med mig i köket och såhär ser hennes fina tekakor ut!

0 svar till “Tekakor med havregryn

 1. Cecilia skriver:

  Funkar det om jag låter havregrynen svälla i mjölken över natten (i kylen då)?

  Svärmor har gett mig ett recept på tekakor med havregryn (som jag bakar i jättesatser varannan vecka) men i detta så häller jag kokande vatten över havregryn och smör och så får det svalna. Det går lite fortare så. Men ditt recept låter betydligt godare med mer smör, socker och ffa mjölk istf vatten. Tror du man skulle kunna koka upp mjölken och hälla över gryn och smör i ditt recept?

 2. Kaleen skriver:

  Dessa måste jag testa nån gång…dom ser verkligen jättegoda ut!

 3. Anne skriver:

  Åh – så fina! Särskilt lillans, gillar hjärtana! 🙂

 4. kryddburken skriver:

  Cecilia!
  Jag tror man kan göra hur man vill där just med att svälla havregrynen, varmt eller kallt, i kyl över natten går säkert jättefint! Det viktiga är ju att jästen är lite löst i någonting INNAN man häller på den ljumma ”gröten”! Våga ta lite risker så går det som en dans! *S*

 5. kryddburken skriver:

  Kaleen!
  Dom var goda, så jag rekommenderar lite extra jobb med havregryn för de blir bättre än de utan! Lycka till!

 6. kryddburken skriver:

  Anne!
  Ja dom är finast!! Hon är hjärtan-galen ungen min! 🙂

 7. Cecilia skriver:

  Så fick jag äntligen bakat då! Fegade ur och gjorde enligt ditt recept ;)De blev verkligen jättegoda.

 8. Netty Porter skriver:

  oj vad sugen jag blev pa tekakor. Maste det vara vetemjol special. Gar ju liksom inte att fa tag pa har i Storbrittanien. 🙂

  Netty

 9. kryddburken skriver:

  Cecilia!
  Va kul, men inte ska du fega ur, att våga prova och misslyckas är det som ger lärdom! *S*

 10. kryddburken skriver:

  Netty!
  Det går alldeles utmärkt även med vanligt vetemjöl… Good Luck!!

 11. Hanna skriver:

  Hej! Jag brukar koka det smälta smöret med havregrynen och hälften av mjälken istället för att vänta på att det ska svälla. Supergoda tekakor 😀

 12. kryddburken skriver:

  Hanna!
  Jag har provat det nån gång men tycker ändå det blir viss skillnad åt det bättre hållet om det får stå och ”dra” lite!

 13. annamaria skriver:

  Jag är på brödjakt – passar perfekt! Jag har ätit hembakta supernyttiga grahamslimpor nu i evigheter. Visserligen supergoda men nu behövs annat.

 14. kryddburken skriver:

  annamaria!
  Tekakor är verkligen gott! Vi ska göra en sats imorgon då jag är ledig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.