Grönsaker & Rotsaker

Söndagskalops

dec06_191_1173263073.jpg

Finns det nåt godare en söndagseftermiddag än att avnjuta en
god hemkokt kalops som fått stå o puttra timme ut och timme in!
Doften av kryddpeppar & lagerblad är slående när man kommit in i värmen efter
en heldag i trädgårn! Här kommer mitt recept på söndagskalopsen du inte får missa!

Det här behöver du :
– 10 -12 portioner
– 1kg nöt (högrev, bog, fransyska, rostbiff etc)
– 2 stora morötter
– 2 gula lökar
– 3 dl matlagningsgrädde
– 8 lagerblad
– 6 kryddpepparkorn
– 6 vitpepparkorn
– Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar, fräs lite åt gången i en stekpanna, när allt är klart lägg alltsammans i en gjutgärnsgryta eller större kastrull. Låt köttet blanda sig och få värme, häll på så mycket vatten att det knappt täcker köttet, häller du på för mycket får du inte köttet mört och det tar en evig tid….
När köttet fått koka upp i vattnet skummar du bort köttsaften som bildas på ytan, när du gjort detta häll på morötterna & löket samt kryddorna, på med ett lock och låt stå o småputtra ca 2½ timme på 3:an (medelsvag värme), häll på mer vatten då och då eftersom det ångar bort! När köttet är så mört att trådarna faller lätt isär, red av grytan med grädden & gör en sista koll på salt & peppar! Servera till kokt potatis och vinbärsgelé! Smaklig Måltid!

3 svar till “Söndagskalops

  1. jennie skriver:

    tack för jättebra recept och lätt beskrivning! hade aldrig lagat kalops själv förut men längtade efter mammas hemlagade höstgrytor. hela min lilla studentlägenhet fylldes med en ljuvlig doft när jag lagade till denna…. för att inte tala om smaken. mums mums mums. en klar ny favorit i mitt studentkök.

  2. Anna-Karin skriver:

    Kalops på Alla Hjärtans Dag? Ja, vad gör man när maken älskar kalops… Tack för bra recept!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.